Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Autorul unui jaf la o sală de jocuri din Teiuș, condamnat după cinci ani de la faptă. Cum a fost prins


Publicat

Un an și 8 luni este pedeapsa pentru tâlhărie calificată, primită de un tânăr din Teiuș, care a jefuit în urmă cu cinci ani o sală de jocuri. 

Ancheta în cazul jafului din Teiuș, din ianuarie 2015, a fost una de durată. Tânărul de 22 de ani a fost descoperit cu ajutorul unei experize ADN și a unei declarații ale fostei iubite. 

Dosarul în care S. I. Alexandru a fost inculpat a fost trimis spre judecare în 2019. 

Potrivit rechizitoriului, tânărul era un client frecvent al unui local de jocuri electronice din Teiuş. În cadrul localului existau mai multe aparate ce erau deservite de către un operator jocuri, printre care şi persoana vătămată (N. O. F.), care-l cunoştea pe inculpat din copilărie datorită faptului că mama acestuia a lucrat pentru familia ei în trecut.

Acesta ştia că banii strânşi de operatorii de jocuri, în urma folosirii acestora, sunt puşi într-o borsetă aflată asupra operatorului, în acest caz asupra unei tinere care avea să devină victima lui.

Detalii din rechizitoriu 

”În cursul zilei de 27 ianuarie 2015, inculpatul a luat hotărârea infracţională să sustragă bani de la operatorul de jocuri  din cadrul localului antemenţionat. A planificat cu atenţie ce ar trebui să facă pentru succesul acţiunii sale şi a procedat în consecinţă. Astfel, pentru a nu fi recunoscut de către operatorul de jocuri, inculpatul s-a îmbrăcat cu două perechi de pantaloni de culoare neagră, o geacă şi un hanorac de culoare neagră cu glugă şi şi-a pus pe cap 2 căciuli, dintre care una transformată în cagulă prin decuparea în zona ochilor şi a luat asupra sa un cuţit pentru a-şi asigura reuşita acţiunii sale infracţionale pe care urma să o pună în executare. Inculpatul avea în picioare încălţăminte sport de culoare alb cu negru şi avea asupra sa mănuşi din material textil de culoare neagră pentru a evita rămânerea unor impresiuni digitale la faţa locului”, se menţionează în rechizitoriu.

Întrucât în local se aflau mai mulţi clienţi, dintre care unii cunoscuţi de către inculpat inclusiv după voce, acesta a aşteptat până în jurul orei 03:10 a datei de 28.01.2015 când au plecat ultimii clienţi.

”După ce s-a asigurat că în apropierea şi interiorul localului nu se mai află nicio persoană, cu excepţia persoanei vătămate N. O. F., în jurul orei 03:25, a pătruns mascat şi cu mănuşile trase pe mâini, în localul Gold Games, s-a îndreptat spre persoana vătămată cu cuţitul în mână, a lovit-o cu pumnul în ceafă, apoi a tăiat cu cuţitul borseta prinsă de mijlocul persoanei vătămate şi în care se afla suma de 1.615 lei, cheile de la aparatele mecanice, ruleta electronică şi seiful cu valori, a luat borseta, a mai lovit-o cu pumnul şi picioarele la nivelul feţei şi a picioarelor.

Deşi persoana vătămată i-a adresat mai multe întrebări agresorului, inclusiv i-a spus să ia banii, să nu o lovească, inculpatul nu a scos nici un cuvânt, ştiind că va fi recunoscut după voce, şi a lovit-o în continuare ca să se asigure că nu-l poate urmări sau reacţiona prea repede”, se susţine în documentul din dosar.

Imediat, tânărul a părăsit localul în fugă, deplasându-se spre domiciliul său din Teiuş, dar a abandonat cele două fesuri în dreptul unui imobil unde au fost identificate şi ridicate de organele de poliţiei ca mijloc material de probă, de pe care s-a prelevat ADN în vederea examinării biocriminalistice.

În urma aplicării loviturilor de pumn şi picior, victimei i-au fost cauzate leziuni traumatice pentru vindecarea cărora au fost necesare 8 – 9 zile îngrijiri medicale.

După două săptămâni, persoana vătămată a revenit la serviciu, unde a apărut şi inculpatul, întrebând-o ce face şi dacă ”bănuieşte pe cineva”. După ce a primit răspuns negativ, acesta s-a făcut nevăzut.

Un detaliu care l-a dat de gol pe tânăr

În prima fază a cercetărilor penale, nu s-a reuşit identificarea autorului infracţiunii, au existat mai multe persoane cercetate în acest sens, însă niciuna nu a corespuns profilului genetic relevat de urmele biologice identificate în căciula folosită de inculpat pe post de cagulă şi abandonată ulterior pe stradă (recunoscută de către persoana vătămată).

În luna mai 2017, concubina de la acel moment a inculpatului, martora P. R. E., s-a prezentat la sediul poliţiei pentru a reclama o agresiune la care a fost supusă din partea bărbatului, ocazie cu care a relatat că acesta i-ar fi povestit diverse furturi cu care se ocupă noaptea, iar la un moment dat, în timp ce se uitau la ştiri unde erau prezentate evenimente infracţionale, i-ar fi spus că şi ”tâlhăria de la cazinou”, din urmă cu doi ani, tot el ar fi comis-o.

Martora nu l-a crezut, dar, acesta, ca să fie credibil, i-a relatat detaliile comiterii infracţiunii, detalii care se suprapun foarte bine cu cele prezentate de persoana vătămată, anume că s-a pregătit, şi-a luat două perechi de pantaloni, şi-a făcut cagulă dintr-o căciulă, apoi, la cazinou a aşteptat să iasă ultimii clienţi din cazinou, că a lovit-o pe persoana vătămată cu piciorul, i-a tăiat borseta, apoi a fugit cu aceasta prin faţa Poliţiei şi că în borsetă nu au fost decât 1.600 de lei, ”adică mai puţin decât se vorbea că s-a furat de la cazinou”.

Ca să fie şi mai convingător, acesta i-a arătat atunci concubinei sale şi un filmuleţ pe youtube în care era prezentată infracţiunea de la cazinou şi în care aceasta apare mascat în timp ce o loveşte pe victimă.

Momentul declaraţiei femeii a coincis, întâmplător, cu prezenţa fizică în acelaşi sediu al Poliţiei din Teiuş, a victimei tâhăriei, care a auzit cele relatate de martora menţionată şi, reactivându-şi memoria celor întâmplate cu doi ani în urmă, a căpătat convingerea că e foarte posibil ca acela să fi fost agresorul său.

Tot declaraţia concubinei suspectului de la acel moment a determinat poliţia să reia analiza genetică a datelor biologice identificate în căciula găsită în apropiere de locul faptei rezultând că profilul genetic stabilit este identic cu profilul genetic al acestuia.

Bărbatul a încercat să o convingă pe iubita să își retragă declarația

”Concluziile acestui raport, coroborate cu declaraţiile constate ale victimei agresiunii şi ale fostei concubine, la fel de constante pe întreg parcursul procesului penal, în ciuda străduinţei inculpatului de a o determina să mintă sau de a o discredita, sunt aspecte esenţiale ale ansamblului probator care duc indubitabil la reţinerea stării de fapt descrise mai sus.

La acestea se adaugă şi probele rezultate în timpul procesului penal care indică presiunile şi ameninţările la care a fost supusă martora P. în scopul de a-şi retracta declaraţia incriminatoare la adresa inculpatului”, se afirmă în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Aiud.

Bărbatul nu a recunoscut niciodată în faţa organelor judiciare comiterea infracţiunii şi a încercat să o decredibilizeze pe fosta sa concubină care l-a dat de gol. A convins-o pe martoră să-şi retragă plângerea pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, dar aceasta nu s-a lăsat convinsă să retracteze declaraţia iniţială din dosarul de tâlhărie, deşi inculpatul i-ar fi spus că oricum nu va avea de suportat consecinţe deoarece va primi o amendă şi el o va plăti.

După trimiterea sa în judecată, a încercat varianta în care să se împace cu martora şi astfel, să o convingă să-şi modifice declaraţia dată organelor judiciare în sensul că ar fi minţit iniţial în scop de răzbunare şi la îndemnul poliţistului care i-ar fi spus că astfel poate „scăpa de el”.

Apoi, a încercat să exercite presiuni menite să aibă aceeaşi finalitate, de la alimentarea unei sări de gelozie dată de faptul că a intrat într-o relaţie amoroasă cu o altă persoană, până la ameninţări directe referitoare la faptul că dacă va fi arestat ”îi va lua capul jos şi îi va lua copiii”.

Cum a încercat să scape de acuzații

Tânărul a iniţiat şi demersuri civile împotriva fostei sale concubine, cu privire la copilul minor, scopul acestora fiind legate de ideea de şantaj, martora explicând că acesta încerca şi să o convingă de faptul că „îi va lăsa copilul” dacă îşi schimbă declaraţia în sensul de a arăta că de fapt a minţit în primele declaraţii date în defavoarea lui.

Ca să concretizeze acest plan, a adus-o pe tânără, în 21 noiembrie 2019, cu maşina personală, la Parchet, ca să rectifice declaraţiile şi i-a cerut explicit acesteia ca pe durata cât va vorbi cu procurorul ”să lase telefonul deschis” ca să fie convins de cele declarate. Aceste aspecte sunt surprinse limpede de înregistrarea conversaţiei martorei cu inculpatul, conversaţie pe care martora a înregistrat-o cu telefonul personal şi a pus-o ulterior la dispoziţia procurorului, alături de altele care confirmă cele susţinute de femeie.

Pe de altă parte, pentru că nu i-a ieşit primul plan, inculpatul şi-a pregătit un întreg al doilea scenariu care are ca menire să inducă instanţei convingerea că între el şi tânără ar exista o „stare de duşmănie”, după cum a repetat de mai multe ori în faţa instanţei, stare care să poată duce la înlăturarea declaraţiei martorei în cauza de fond. În faţa instanţei  inculpatul a avansat ipoteze contrare care fac şi acestea dovada acestor scenarii şi a scopului lor.

De pildă, ba susţinea că martora doreşte cu disperare „să se întoarcă la ea”, ba că doreşte „să scape de el şi să-l bage în puşcărie”.

În final, în urma probelor administrate, tânărul, care acum are 22 de ani, a primit pedeapsa internării pe o perioadă de 4 ani într-un centru de detenţie, aplicată pentru că ara minor la momentul respectiv. Instanţa a contopit pedeapsa cu o alta primită în 2018, pentru furt, rezultând condamnarea finală de 1 an şi 8 luni de închisoare în regim de detenţie. Bărbatul aflat în arest preventiv din noiembrie 2019 a contestat hotărârea la Curtea de Apel.

sursă: adevărul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Din ce localități din Alba provin cele 10 cazuri de coronavirus descoperite în ultimele 24 de ore. Majoritatea sunt de la sate

Publicat

Cele 10 cazuri de coronavirus, confirmate joi 9, iulie, în Alba provin din mai multe zone ale județului, mare parte dintre acestea fiind din mediul rural. 

Toate cazurile confirmate prezintă simptome ușoare și medii ale bolii, iar două persoane au refuzat internarea. 

Potrivit surselor alba24.ro, trei cazuri provin din localități din zona Blajului: două dintre acestea fiind Bucerdea Grânoasă și Crăciunelu de Jos.

Un caz a fost înregistrat în satul Corna, unul la Roșia Montană, un alt caz la Bistra, de asemenea un caz a fost înregistrat la Ciuruleasa.

CITEȘTE ȘI: ALBA: Creștere alarmantă a cazurilor de COVID. 10 persoane infectate, descoperite în ultimele 24 de ore

Două cazuri au fost înregistrate în Abrud. Un caz a fost înregistrat și la Câmpeni, o femeie din Târgu Secuiesc care este venită în localitate de câteva zile și vindea în piață, legume.

De asemenea, și la Alba Iulia a fost înregistrat un caz, un contact direct al unui magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reamintim că numărul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei, în județul Alba, a ajuns la 494.

CITEȘTE ȘI: Nou RECORD de cazuri noi de COVID-19 în țară: 614. Creștere mai mare a numărului de infectări decât în timpul stării de urgență

În județ, 414 persoane au fost declarate vindecate și de la începutul perioadei s-au înregistrat 27 decese.

Miercuri, în Alba au fost prelucrate în total 459 de teste (307 la DSP si 152 la SJU).

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Stadiul lucrărilor la Palatul Principilor din Alba Iulia: peste 50%. Constructorul mai are un an pentru a finaliza restaurarea

Publicat

Lucrările de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor sunt în derulare atât la interior, cât și la exterior. Stadiul fizic al lucrărilor realizate până acum este de  52%, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Potrivit datelor furnizate de constructor, SC EURAS SRL, ultimele lucrări finalizate sunt cele pentru planșeele de lemn peste parter și etaj.

Cele la nivelul podului, inclusiv tratamentele de biocidare și ignifugare; desfacerile umpluturilor bolților peste parter, fapt care a permis determinarea cotei de călcare la etaj și executarea umpluturilor peste toate bolțile peste parter.

Tot în procent de 100% sunt realizate și desfacerile umpluturilor de la subsol, precum și umpluturile peste bolțile subsolului.

În derulare sunt lucrările la instalațiile termice, electrice și sanitare, precum și la tencuielile interioare și exterioare.

De asemenea, continuă restaurarea componentelor artistice, dar și cercetarea arheologică preventivă pentru realizarea spatiului tehnic conex subteran.

Conform contractului, constructorul și-a asumat finalizarea lucrărilor până la 30 iunie 2021.

Despre proiect

În acord cu statutul său, cu valențe naționale și europene, în corpul principal al Palatului Principilor se dorește, în primul rând, amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ.

Funcțiunile propuse prin proiect sunt culturale și turistice și sunt considerate de specialiști potrivite, atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Despre Palatul Principilor

Edificiul are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Iulia, o istorie îndelungată, legată de personalități și evenimente marcante din istoria Transilvaniei și chiar a Europei. Palatul din zilele noastre reprezintă aproximativ 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă, când era reședința principilor Transilvaniei.

Chiar și astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania, care a constituit un model pentru clădirile Renașterii târzii ale provinciei.

Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect: Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Durata de implementare a proiectului: până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Sursă: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Grecia testează toți turiștii care intră în țară prin Bulgaria. Kulata-Promachonas rămâne singurul punct de graniță deschis

Publicat

Grecia introduce testarea tuturor persoanelor care intră pe teritoriul țării pe la Kulata-Promachonas, singurul punct de frontieră rutier deschis pentru turiștii din România, a relatat joi postul de radio naţional bulgar (BNR), citat de novinite.com.

Decizia a fost luată după ce au fost confirmați cu coronavirus mai mulți turiști străini din insula Thassos, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor.

Până în prezent, în Thassos au fost consemnate şase cazuri de turişti infectaţi cu noul coronavirus. Patru dintre ei, care sunt cetăţeni sârbi, se află în prezent într-un hotel folosit ca loc de carantină.

Ceilalţi doi turişti, a căror naţionalitate nu a fost precizată, dar despre care se crede că sunt bulgari, au primit permisiunea de a reveni în ţara de origine.

Toţi cei şase turişti sunt persoane tinere, care nu au simptome ale infectării cu noul coronavirus.

Autorităţile de la Atena au declarat, referitor la agravarea situaţiei epidemice în unele ţări balcanice, între care și România, că numărul testelor făcute persoanelor care intră în ţară prin punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria este în creştere.

În cursul zilei de joi, aproape 90% dintre cei care au intrat prin punctul Kulata-Promachonas au fost testaţi.

Este de aşteptat ca începând de vineri după-amiază traficul rutier să se aglomereze în zona acestui punct de trecere a frontierei, autorităţile greceşti fiind pregătite să testeze fiecare turist nou sosit.

Potrivit site-ului ekathimerini.com, autorităţile greceşti au confirmat un caz de COVID-19 şi în insula Naxos (sudul Mării Egee).

Conform unor relatări publicate miercuri, ar fi vorba despre un medic grec care în urmă cu patru zile a sosit pe aeroportul internaţional din Atena venind dinspre Regatul Unit, via Serbia.

Sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Locuri de muncă vacante la compania de apă din Alba: Se caută sudori, electricieni, instalatori, lăcătuși și un inginer

Publicat

Apa C.T.T.A. S.A. scoate la concurs 13 locuri de muncă în cadrul societății, pentru sucursala din Alba Iulia și cea din Teiuș. 

La Alba Iulia sunt scoase la concurs 12 posturi:

1 post de sudor;
3 posturi de electrician;
4 posturi de lăcătuș mecanic;
4 posturi de instalator.

Pentru posturile menționate mai sus, concursul constă într-o probă de lucru.

La punctul de lucru din Teiuș este scos la concurs un post de inginer cu una din specializările: inginer instalații pentru construcții, inginer construcții civile, inginer mecanic sau electromecanic – concursul constă într-un interviu.

Dosarele se vor depune personal la sediul societății din Alba Iulia, str. Vasile Goldiș nr. 3, birou Resurse Umane, până la data de 31.07.2020, inclusiv.

Dosarele trebuie să conțină:

cerere pentru înscriere la concurs,
copie după cartea de identitate,
Curriculum Vitae,
copie după diploma de studii care să ateste studiile de specialitate.
Se vor lua în considerare doar dosarele depuse în perioada 09.07.2020 – 31.07.2020.

Informații suplimentare la S.C. Apa C.T.T.A. S.A. Alba Iulia, str. Vasile Goldiș nr. 3, telefon 0258/834087 interior 15 sau 33 Resurse Umane.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate