Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Autorul unui jaf la o sală de jocuri din Teiuș, condamnat după cinci ani de la faptă. Cum a fost prins


Publicat

Un an și 8 luni este pedeapsa pentru tâlhărie calificată, primită de un tânăr din Teiuș, care a jefuit în urmă cu cinci ani o sală de jocuri. 

Ancheta în cazul jafului din Teiuș, din ianuarie 2015, a fost una de durată. Tânărul de 22 de ani a fost descoperit cu ajutorul unei experize ADN și a unei declarații ale fostei iubite. 

Dosarul în care S. I. Alexandru a fost inculpat a fost trimis spre judecare în 2019. 

Potrivit rechizitoriului, tânărul era un client frecvent al unui local de jocuri electronice din Teiuş. În cadrul localului existau mai multe aparate ce erau deservite de către un operator jocuri, printre care şi persoana vătămată (N. O. F.), care-l cunoştea pe inculpat din copilărie datorită faptului că mama acestuia a lucrat pentru familia ei în trecut.

Acesta ştia că banii strânşi de operatorii de jocuri, în urma folosirii acestora, sunt puşi într-o borsetă aflată asupra operatorului, în acest caz asupra unei tinere care avea să devină victima lui.

Detalii din rechizitoriu 

”În cursul zilei de 27 ianuarie 2015, inculpatul a luat hotărârea infracţională să sustragă bani de la operatorul de jocuri  din cadrul localului antemenţionat. A planificat cu atenţie ce ar trebui să facă pentru succesul acţiunii sale şi a procedat în consecinţă. Astfel, pentru a nu fi recunoscut de către operatorul de jocuri, inculpatul s-a îmbrăcat cu două perechi de pantaloni de culoare neagră, o geacă şi un hanorac de culoare neagră cu glugă şi şi-a pus pe cap 2 căciuli, dintre care una transformată în cagulă prin decuparea în zona ochilor şi a luat asupra sa un cuţit pentru a-şi asigura reuşita acţiunii sale infracţionale pe care urma să o pună în executare. Inculpatul avea în picioare încălţăminte sport de culoare alb cu negru şi avea asupra sa mănuşi din material textil de culoare neagră pentru a evita rămânerea unor impresiuni digitale la faţa locului”, se menţionează în rechizitoriu.

Întrucât în local se aflau mai mulţi clienţi, dintre care unii cunoscuţi de către inculpat inclusiv după voce, acesta a aşteptat până în jurul orei 03:10 a datei de 28.01.2015 când au plecat ultimii clienţi.

”După ce s-a asigurat că în apropierea şi interiorul localului nu se mai află nicio persoană, cu excepţia persoanei vătămate N. O. F., în jurul orei 03:25, a pătruns mascat şi cu mănuşile trase pe mâini, în localul Gold Games, s-a îndreptat spre persoana vătămată cu cuţitul în mână, a lovit-o cu pumnul în ceafă, apoi a tăiat cu cuţitul borseta prinsă de mijlocul persoanei vătămate şi în care se afla suma de 1.615 lei, cheile de la aparatele mecanice, ruleta electronică şi seiful cu valori, a luat borseta, a mai lovit-o cu pumnul şi picioarele la nivelul feţei şi a picioarelor.

Deşi persoana vătămată i-a adresat mai multe întrebări agresorului, inclusiv i-a spus să ia banii, să nu o lovească, inculpatul nu a scos nici un cuvânt, ştiind că va fi recunoscut după voce, şi a lovit-o în continuare ca să se asigure că nu-l poate urmări sau reacţiona prea repede”, se susţine în documentul din dosar.

Imediat, tânărul a părăsit localul în fugă, deplasându-se spre domiciliul său din Teiuş, dar a abandonat cele două fesuri în dreptul unui imobil unde au fost identificate şi ridicate de organele de poliţiei ca mijloc material de probă, de pe care s-a prelevat ADN în vederea examinării biocriminalistice.

În urma aplicării loviturilor de pumn şi picior, victimei i-au fost cauzate leziuni traumatice pentru vindecarea cărora au fost necesare 8 – 9 zile îngrijiri medicale.

După două săptămâni, persoana vătămată a revenit la serviciu, unde a apărut şi inculpatul, întrebând-o ce face şi dacă ”bănuieşte pe cineva”. După ce a primit răspuns negativ, acesta s-a făcut nevăzut.

Un detaliu care l-a dat de gol pe tânăr

În prima fază a cercetărilor penale, nu s-a reuşit identificarea autorului infracţiunii, au existat mai multe persoane cercetate în acest sens, însă niciuna nu a corespuns profilului genetic relevat de urmele biologice identificate în căciula folosită de inculpat pe post de cagulă şi abandonată ulterior pe stradă (recunoscută de către persoana vătămată).

În luna mai 2017, concubina de la acel moment a inculpatului, martora P. R. E., s-a prezentat la sediul poliţiei pentru a reclama o agresiune la care a fost supusă din partea bărbatului, ocazie cu care a relatat că acesta i-ar fi povestit diverse furturi cu care se ocupă noaptea, iar la un moment dat, în timp ce se uitau la ştiri unde erau prezentate evenimente infracţionale, i-ar fi spus că şi ”tâlhăria de la cazinou”, din urmă cu doi ani, tot el ar fi comis-o.

Martora nu l-a crezut, dar, acesta, ca să fie credibil, i-a relatat detaliile comiterii infracţiunii, detalii care se suprapun foarte bine cu cele prezentate de persoana vătămată, anume că s-a pregătit, şi-a luat două perechi de pantaloni, şi-a făcut cagulă dintr-o căciulă, apoi, la cazinou a aşteptat să iasă ultimii clienţi din cazinou, că a lovit-o pe persoana vătămată cu piciorul, i-a tăiat borseta, apoi a fugit cu aceasta prin faţa Poliţiei şi că în borsetă nu au fost decât 1.600 de lei, ”adică mai puţin decât se vorbea că s-a furat de la cazinou”.

Ca să fie şi mai convingător, acesta i-a arătat atunci concubinei sale şi un filmuleţ pe youtube în care era prezentată infracţiunea de la cazinou şi în care aceasta apare mascat în timp ce o loveşte pe victimă.

Momentul declaraţiei femeii a coincis, întâmplător, cu prezenţa fizică în acelaşi sediu al Poliţiei din Teiuş, a victimei tâhăriei, care a auzit cele relatate de martora menţionată şi, reactivându-şi memoria celor întâmplate cu doi ani în urmă, a căpătat convingerea că e foarte posibil ca acela să fi fost agresorul său.

Tot declaraţia concubinei suspectului de la acel moment a determinat poliţia să reia analiza genetică a datelor biologice identificate în căciula găsită în apropiere de locul faptei rezultând că profilul genetic stabilit este identic cu profilul genetic al acestuia.

Bărbatul a încercat să o convingă pe iubita să își retragă declarația

”Concluziile acestui raport, coroborate cu declaraţiile constate ale victimei agresiunii şi ale fostei concubine, la fel de constante pe întreg parcursul procesului penal, în ciuda străduinţei inculpatului de a o determina să mintă sau de a o discredita, sunt aspecte esenţiale ale ansamblului probator care duc indubitabil la reţinerea stării de fapt descrise mai sus.

La acestea se adaugă şi probele rezultate în timpul procesului penal care indică presiunile şi ameninţările la care a fost supusă martora P. în scopul de a-şi retracta declaraţia incriminatoare la adresa inculpatului”, se afirmă în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Aiud.

Bărbatul nu a recunoscut niciodată în faţa organelor judiciare comiterea infracţiunii şi a încercat să o decredibilizeze pe fosta sa concubină care l-a dat de gol. A convins-o pe martoră să-şi retragă plângerea pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, dar aceasta nu s-a lăsat convinsă să retracteze declaraţia iniţială din dosarul de tâlhărie, deşi inculpatul i-ar fi spus că oricum nu va avea de suportat consecinţe deoarece va primi o amendă şi el o va plăti.

După trimiterea sa în judecată, a încercat varianta în care să se împace cu martora şi astfel, să o convingă să-şi modifice declaraţia dată organelor judiciare în sensul că ar fi minţit iniţial în scop de răzbunare şi la îndemnul poliţistului care i-ar fi spus că astfel poate „scăpa de el”.

Apoi, a încercat să exercite presiuni menite să aibă aceeaşi finalitate, de la alimentarea unei sări de gelozie dată de faptul că a intrat într-o relaţie amoroasă cu o altă persoană, până la ameninţări directe referitoare la faptul că dacă va fi arestat ”îi va lua capul jos şi îi va lua copiii”.

Cum a încercat să scape de acuzații

Tânărul a iniţiat şi demersuri civile împotriva fostei sale concubine, cu privire la copilul minor, scopul acestora fiind legate de ideea de şantaj, martora explicând că acesta încerca şi să o convingă de faptul că „îi va lăsa copilul” dacă îşi schimbă declaraţia în sensul de a arăta că de fapt a minţit în primele declaraţii date în defavoarea lui.

Ca să concretizeze acest plan, a adus-o pe tânără, în 21 noiembrie 2019, cu maşina personală, la Parchet, ca să rectifice declaraţiile şi i-a cerut explicit acesteia ca pe durata cât va vorbi cu procurorul ”să lase telefonul deschis” ca să fie convins de cele declarate. Aceste aspecte sunt surprinse limpede de înregistrarea conversaţiei martorei cu inculpatul, conversaţie pe care martora a înregistrat-o cu telefonul personal şi a pus-o ulterior la dispoziţia procurorului, alături de altele care confirmă cele susţinute de femeie.

Pe de altă parte, pentru că nu i-a ieşit primul plan, inculpatul şi-a pregătit un întreg al doilea scenariu care are ca menire să inducă instanţei convingerea că între el şi tânără ar exista o „stare de duşmănie”, după cum a repetat de mai multe ori în faţa instanţei, stare care să poată duce la înlăturarea declaraţiei martorei în cauza de fond. În faţa instanţei  inculpatul a avansat ipoteze contrare care fac şi acestea dovada acestor scenarii şi a scopului lor.

De pildă, ba susţinea că martora doreşte cu disperare „să se întoarcă la ea”, ba că doreşte „să scape de el şi să-l bage în puşcărie”.

În final, în urma probelor administrate, tânărul, care acum are 22 de ani, a primit pedeapsa internării pe o perioadă de 4 ani într-un centru de detenţie, aplicată pentru că ara minor la momentul respectiv. Instanţa a contopit pedeapsa cu o alta primită în 2018, pentru furt, rezultând condamnarea finală de 1 an şi 8 luni de închisoare în regim de detenţie. Bărbatul aflat în arest preventiv din noiembrie 2019 a contestat hotărârea la Curtea de Apel.

sursă: adevărul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Drumul dintre Valea Mănăstirii și Stremț s-a surpat din cauza apelor. Circulația se desfășoară pe un sens

Publicat

O porțiune din partea carosabila a Drumului Județean 750 C, s-a prăbușit pe o lungime de 5-6 metri, au transmis reprezentanții IPJ Alba. 

Surparea s-a produs la kilometrul 41+ 400 metri, pe sensul de mers Valea Mănăstirii – Stremț, pe raza localității Geoagiul de Sus (comuna Stremț).

Circulația se desfăsoară alternativ pe un sens.

Citește și: VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Heliport la Blaj: Licitația pentru proiectare și execuția lucrărilor, lansată la licitație. Unde va fi amplasat și cum va arăta

Publicat

Licitația pentru proiectarea și construirea unui heliport în municipiul Blaj a fost lansată. Potrivit documentației, heliportul urmează să fie amenajat pe un teren de circa 9.600 mp, aflat pe partea stângă a DN 14B, la ieșire din Blaj spre Teiuș.

Pe heliport va putea ateriza elicopterul MI – 17 aflat în dotarea Inspectoratului General de Aviație al MAI – cel mai mare elicopter aflat în exploatare în România, dar și alte elicoptere din această clasă sau mai mici, atât de stat cât și private, ceea ce va permite executarea unor misiuni în folosul comunității și al regiunii. Heliportul va putea fi utilizat atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte.

Primăria Blaj a lansat marți, 22 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru proiectare și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Realizare heliport în municipiul Blaj”.

Valoarea totală estimată este de 1.778.311,26 de lei, fără TVA.

În scopul îmbunătățirii stării de sănătate a populației, în condițiile compatibilizării sistemului sanitar românesc cu a celorlalte state ale Uniunii Europene, a redresării și dezvoltării asistenței medicale, inclusiv a sistemului de urgență prespitalicesc, Primăria municipiului Blaj dorește să amenajeze un heliport de suprafață, destinat elicopterelor care execută misiuni aeromedicale SMURD și în situații de urgență, pentru un trafic aerian pe timp de zi și pe timp de noapte, după reguli de zbor la vedere (VFR).

Amplasamentul propus pentru realizarea heliportului este adiacent Drumului Național DN 14B, pe partea stângă, la ieșirea din localitatea Blaj spre Teiuș, pe un teren cu o suprafață de 9.618 mp.

Platforma heliportuară va avea o suprafață de 441 mp și va fi formată din 23 cm îmbrăcăminte rutieră din beton, 20 cm strat de fundație superior, 30 cm strat de fundație din agregate naturale de balastieră, 20 cm strat de pământ stabilizat cu lianți hidraulici, strat anticontaminant din material geotextil.

Drumul de acces va avea o suprafață de 827,35 mp + remiză 128,85 mp.

Împrejmuirea heliportului se va face perimetral, cu un singur acces, atât rutier cât și pietonal, pe drumul care face legătură dintre DN 14B și heliport. Împrejmuirea heliportului se va realiza din panouri prefabricate din plasă zincată bordurată, cu înălțimea de 1,8 metri și stâlpi intermediari metalici, la pas de 2,5 metri. Lungimea perimetrală a suprafeței împrejmuite este de aproximativ 620 ml.

Accesul auto se va realiza printr-o poartă metalică din panouri de plasă bordurată cu o deschidere minimă de 5 metri.

Heliportul va fi echipat cu o unitate mobilă de stingere a incendiilor.

Rezultatele așteptate a fi atinse prin realizarea investiției:

 • asigurarea infrastructurii necesare operării elicopterelor care execută misiuni aeromedicale și în situații de urgență;
 • reducerea timpului de transport a: pacienților, organelor sau a echipei medicale pentru prelevarea organelor în vederea transplantului, a personalului care intervine în situații de urgență și a materialelor;
 • evitarea aglomerărilor din traficul rutier sau a blocajelor provocate de accidentele rutiere, inundații sau înzăpeziri, pentru deplasarea la locul intervenției;
 • sporirea gradului de disponibilitate a serviciilor medicale, printr-o mai bună acoperire a teritoriului;
 • reducerea timpului de răspuns în situații de urgență;
 • posibilitatea operării cu elicopterele atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, în condiții de vizibilitate;
 • asigurarea disponibilității de executare a misiunilor aeromedicale 24/7;
 • îmbunătățirea trinomului: cost/misiune/eficiență.

Prin amenajarea unui heliport destinat celui mai mare elicopter aflat în exploatare în România, elicopterul MI – 17 aflat în dotarea Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., vor putea ateriza toate elicopterele din această clasă s-au mai mici, atât de stat cât și private, permițând executarea unor misiuni în folosul comunității și al regiunii:

– cercetarea şi supravegherea din aer:

 • pentru respectarea normelor privind ordinea şi siguranţa publică;
 • a traficului rutier pe căile de comunicaţii;
 • pentru urmărirea, căutarea, descoperirea şi prinderea evadaţilor, dezertorilor sau a altor persoane despre care există date şi indicii temeinice că intenţionează să săvârşească sau au săvârşit infracţiuni, ori care se sustrag măsurii arestării preventive sau executării pedepselor privative de libertate;
 • pentru prevenirea şi combaterea braconajului şi a exploatării ilegale a altor resurse biologice şi nebiologice;
 • pentru evaluarea situaţiei şi a evoluţiei acesteia în zonele afectate de calamităţi naturale, accidente, incendii, explozii, avarii, poluări cu diverse substanţe.

– căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate sau a căror viaţă este pusă în pericol;

– sprijinul aerian al forţelor de intervenţie din cadrul tuturor structurilor M.A.I., prin: transport aerian, debarcare, paraşutare, coborâre rapidă din elicopter şi asigurare din aer a acţiunilor;

– transportul aerian al:

 • bunurilor materiale afectate de calamităţi naturale, accidente, incendii, explozii, avarii;
 • apei, hranei şi a bunurilor de strictă necesitate, în zonele afectate de dezastre;
 • delegaţiilor oficiale şi demnitarilor;
 • armamentului, muniţiilor, materialelor explozive, a altor substanţe periculoase, precum şi a materialelor care necesită un timp scurt de transport (inclusiv substanţe şi produse farmaceutice).

– escortă aeriană a:

 • coloanelor oficiale;
 • transporturilor speciale.

– comandă-control prin:

 • supravegherea şi coordonarea din aer a operaţiunilor şi acţiunilor structurilor M.A.I.;
 • filmarea, înregistrarea şi transmiterea în timp real a imaginilor în centrele operaţionale, ziua şi noaptea.

– stingerea incendiilor de suprafaţă cu ajutorul instalaţiilor speciale de la bordul elicopterelor;

– informarea/alertarea publică:

 • cu ajutorul dispozitivelor de comunicare acustică;
 • prin difuzare de materiale informative de la bordul elicopterelor.

– misiuni umanitare şi transport aeromedical de urgenţă în cooperare cu SMURD.

Descrierea obiectivului de investiție:

– reguli de zbor: VFR de zi și VFR de noapte, fără procedură de apropiere PinS;

– elicopter critic de proiectare: MI 17;

– tipul heliportului: de suprafață;

– structura platformei de aterizare: betonată;

– platforma de aterizare va avea formă pătrată cu dimensiunile în plan de 20 x 20 m;

– pe heliport nu va fi aterizat mai mult de un elicopter în același timp;

– heliportul nu va fi deschis traficului aerian internațional;

– pe heliport nu vor exista:

 • organe de trafic aerian;
 • depozit de carburant și posibilități de alimentare cu combustibil a elicopterelor;
 • hangar;
 • dispecer de sol.

– Se va amenaja o cale rutieră de acces la heliport.

– Se va realiza împrejmuirea amplasamentului, perimetral, cu un singur acces, atât rutier, cât și pietonal.

– Se va amenaja o parcare în suprafață de aproximativ 129,00 mp, racordată la drumul de acces proiectat, având aceeași structură rutieră cu a drumului.

– Se va realiza o cameră pentru personal, echipamente electrice și echipamente și o remiză pentru Unitatea Mobilă de Stingere a Incendiilor.

– Heliportul va fi dotat cu un indicator al direcției vântului, luminat.

– Heliportul va fi prevăzut cu marcaje și marcaje luminoase.

– Alimentarea cu energie electrică se face de la instalația electrică de 230 V.

– Se va realiza încă un circuit de alimentare a tabloului de comandă, independent, dintr-un generator independent, pentru situații de avarie și UPS.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Tradiție la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ultimul apel de seară al promoției 2021

Publicat

Conform tradiției, miercuri 23 iunie 2021, de la ora 21:00, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia se desfășoară ultimul apel al Promoției 2021 – „Regele Mihai I – 100”.

Ultimul apel de seară este un moment emoționant pentru absolvenți prin care aceștia își iau rămas bun de la cei patru ani de liceu, de la colegi, cadre didactice și militare, au transmis reprezentanții instituției de învățămînt.

”Apelul de seară este un moment din programul zilnic al elevilor de colegiu militar și se execută numeric, pe subunități, de către elevii gradați.

La terminarea numărătorii, aceștia raportează elevului plutonier adjutant efectivul prezent și absent. După apel elevii trec la activitățile din programul de seară.

Joi, 24 iunie 2021, începând cu ora 9:00 va avea loc ceremonialul prilejuit de absolvirea Promoției 70 „Regele Mihai I – 100” și încheierea studiilor anului școlar 2020 – 2021.

În cadrul festivității sunt incluse momentele specifice: acordarea premiilor de onoare, predarea-primirea cheii generațiilor, dezvelirea tabloului promoției a 70-a, ce poartă denumirea onorifică ,,Regele Mihai I – 100”, și un spectacol artistic susținut de către elevii de la cercurile artistice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Publicat

Momentul viiturii de pe râul Goagiu, în zona comunei Stremț, a fost surprins miercuri de un cetățean al comunei Stremț.

Imaginile impresionante au fost postate pe contul acestuia de Facebook și arată cum, în doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă din amonte lemne, gunoaie și tot ce a adunat apa în calea ei.

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

Autoritățile anunțaseră ploi de 50-60 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice.

VIDEO: Facebook, Dorel Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate