Connect with us
Publicitate

BLAJ

LIVE VIDEO BLAJ: Concert pe Podul Minciunilor, una dintre cele mai spectaculoase construcții din România. Eveniment de inaugurare

Publicat

Podul Minciunilor din Blaj este inaugurat luni, după lucrările de modernizare, printr-un concert. Acesta se desfășoară pe pod, fiind un eveniment ce va deveni tradițional, înainte de Târgul Căciulilor.

Autoritățile locale au pregătit un program artistic cu Fanfara Județului Alba (dirijor Coriolan Honcaș), Robert Gavrilaș și Trupa The Puzzles.

Atmosfera va fi întreținută de DJ George Vasinc.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

 

Mesajul primarului Gheorghe Valentin Rotar, la începutul evenimentului:

În actualizare

Noul Pod al Minciunilor din Blaj

Lucrările de modernizare a podului, devenit o construcție spectaculoasă, au fost finalizate doar în opt luni.

Detalii despre investiția de modernizare a podului (primar Gheorghe Valentin Rotar):

Podul rutier peste calea ferată are portaluri arhitecturale de 22 de metri înălțime, fiind iluminat dinamic pe timp de noapte. Carosabilul are cinci benzi de circulație rutieră și două benzi pentru circulația pietonală, trotuare acoperite, luminate și încălzite.

Autoritățile vorbesc despre o adevărată capodoperă arhitectonică, cu o structură unică în România.

Vezi și „Podul minciunilor” din Blaj, o deschidere nouă spre mobilitate. Care este originea denumirii sale

„Blajul, în noua sa perspectivă de dezvoltare, trebuie văzut ca orașul copiilor noștri – viitoarea noastră casă comună! De aceea urmărim ca proiectele noastre să răspundă acestui deziderat și nevoilor tuturor cetățenilor”, a spus primarul Gheorghe Valentin Rotar.

„Podul Minciunilor” este un obiectiv esențial pentru dezvoltarea Blajului, care vine să completeze palmaresul investițiilor finalizate în 2022, fiind una dintre cele mai spectaculoase construcții de artă din România, realizată într-o comunitate de 20.000 de locuitori.

Din punct de vedere urbanistic, podul are o amprentă puternică în ceea ce privește imaginea turistică a Blajului, care răspunde tuturor necesităților privind traficul rutier și pietonal și aduce soluții arhitecturale contemporane, demne de un oraș european.

Realizarea acestei investiții rezolvă o problemă veche, eliminând strangularea traficului care se producea în zona centrală a Blajului, noul pasaj facilitând gestionarea traficului rutier din zonă prin asigurarea legăturii între două intersecții de câte 3 străzi, respectiv zona centrală a municipiului Blaj și cartierul Hula, conexiunile rutiere pe DJ107, pe direcția Târgu Mureș si Alba Iulia, și pe DN14B, pe direcția Mediaș, Sibiu, Alba Iulia și Cluj.

„Podul Minciunilor”, pe lângă semnificația aparte pe care o are pentru comunitatea Blajului, este totodată un proiect complex din punct de vedere tehnic, cu o lungime de 25 m, cu 4 benzi de circulație rutieră,  o banda mediană de urgență, 2 benzi pentru circulația pietonală, cu o lățime de 3,5 m și trotuare încălzite.

Pista pentru bicicliști completează investiția, iar faptul că încă din prima zi de când și-a „deschis porțile” – 1 decembrie 2022 – aceasta a fost „invadată” de urmele de roți de bicicletă ale copiilor blăjeni, ne confirmă că prin acest pod s-a contribuit la creșterea viitorului unei generații cu perspective înalte și orizonturi largi. În plus, panourile fonoabsorbante montate de-a lungul pistei de bicicliști diminuează, din punct de vedere tehnic, poluarea fonică, îmbinând prin soluția aleasă buna dispoziție cu elemente din cultura locală.

„Nu am creat doar o construcție, ci am creat o părticică pentru un altfel de viitor al blăjenilor, al oamenilor din zonă și al copiilor lor! Împreună cu administrația locală am oferit modele de atitudini și implicare, am livrat competență și încredere, oferind Blajului noi perspective de dezvoltare și  zonei un exemplu de bună practică”, a spus Guido Retter – CEO RETTER Projectmanagement.

Din punct de vedere al realizării investiției, lucrările au fost demarate în primavara acestui an, pe data de 8 aprilie punându-se „piatra de temelie” prin executarea primelor foraje și a piloților lungi de 12 metri cu un diametru de 1.20 metri.

Deja la jumătatea lunii iunie execuția a ajuns la 50%, prin montarea celor 22 de grinzi și a predalelor prefabricate, iar în luna septembrie s-a montat portalul arhitectural înalt de peste 22 de metri, modul de asamblare gândit dându-i o notă de impozanță și unicitate.

În noiembrie s-a intrat în linie dreaptă, odată cu montarea elementelor arhitecturale, respectiv copertina pietonală – o structură zveltă, elegantă, care completează designul arhitectural al pasajului. Întreaga structură este pusă în evidență de un iluminat spectaculos de tip RGB, eficient din punct de vedere energetic, programat de ingineri specialiști din țară și din străinatate.

Pe toată durata executării lucrărilor, constructorul RETTER Projectmanagement a acordat o atenție deosebită factorilor de mediu, responsabilitatea socială și angajamentul față de protecția mediului fiind principii foarte importante în activitatea  companiei.   Înalta tehnică de execuție, know how-ul și echipamentele de ultimă generație cu care s-a lucrat au redus la minim poluarea fonică, raportată la dimensiunile impresionanate ale șantierului, astfel că de multe ori nici nu s-a simțit prezența echipelor de muncitori în șantier.

Întregul ansamblu este însuflețit de redarea împrejurimilor podului „înverzite” la început de iarnă, demonstrând preocuparea constructorului pentru calitate și influența asupra mediului înconjurător.

Astfel, printr-o excelentă organizare și buna coordonare a tuturor celor implicați, „Podul Minciunilor” a fost refăcut din temelii în doar opt luni.

Lucrările sunt de cea mai înaltă calitate și pun în evidență atât abilitățile ingineresti de exceptie ale proiectantului de specialitate, cât și ale personalului de execuție.

„Realizarea acestui proiect investițional a fost o provocare pe care compania RETTER Projectmanagement și-a asumat-o cu succes, demonstrând încă o dată că și în România se poate și nu oricum, ci la cel mai înalt nivel de calitate, la termen și în slujba beneficiarului final – cetățeanul”, a spus Guido RETTER.

„Podul Minciunilor” de la Blaj este una dintre cele mai spectaculoase construcții din România,  cu un aspect arhitectural modern, care îmbină trecutul și prezentul, respectând patrimoniul construit, existent în zonă.

„Este o investiție foarte importantă, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro,  obligatorie pentru Blaj, care rezolvă dificultățile create de traficul rutier din zonă,  o investiție complexă, realizată în timp record, de aproximativ 8 luni, în condițiile în care construcția unui pod la parametrii cei mai înalți, din punct de vedere tehnic și arhitectural, durează, în țara noastră, în medie 2 ani”, a mai precizat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Maria

    luni, 05.12.2022 at 18:45

    BRAVO! BRAVO! BRAVO! Sunt mandra ca avem astfel de oameni harnici, dedicati, cu viziune! Merita mai mult acest primar, de ce nu?,chiar presedinte! Daca jumatate, macar, ar fi ca el, ar fi mult mai bine pentru tara si popor!

  2. Vasili

    luni, 05.12.2022 at 19:52

    O MIZERIE ȘI O GĂLĂGIE FĂRĂ ROST.
    Bani cheltuiți degeaba unde participanți la trafic sunt surprinși de marcajele pe care încă NU le înțeleg ,pt că sunt de neînțeles.
    trecere de pietoni făcută fără rost și multe alte lucruri de mântuială.
    După cum spune nr 1 că pt pietoni pe pod este cu încălzire,ar fi indicat să pună indicatoare (așa la 1 m de la sol cum sunt majoritatea puse prin oraș de te lovești de ele) care să interzică traversarea podului peatonal încălțat (ca să nu se strice) că doar este încălzit.
    Deci când intri pe pod te descalți și când ieși de pe pod te încalți, așa tine mai mult și banda pietonală și papuci. 👎

  3. facsimil

    luni, 05.12.2022 at 21:07

    fain nume.
    podul adevărului.
    foarte inspirat.

  4. Sanda

    marți, 06.12.2022 at 14:32

    FELICITARI,OM GOSPODAR,COPETENT PRIMARUL BLAJ
    DEAR GINDI MAI MULTI PRIMARI ASA ROMANESTE

    LUATI EXEMPLU PRIMARIA SONA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax