Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: „Borbolatiţa”, obiceiul pre-creștin păstrat la Limba. Ritual pentru dezlegarea ploii, la începutul anului agrar

Publicat

De Sfântul Gheorghe, în satul Limba, „peste Mureş” de Alba Iulia, se păstrează de sute de ani un obicei pe cât de pitoresc, pe atât de energic. „Borbolatiţa” presupune colindarea gospodăriilor de către un tânăr care este înfăşurat în frunze şi ramuri, acesta fiind udat cu apă de către săteni. Ritualul are rolul de a asigura rodul poamelor, prin invocarea ploii şi să vestească un an bun şi bogat.


Este un obicei pre-creştin, păstrat din generaţie în generaţie în satul Limba, cunoscut în zonă drept „vatra pricolicilor” (oamenii-lup). Se ţine de obicei de Sfântu Gheorghe, dar cum anul acesta sărbătoarea a picat în perioada de post, a fost amânat până în a doua zi de Paşti, când prin alte locuri este obiceiul “udatului”.

Borbolatiţa este un personaj îmbrăcat într-un veşmânt din frunze, care se plimbă prin sat cu o ceată de feciori şi copii şi cântă “Lasă, lele cratiţa, udă borbolatiţa, două ouă şi mai două, şi găina să se ouă, două ouă şi slănină şi-un ciubăr cu apă lină”. Este un fel de “chemare” a gospodarului prin faţa căreia trece borbolatiţa să ude o ude cu o găleată. Dacă reuşeşte, acesta o să aibă recoltă bogată şi un an roditor. Însă borbolatiţa se apără cu un par împodobit cu frunze, astfel încât, dacă gospodarul este atins, trebuie să treacă în alai şi să continue drumul alături de borbolatiţă.

În fiecare an, rolul borbolatiţei îi revine unuia dintre feciorii din sat, iar altul, îmbrăcat în haine populare, adună ouăle dăruite de localnici. La sfârşit, tinerii se adună la una dintre gospodării sau, cum a fost în ultimii ani, la căminul cultural sau la fost şcoală, şi prepare din ouăle adunate – aproximativ 400 – o papară imensă din care mănâncă toată lumea.

Ritualul este menit să invoace ploaia şi se ţine, de obicei, la începutul anului agrar, care începe de la Sfântu Gheorghe şi se termină la Sfântu Dumitru, a transmis Dorin Bucur, de la Asociaţia Limbenii.

Foto, video: Facebook (Dorin Bucur)


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit în sensul giratoriu, pe Bulevardul Revoluției

Publicat

Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 17.40, în sensul giratoriu aflat la intersecția dintre Bulevardul Revoluției 1989 și strada Toporașilor din Alba Iulia.   Din primele informații de la fața locului, în incident au fost implicate două automobile, o Dacia și un automobil marca Skoda.   Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare cu trei etaje și 150 de locuri, în cartierul Cetate din Alba Iulia. Proiectul a intrat în dezbatere publică

Publicat

parcare

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică documentația pentru construirea unei clădiri ce va servi drept spațiu de parcare cu parter și trei etaje pe strada Arnsberg. Prin acest proiect, administrația locală vrea să asigure 150 de locuri de parcare noi, în regim supraetajat. Pe terenul propus spre reglementare există la momentul actual un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: COD GALBEN de FURTUNĂ în ALBA. Averse, descărcări electrice, grindină și vânt puternic. Localități vizate

Publicat

furtuna

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, vineri după-amiază. UPDATE: Până la ora 18.00 sunt vizate localitățile: Blaj, Jidvei, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șpring, Bucerdea Grânoasă, Cergău, Roșia de Secaș, Ohaba, Cenade, Doștat. Până la ora 16.30, sunt vizate localitățile Aiud, Teiuș, Baia de Arieș, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „În zorii dictatorilor”, spectacol de teatru inedit, despre istoria cenzurii și a terorii, prezentat de liceeni din Aiud

Publicat

Istoria ca fluviu al memoriei, o memorie încărcată de simboluri ale terorii a fost adusă în prezent în cadrul spectacolului de teatru „În zorii dictatorilor” , desfășurat în perioada 15-17 iulie la Aiud. Zece elevi ai Colegiului Național ”Titu Maiorescu” Aiud, alături de colegii lor din Hida, județul Sălaj și de actori și muzicieni profesioniști […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate