Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Simulare Alba24: Cât de ușor își pot transmite două persoane locația EXACTĂ. Ce trebuie să faci în situații limită

Publicat

În timp ce STS aproximează locația unui apel la serviciul 112 la zeci de kilometri pătrați, două persoane cu două telefoane obișnuite își pot transmite coordonatele locului în care se află în câteva secunde, cu o acuratețe de câțiva metri. Mai mult, până și coordonatele GPS se pot transmite printr-un simplu SMS sau un Share Location pe Whatsapp.

Situația de la Caracal ar trebui să dea de gândit. În condițiile în care o mulțime de aplicații pot ajuta la găsirea unei persoane, este greu de înțeles de ce autoritățile nu au o cale de a putea identifica instant o persoană aflată în nevoie, chiar dacă aceasta nu are internet pe telefon, un nou punct slab al sistemului care a ieșit la iveală cu acest prilej.

O întrebare care se poate pune este de ce serviciul 112 funcționează ca o simplă linie fierbinte, deși a fost plătit cu sume inimaginabile de la bugetul public?

De ce aplicațiile cele mai simple (cum ar fi Uber) pot face ceea ce autoritățile nu pot?

De ce serviciul 112 nu permite unei victime să îi trimită datele de localizare?

Legislația GDPR nu poate fi invocată în asemenea cazuri, pentru că, potrivit unor specialiști, acordul persoanei este deja prezumat. STS folosește oricum datele respective, doar că rezultatul este într-o marjă de aproximare prea mare.

Alba24 a făcut o simulare a modului în care locația poate fi foarte ușor împărtășită între două persoane, ceea ce poate fi foarte util pentru cineva în situații de criză și care nu costă milioane de euro.

Din păcate, în cazul de la Caracal, telefonul folosit pentru a suna la 112 de către tânăra ucisă era un model vechi, fără acces la internet și tânăra nu ar fi putut oricum transmite asemenea informații. Cel puțin asta este una dintre scuzele autorităților.

Să nu uităm însă că nici în cazul din accidentului de avion din Apuseni, victimele nu au putut fi găsite deși aveau telefoane performante și acces la internet.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate