Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Ce spune administratorul cimitirului din Alba Iulia despre sarcofagul scos bucăți cu excavatorul: Este un vid legislativ

Publicat

Administratorul cimitirului municipal din Alba Iulia, loc în care un sarcofag roman, vechi de peste 1700 de ani a fost scos afară cu excavatorul, a făcut o serie de precizări pentru alba.24.ro. 

Deși zona este sit arheologic, săpăturile pentru morminte, cavouri, borduri nu se supun Legii 50 a construcțiilor, iar dacă nu se consideră construcții nu se emit certificate de urbanism deci nu se poate cere descărcare arheologică, a explicat Ion Radu Bogdan. 

Un vid legislativ a numit acesta situația în care se află.

CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

De asemenea acesta a precizat că groapa în sine a fost făcută de un muncitor cu excavatorul care nu își putea da seama că are în față un sarcofag roman.

Mai mult de atât a mai precizat că în urmă cu ceva ani a făcut o adresă către muzeu ca un reprezentant al instituției să vină și să asiste la săpături, dar că nu a primit un răspuns din partea nimănui.

”Terenul este al primăriei, locurile le vinde primăria, eu sunt administrator. Răspunderea este a mea pentru ce se face în cimitir. Pe suprafața de teren se sapă gropi, în una dintre gropi s-au găsit acele pietre.

Ele s-au scos s-au pus deoparte, iar cei de la muzeu ne-au rugat să le urcăm într-o mașină și să le ducem dânșilor”, a explicat administratorul.

Vid legislativ

Ion Radu Bogdan a explicat că la nivel de documente este un vid legislativ. ”A fost la un moment dat și o cercetare penală pe tema asta acum vreo 3, 4 ani și s-a clasat.

La nivel legislativ este un vid: mormintele, săpătura pentru morminte, pentru cavouri, borduri nu se supun Legii 50 a construcțiilor.

Nu se consideră construcții drept care nu se emit certificate de urbanism și pentru că nu se emit certificate de urbanism  nu se poate cere descărcare arheologică.

Deci este un vid legislativ în care eu am încercat să îmi arăt bună voința  și am făcut o adresă acum ceva ani către la Muzeu să vină dacă doresc când sap un rând de gropi să vină un reprezentant să stea acolo și să vadă.

Nu am primit răspuns în trei ani de la adresa aia. eu normal că mi-am văzut de treabă că nu era să stau cu morții neîngropați”, a declarat pentru alba24.ro, administratorul.

Radu Bogdan a mai declarat că pietrele au fost scoase cu excavatorul și nu a fost nici o rea intenție. A mai precizat că nu avea de unde să știe cel care săpa peste ce a dat.

”Pe viitor mă gândesc că vor veni. De asemenea o sa îl instruiesc și eu pe excavatorist că atunci când dă de ceva să mă cheme. El este excavatorist, dă de pietre le scoate. Nici nu a văzut cineva că scrie ceva pe ele că dacă vedeam sunam eu la muzeu” a mai completat acesta.

”Noi dacă aveam intenția să ascundem toată treabă asta nu mai erau acum acolo nici pietre nici nimic, la revedere. Nu am avut toată bunăvoința și o avem în continuare, ne-am oferit să le și ducem unde vor dânșii. Acum poate dânșii le scoteau un pic mai bine. Da repet muncitorul de pe excavator nu e arheolog”, a mai concluzionat administratorul cimitirului municipal, Ion Radu Bogdan, pentru alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vidare

    joi, 02.03.2023 at 19:12

    Vid, adică gol, e doar în capul celor sapa gropi în cimitir străvechi cu excavatorul. Curând vor sapa cu dinamită !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax