Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ce sunt dârele albe lăsate de avioane pe cer. Teoriile conspirației chemtrails vs explicații științifice

Publicat

Discuțiile legate de dârele albe lăsate pe cer de avioane generează dispute aprinse în România. Dezbaterea se poartă între două extreme: teoriile conspirației, care consideră liniile respective drept ”chemtrails”, dâre toxice lansate asupra populației civile și teoriile științifice, care spun că sunt vapori.

Fullfact.org, o echipă de specialiști care verifică independent informațiile care apar în spațiul public, consideră că dârele respective sunt formate atunci când vaporii de apă din motoarele aeronavelor îngheață la altitudini mari.

Aceștia au analizat o serie de postări pe rețelele de socializare care pretind că „avioane care zboară deasupra capului fac chemtrails”.

Locuitorii orașului Alba Iulia au avut parte de o experiență vizuală interesantă, în urmă cu aproximativ o lună, când mai multe asemenea dâre, într-o dispunere regulată, au fost fotografiate și filmate.


Urmele albe de pe cerul albastru sunt gheață sau vapori de apă, nu otrăvuri sau materiale de geoinginerie, susțin ei:

”Sunt linii lungi și subțiri de nori care se formează atunci când vaporii de apă produși la altitudini mari de motoarele avioanelor îngheață pe măsură ce sunt eliberați în aerul rece din jurul avionului.

În funcție de umiditatea aerului, cristalele de gheață rezultate fie dispar din vedere după câteva minute, fie rămân sub formă de picături sau cristale, creând liniile albe văzute adesea pe cer”.

Geoingineria este o idee definită de Met Office drept „manipulare deliberată la scară largă a climei”.

O formă posibilă de geoinginerie este modificarea radiației solare, care ar putea implica injectarea de aerosoli în atmosferă.

Se întâmplă ceva sinistru?

Subiectul este tratat pe larg și de BBC. Specialiștii consultați de publicație spun că ele sunt formate în mare parte din apă și sunt numite șiruri de vapori.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de oameni cred în mod fals că aceste urme sunt dovada că ceva sinistru se întâmplă.

”Unii cred că forțele maligne pulverizează populația cu substanțe chimice periculoase – așa-numitele chemtrails – în scopuri care nu sunt nici pe deplin clare, nici consistente” scrie BBC.

O creștere apropagării teoriilor conspiraționiste în urma pandemiei de Covid și începutul războiului a readus în atenție teoria altădată obscură a dârelor chimice.

În realitate, răspunsul este mai puțin spectaculos. Urmele albe pe cer se formează atunci când vaporii de apă și particulele fine de funingine de la arderea combustibilului de reacție îngheață în cristale de gheață.

În condiții de umiditate scăzută a aerului, cristalele se disipează. La umiditate mai mare, ele persistă și ajung să creeze urme vizibile de vapori pe suprafețe mari de cer.

Aceste diferențe de umiditate explică de ce unele avioane sunt văzute producând urme de vapori, în timp ce altele nu.

Umiditatea ridicată înseamnă că urmele de vapori pot dura perioade lungi și pot deveni straturi subțiri de nori cirus, a declarat meteorologul de la Met Office Aidan McGivern pentru BBC.

Chemtrails: Cum a început teoria conspirației?

Ideea că guvernele sau forțele întunecate pulverizează planeta în mod obișnuit cu substanțe chimice de la zborurile regulate de pasageri a luat rădăcină în anii 1990.

Inițial, credincioșii au susținut că spray-urile care conțineau un metal toxic, bariu, erau folosite fie pentru a calma creșterea numărului de oameni pe planetă, fie pentru a reduce populația.

Dar ideea a evoluat pe parcurs, ceea ce înseamnă că astăzi există mai multe componente ale teoriei chemtrail.

În ultimii ani, adepții și-au extins acuzațiile, susținând că avioanele sunt folosite pentru a răspândi Covid-19, a distribui vaccinuri, a iniția „controlul minții”, a reduce populația sau a promova vag o „nouă ordine mondială”.

Grupurile de social media dedicate fenomenului Chemtrail conțin adesea postări anti-vaccin și promovează negarea schimbărilor climatice, alimentând o creștere a conspirației în timpul pandemiei de Covid-19 și ascensiunea teoriei conspirației QAnon.

Principalele idei distribuite:

  • Oamenii care cred că guvernele controlează vremea
  • Adevărul din spatele noii negări a realității schimbărilor climatice

Fenomenul este internațional, cu adepți în România, Marea Britanie, toată Europa, Australia și Americi – de fapt, oriunde zboară avioanele comerciale sau militare. Și este susținut de câteva celebrități și influenți populari din rețelele sociale.

Care este adevarul?

La fel ca multe conspirații persistente, ideea chemtrails vine cu un sâmbure de adevăr.

În anii 1950 și 1960, cu decenii înainte ca teoriile conspirației să se nască, o mare parte a Marii Britanii a fost pulverizată cu substanțe chimice din aer într-o serie de teste secrete de luptă împotriva germenilor.

Și în 1950, San Francisco a fost pulverizat cu un agent chimic de pe o navă pentru a măsura efectele unui atac cu arme biologice asupra unei zone populate, scrie BBC.

Teoreticienii conspirației din Chemtrails indică astfel de experimente secrete pentru a le susține cauza.

Dar afirmațiile lor aruncă în aer datele istorice reale ale fenomenului, deoarece susțin că suntem în mod constant – și foarte vizibil – stropiți în mod deliberat cu tone de substanțe chimice periculoase, dintr-o varietate de motive.

Asociația British Airline Pilots (BALPA) a declarat pentru BBC că este conștientă de aceste teorii ale dârelor chimice.

„Distragerea atenției acestor teorii false diminuează ceea ce contează cu adevărat și din domenii care credem că ar trebui studiate în continuare”, a adăugat acesta.

Există însă îngrijorarea reală că avioanele de mare altitudine contribuie la schimbările climatice pe termen lung – nu prin eventuala eliberare deliberată de substanțe chimice secrete în aer, ci în schimb printr-un mecanism cunoscut sub numele de „forțare radiativă”.

BALPA a declarat pentru BBC că face campanie pentru un studiu cuprinzător de cercetare asupra efectului pe care aviația îl are asupra poluării, precum și asupra impactului pe care îl au emisiile avioanelor asupra climei în schimbare.

În România, un parlamentar cere explicații

Subiectul dârelor de pe cer a depășit însă nivelul disputelor de pe rețelele de socializare.

Recent, un deputat român a cerut Autorității Aeronautice Civile să-i explice de ce apar dâre albe pe cer.

Mihai Lasca (ex-AUR) a trimis o adresă în care cere să i se spună ce proveniență au „liniile albe de lungime considerabilă”, linii care ar persista ore întregi pe cer.

Sursă foto și video: Alba24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax