Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: CJ Alba și Apa CTTA comentează neregulile constatate de CE în derularea proiectelor de reabilitare a infrastructurii de apă


Publicat

Conducerea Consiliului Județean Alba reacționează la declarațiile premierului Ponta privind neregulile descoperite de Comisia Europeană în proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Alba”, derulat de APA CTTA. Președintele CJ, Ion Dumitrel susține că Ponta nu face altceva decât să dezinformeze opinia publică și că afirmațiile sale de joi nu sunt altceva decât declarații politice. La rândul lor, reprezentanții Apa CTTA și „Apa Alba” au oferit, vineri, precizări vizavi de modul în care s-au derulat aceste proiecte.

„Proiectul de reabilitare extindere a infrastructurii de apă din județul Alba la care face referire premierul Ponta nu are nimic de-a face cu Consiliul Județean Alba. Acest proiect nu este implementat de Consiliul Județean Alba ci de o asociație a administrațiilor publice din județ, Asociația <Apa Alba>, din care fac parte mai multe primării din județul Alba. Toate formalitățile legate de acest proiect sunt derulate prin Asociația <Apa Alba>, nu prin Consiliul Județean Alba.

Îmi pare rău că domnul Ponta dezinformează opinia publică în legătură cu acest proiect. Probabil este doar o declarație politică a domniei sale”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Apa CTTA: „Proiectul respectiv se derulează normal și corect”

Conducerea Apa CTTA Alba și „Apa Alba” au organizat, vineri, o conferință de presă în cadrul căreia au explicat cum s-au derulat proiectele aduse în discuție de premierul Ponta. Directorul general Apa CTTA, Viorel Lazăr a precizat că discuțiile au pornit, cel mai probabil, de la faptul că, în luna martie 2012, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a României a constatat un posibil conflict de interese apărut prin angajarea de către consultantul de supraveghere, la mai puțin de 12 luni de la atribuirea contractului de supervizare, a unei persoane care a fost expert cooptat pe lângă comisia de evaluare a ofertelor. Lazăr a subliniat faptul că situația de mai sus nu este de natură să pună în pericol desfășurarea Programului Operațional Sectorial de Mediu și suspendarea fondurilor europene în cadrul proiectului. Mai mult, întrucât proiectul se derulează normal și corect, nu au fost aplicate corecții financiare.

„În acel raport de audit preliminar, s-a constatat o neregulă care constă în faptul că firma de consultanță a anagajat un inginer care a lucrat și la studiul de fezabilitate și care a fost cooptat din partea firmei în comisia de recepție. Acesta nu a făcut parte din comisie, nu a votat, ci a fost cooptat. Ei au spus că acesta nu ar fi trebuit, 12 luni, să fie cooptat  și s-a considerat că este vorba despre un conflict de interese. Neregula aceasta nu pune în pericol retragerea fondurilor de către Comisia Europeană. În cazul în care, într-adevăr, se constată că este vorba despre un conflict de interese, cel mai grav lucru care poate să se întâmple este ca firmei de consultanță și mai precis respectivului angajat să i se retragă salariul pe perioada cât a lucrat acolo. Imediat ce autoritatea de audit a constatat neregula, firma de consultanță și-a reziliat contractul cu inginerul respectiv”, a declarat Viorel Lazări, directorul APA CTTA.

La rândul său, directorul executiv al „Apa Alba”, Ioan Besoiu a completat că „eventuale întârzieri au apărut din cauza contestațiilor, dar, chiar și așa, au mai rămas doar două contracte de adjudecat. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, până la această oră, la acest contract nu s-a aplicat nicio corecție. Toată procedura de verificare complexă se derulează, cei care au verificat au acceptat cererile de plată, deci este o procedură care se derulează în continuare în mod normal” .

Valoarea totală a proiectului disputat este de 102.046.000 euro şi include un contract de furnizare vehicule operaţionale, trei contracte de servicii şi unsprezece contracte de lucrări. Vezi detalii despre proiectul finanțat prin POS Mediu.

Conducerea Apa CTTA nu a dorit să comenteze dacă declarațiile premierului Ponta de joi au fost sau nu de natură politică.

Vezi mai jos declarațiile reprezentanților Apa CTTA și „Apa Alba”:

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis. Președintele vorbește despre rectificarea bugetară și despre noul record de infectări

Publicat

iohannis

Președintele Klaus Iohannis susține miercuri o conferință de presă cu jurnaliștii acreditați la Cotroceni, de la ora 18:00.

Declarațiile președintelui vin după o ședință pe care șeful statului o are cu premierul și cu ministrul Finanțelor, pe tema rectificării bugetare.

Luni, Orban anunţa că „rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni”, după ce „Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară”.

De asemenea, președintele este ateptat să vorbească și despre măsurile pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus, după ce România a înregistrat un nou record.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doar doi politicieni au voie la ușa dumneavoastră. LISTA regulilor pe care partidele trebuie să le respecte în campanie

Publicat

Prezența la mitingurile electorale organizate în aer liber va fi de maximum 50 de participanți, iar pentru evenimentele organizate în spații închise va fi de maximum 20.

Numărul maxim de agenți electorali care pot participa la acțiuni de tipul door-to-door este de doi.

Sunt doar două dintre prevederile unui raport trimis de premierul Ludovic Orban președinților celor două camere ale Parlamentului, legat de organizarea alegerilor locale din 2020.

Ce conține documentul:

Decizia organizării evenimentelor electorale va ține cont de contextul epidemiologic al localității și al regiunii unde acesta se organizează, de contextul epidemiologic al localităților și regiunilor din care provin participanții.

Măsuri pentru menținerea distanței fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp /persoană, asigurarea facilităților la locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

În cazul în care participanții la activitățile electorale utilizează mănușile, acestea vor fi schimbate după fiecare contact și se va evita atingerea feței cu mănuși, asigurarea curățeniei și dezinfecția riguroasă a încăperilor, inclusiv a toaletelor, portul măștii pe toată perioada desfășurării evenimentului electoral și afișarea regulilor de acces și de protecție individuală în locuri vizibile.

Direcțiile de sănătate publică vor realiza evaluările de risc și vor aviza fiecare eveniment în parte, asigurând și consultanță pentru organizatorii evenimentelor.

Limitarea numărului la maxim 50 de participanți în cazul evenimentelor în aer liber și 20 în cazul evenimentelor organizate în spațiu închis.

Se vor plasa la loc vizibil indicatoare cu regulile de acces și cele de protecție universal valabile:

  • portul obligatoriu al măștii care să acopere atât gura, cât și nasul,
  • menținerea distanței fizice de 1,5 m între oricare două persoane,
  • limitarea formării de grupuri mai mari de 6 persoane;
  • igiena respirației și luarea măsurilor de protecție în cazul tusei/strănutului.
  • limitarea duratei evenimentului la maximum 2 ore,
  • limitarea/eliminarea distribuirii din mână în mână de pliante, broșuri, alte materiale publicitare, distribuirea materialelor promoționale se va face de către persoane care vor purta mănuși pe care le vor schimba regulat sau se vor crea standuri de autoservire cu pliante și alte materiale promoționale, asigurarea unui număr suficient de recipiente de colectare /coșuri de gunoi cu capac dedicate exclusiv aruncării măștilor de protecție și a mănușilor,
  • evitarea contactelor interumane apropiate la o distanță mai mică de 1,5 m pentru un timp mai lung de 15 min.
  • dezinfecția riguroasă a echipamentelor utilizate în campanie: microfoane, stații de amplificare, camera video, aparate de fotografiat, asigurarea unui număr rezonabil de toalete, acolo unde este posibil,
  • numărul maxim de persoane prezente simultan în interiorul cortului electoral va fi de maximum trei, se va evita contactul cu materiale promoționale (broșuri, pliante), pixuri, etc.

În sarcina organizatorilor evenimentelor electorale va cădea stabilirea unor fluxuri de intrare/ieșire separate, unice ce vor facilita menținerea distanței fizice între participanți.

Organizatorii vor desemna persoane ce se vor îngriji de respectarea acestor reguli.

În cazul toaletelor ecologice, se recomandă să existe lavoare cu apă și săpun în proximitatea acestora, curățenia și dezinfecția riguroasă a suprafețelor și aerisirea temeinică a încăperilor înainte și după eveniment.

Numărul maxim de agenți electorali care pot participa la acțiuni de tipul door-to-door este de doi.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Reducerea programei și revizuirea modelelor de subiecte, cerute de Federația Asociațiilor de Părinți

Publicat

examen

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți solicită reducerea programei de examen pentru Evaluarea Națională 2021, revizuirea noului model de cerințe pentru examen și cursuri de formare pentru profesorii corectori.

Părinții nu sunt mulțumiți de modalitatea în care au fost construite noile modele de subiecte la Limba și literatura română, potrivit edupedu.ro.

Reamintim că în iulie Ministerul Educației a publicat noile modele de subiecte, pentru Evaluare Națională 2021, ce au ca model testele PISA.

Vezi MODELE de SUBIECTE pentru Evaluarea Națională 2021, publicate de Ministerul Educației

Federația mai solicită teste de antrenament construite pe tipul noilor subiecte.

Reprezentanții acesteia cer “reducerea programei pentru Evaluarea Națională 2021, ținând cont de continuitatea materiei în liceu, de faptul că semestrul al II-lea al clasei a VII-a s-a desfăşurat online, cu mari lacune privind predarea şi asimilarea materiei, a necesităţii recuperării materiei clasei a VII-a, a conţinutului stufos al programei de clasa a VIII-a, care s-ar putea desfăşura tot on-line şi nu în ultimul rând a egalităţii de şanse şi a nediscriminării faţă de generaţia precedentă care a beneficiat de scutirea materiei aferentă semestrului 2, tocmai din considerentul învățământului on-line”.

Aceștia solicită și “revizuirea modelului de subiect pentru Evaluarea Națională 2021 şi conceperea unor subiecte ‘de tranziţie’, care să facă trecerea între vechile modele şi modelele la care se doreşte să se ajungă”.

De asemenea, vor “cursuri de formare profesională pentru cadrele didactice care vor participa la corectarea lucrărilor de evaluare naţională“.

“Renunţarea la formatul tip broşură, care, prin numărul mare de pagini, are un impact psihologic negativ asupra copiilor, dat fiind faptul că nici la şcoală, pe parcursul anilor de gimnaziu, dar nici la olimpiadele şcolare nu s-a abordat această variantă de examinare – pot ajunge în criză de timp şi la descurajare văzând numărul mare de pagini”, este de asemenea una dintre revendicările federației.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 14%, în primele șase luni ale anului. Cele mai afectate domenii

Publicat

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut cu 14% în primele şase luni comparativ cu perioada similară din 2019, ca urmare a scăderii industriei extractive (-15,2%) şi industriei prelucrătoare (-14%), potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-31,5%), industria bunurilor de capital (-21,2%), industria bunurilor intermediare (-9,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,9%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,9%).

În iunie 2020 comparativ cu aceeaşi lună din 2019, cifra de afaceri din industrie a scăzut pe ansamblu cu 10,2%, ca urmare a declinului înregistrat în industria prelucrătoare (-10,3%) şi în industria extractivă (-6,4%).

Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria energetică (-38,5%), industria bunurilor de capital (-15,4%), industria bunurilor intermediare (-4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-3,9%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 14,1%.

În iunie 2020 comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe total, cu 20,1% datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+20,7%) şi în industria extractivă (+0,2%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+40,8%), industria bunurilor de capital (+33,5%), industria energetică (+18,4%), industria bunurilor de uz curent (+14,2%) şi industria bunurilor intermediare (+10,7%).

INS precizează că informaţiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate