Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Clădirea fostei biserici unitariene din Abrud va fi transformată într-un centru recreativ. Ce spune primarul Cristian Albu

Publicat

Clădirea fostei biserici unitariene din Abrud urmează să fie reabilitată și transformată într-un Centru recreativ, cu spațiu expozițională, sală multifuncțională, sală socializare și belvedere.

Valoarea investiției se ridică la peste 15,8 milioane de lei, fără TVA, sumă în care este inclusă și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu. 

Reamintim faptul că Primăria Abrud a lansat în luna martie 2022 o licitație pentru elaboararea proiectului tehnic, verificarea tehnică a proiectului, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de construcții și instalații privind realizarea obiectivului de investiții „Dezvoltarea integrată a orașului Abrud prin realizarea unui Centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente în Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă, strada Ion Buteanu”.

La procedură s-a înscris un sigur ofertant, care a și câștigat licitația. Este vorba despre asocierea Euras, Avril, K&K Studio de proiectare, valoarea contractului fiind de 15.828.167,28 de lei, fără TVA.

Proiectul cuprinde lucrări la clădirea fostei biserici unitariene. Pentru asta sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici, zona navei și turnul estic.

În completarea acestui obiectiv, proiectul propune reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu, prin amenajari specifice (sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică, dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiențe locomotorii), care să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care sa pună în valoare totodată valorile materiale și imateriale patrimoniale.

Biserica a fost edificată în anul 1786, în stil baroc, după ce, în urma unui decret al împărătesei Maria Tereza, vechea biserică, folosită până în 1775, a fost redată Bisericii Catolice. Biserica Unitariană din Abrud a avut o istorie zbuciumată, trecând prin mai multe întâmplări nefericite.

În perioada Revoluției Pașoptiste, clădirea a fost avariată, în 1927 a fost afectată de un incendiu devastator, iar din ultimii ani ai secolului XX, biserica a rămas și fără enoriași. Părăsită și rămasă, practic, a nimănui, construcția a trecut din proprietatea Bisericii Unitariene în proprietatea Consiliului Local Abrud.

Pentru o bună bucată de vreme, biserica a fost folosită ca depozit de sare, respectiv de mobilă, dar structura a fost afectată de trecerea timpului, astfel că, la un moment dat, acoperişul s-a surpat, rămânând doar nava și turnul. De aceea, de mai multe ori a existat intenția demolării, dar în cele din urmă autoritățile locale au hotărât salvarea acesteia, fiind elaborat chiar și un proiect în acest sens. În momentul de față clădirea bisericii este lipsită de funcțiune.

Clădirea fostei biserici unitariene este amplasată în sud – vestul Pieței Eroilor, vis a vis de Biserica Romano-Catolică, și este o construcție în totalitate din cărămidă, cu o navă amplă și un turn-clopotniță de forma unei prisme cu secțiune dreptunghiulară pe fațada estică ce scoate în evidență axa centrală a bisericii ieșită puțin în rezalit.

Din ceea ce se poate observa astăzi, construcția, aflată într-o stare înaintată de degradare, oferă în fațadă iluzia unei nave centrale și două nave laterale. Decorul întregii biserici este minimal și se evidențiază axa centrală a fațadei ce domină întreaga biserică, punând accentul pe ideea de monumentalitate, dar și masivitate și austeritate. Doar iluzia optică realizată prin câteva curbări de cornișă și câțiva pilaștrii adosați face ca biserica să fie încadrată în atmosfera unui baroc târziu central european.

Intrarea se face printr-o ușă cu ancadrament rectangular realizat din mortar. Deasupra intrării se află încastrată nișa rectangulară ce probabil ar fi putut păstra urmele unei inscripții, iar pe aceeași axă surmontează o fereastră ce se închide în partea superioară în semicerc turtit cu un frej floral rămas în zona mediană, tip de fereastră ce se regăsește și în turn pentru camera clopotelor, pe fiecare latura a sa, însă de dimensiuni mai mici, fără urme de decor și prezintă obloane.

Turnul, de forma unei prisme cu secțiunea plană rectangulară poate fi identificat ca fiind ridicat ulterior construcției datorită cunoașterii incendiului ce a devastat orașul în timpul revoluției de la 1848.

Potrivit caietului de sarcini, prin realizarea proiectului se urmărește:

Realizarea unui Centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene

Pentru realizarea centrului se propun următoarele lucrări:

 • consolidarea, restaurarea și reîntregirea volumului ruinelor bisericii prin aducerea la nivel la partea superioară a zidurilor navei
 • realizarea unui planșeu mixt pe structură metalică și suprabetonare deasupra spațiului central
 • realizarea unui nivel parțial îngropat retras cu cca. 2,25 m în zona centrală a navei. Cota de calcare peste noul nivel va fi la cca. 45 cm mai sus față  de cota de calcare existentă la ora actuală în clădire. Structura noului nivel va fi integral din beton armat.
 • lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de restaurare a elementelor de piatră
 • poziționarea unei structuri metalice în interiorul turnului estic – planșee din metal care să delimiteze turnul pe 3 nivele
 • refacerea scarii din turnul estic pe structură metalică tratată cu vopsea termospumantă
 • instalații electrice interioare, instalații de încălzire, de ventilare și instalații sanitare și de canalizare, branșamente la utilități

Centrul recreativ va avea următoarele compartimentări:

 • Sala multifuncțională;
 • Spațiu expozițional;
 • Sală consiliere;
 • Sala socializare și belvedere

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax