Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Concert inedit într-un magazin din Alba Iulia. Sunetele tradițional românești readuse la viața prin muzică electronică

Publicat

Sunetele care au ieșit din instrumentele tradițional românești se transformau în muzică electronică când ieșeau din sintetizator și boxele amplasate printre rafturile cu produse. 

Clienții unui magazin din Alba Iulia au avut parte de o experiență muzicală aparte joi, 30 martie. Este vorba despre un mix între muzica tradițional românească și electronică. 

Instrumentele au vibrat cu ajutorul muzicianului Bogdan Octav Rakolcza, care îmbină muzica tradițională cu aparatura electronică, pentru a readuce la viața muzica sunetele românești.

A fost vorba despre un moment artistic susținut de muzicianul din Cluj Napoca, cu ocazia lansării raftului cu produse tradiționale într-un magazin Profi din Alba Iulia.

Modul în care Octav reușeste să producă muzica cu mai multe instrumente deși este un sigur om, nu este unul foarte complicat, însă este foarte greu de stăpânit.

Cu ajutorul echipamentelor electronice el înregistrează live o parte din sunet, apoi, o redă în timp ce înregistrează un alt fragment cu un alt instrument. Prin redări succesive și înregistrări se formează linia melodică, pe care apoi, instrumentistul continuă să cânte.

Am stat de vorbă cu Bogdan pentru a afla cum i-a venit ideea de a readuce la viața muzica tradițional românească cu ajutorul instrumentelor electronice.

Bogdan este fondatorul proiectului Cercul Întreg, un proiect făcut în urmă cu 14 ani, la Cluj Napoca. Este un proiect cultural, spune acesta.

La un moment dat, Rakolcza a ajuns în Brazila, ca și practicant de capoeira. Acolo a văzut interacțiunea omului cu tradițiile și cum le păstrează încă vii.

După ce a revenit în România, din Germania unde a locuit pentru 17 ani, s-a decis în 2009, să aducă cunoștințele despre artele comunitare tradiționale în țară.

Mai exact să readucă la viața tradiții vechi românești în societatea actuală, prin muzică, joc și interacțiunea dintre oameni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mircea

    duminică, 02.04.2023 at 10:21

    Foarte interesant.Produsele pt care canta originale de la producatorii din jud.Alba interesante mai ales dulceata de portocale din raftul cu produse locale.Chiar nu stiam ca portocalul este aclimatizat la noi in judet.Asta este chiar romaneasca cu adevarat.Oare parlamentarul de cacao sa nu zic altfel maties ce parere are despre produse le locale.Umplu televizoarele cu țaranu roman si marfa lui….

  2. dolfi

    duminică, 02.04.2023 at 12:20

    vaaai de mine… acuma gata, FSN-u rosu a bifat-o si p-asta… nimic despre fonduri europene ratate, nimic despre ineficienta administrare a tot ceea ce e politizat cu lipitori de afise, loaze si habarnisti. Irigatii cu canale descoperite ca pe vremea lu’ Dej, din care apa se evapora inainte sa ajunga la culturi, subventii de forma, lipsa de infrastructura critica (depozite regionale cu clima controlata) si mai nou, „produse traditionale” cu ingrediente care n-au crescut pe aceste teritorii niciodata.

  3. Petru

    duminică, 02.04.2023 at 13:58

    Țăranul român cu produse de import. Să fim serioși . Se știe că reclama este sufletul comerțului, dar nici chiar așa .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax