Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO Concurs de informatică la Alba Iulia: Elevi și studenți încearcă să facă cea mai bună aplicație mobilă, pentru un smart city

Publicat

În sala de sport a Universității din Alba Iulia, joi de dimineață, în loc de mingi de basket pe podea se auzeau doar click-uri de mouse și taste apăsate foarte rapid. 

Mai multe echipe de studenți și elevi se întreceau în linii de cod. Mai exact sunt cei care participă în aceste zile la ”Hackaton”, un concurs în care tinerii trebuie să realizeze o aplicație pe telefon, care să intre în aria de ”smart city”. 

Adică o aplicație de mobil care poate fi folosită de locuitorii unui oraș, sau chiar de turiștii care merg, sau sunt în trecere prin localitate. Tema a fost una simplă: o aplicație mobilă pentru Alba Iulia. 

Echipele care s-au înscris în concurs au abordat tema din puncte diferite, și cu idei diferite.

Corina Rotar, decanul Facultății de Informatică și Inginerie a spus că pe lângă partea de concurs și inovație, evenimentul organizat mai are un scop: cel de a aduce în același loc studenți la informatică și firme care le pot oferi un job bun după facultate.

Reporterii alba24.ro au mers pentru a afla ce aplicații mobile fac concurenții și cum pot fi ele implementate la nivel de oraș.

Mare parte dintre echipele prezente la concurs au optat pentru a produce o aplicație de turism și evenimente. Adică o aplicație de telefon care să îi arate utilizatorului ce evenimente se petrec în oraș, unde te poți caza, baruri și restaurante sau obiective turistice.

O echipă a avut ideea de a face trasee turistice în Alba Iulia sub forma unui treasure hunt. Mai exact Raul, Petru și Diana lucrau la o aplicație în care obiectivele turistice din Alba Iulia pot fi vizitate sub forma unui treasure hunt.

Chiar de la intrarea în sală o altă echipă îți atrăgea atenția, din simplul motiv că erau mult mai tineri decât restul concurenților.

Este vorba despre Andrei, Răzvan și Vlad, doi dintre ei colegi în clasa a IX-a a Colegiul HCC din Alba Iulia și unul student.

Aceștia au abordat o temă pe cât de grea, pe atât de necesară, dacă la un moment dat ar putea fi implementată la Alba Iulia: o aplicație de transport public.

Mai exact o aplicație în care să vezi la ce oră ajung autobuzele în stații, care este programul lor, o listă cu toate firmele de taxi din oraș și o posibilitate de comandă direct din aplicație, dar și mașinile de transport alternativ precum Bolt sau Uber.

Emi și Claudiu au venit fiecare la concurs cu câte o soluție de smart home. Fie o aplicație prin care să controlezi luminozitate în casă, sau una care să îți pornească stropitorile de grădina sau să îți controleze temperatura la centrala termică.

Pe lângă partea de exeperință echipele lupta pentru premii, premii în bani.

Este vorba despre trei premii: Premiul I – 5000 lei, Premiul 2 – 4000 lei, Premiul 3 – 2500 lei. Pe tot parcursul zilei de joi, participanții la concurs au lucrat la aplicații, iar vineri, 23 iunie vor fi decernate premiile.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax