Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Conferință de presă cu dileme financiare și ironii gratuite la deschiderea Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia

Publicat

IMG_9305 Cum putea începe Festivalul „Dilema Veche” de la Alba Iulia, dacă nu cu adevărate dileme? Cât a costat, cu cât a crescut numărul participanților și ce nu trebuie să ratăm? Sunt întrebări la care s-a răspuns evaziv sau chiar ironic, la prima conferință de presă care deschide festivalul. 

Sever Voinescu – redactorul șef al revistei „Dilema Veche”, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, Dumitru Fulea – vicepreședintele CJ Alba, Ioan Holender – fost director al Operei din Viena, Aurel Mitran – directorul artistic al festivalului, Carmina Dumitrescu – director general Adevărul Holding și Silvan Stâncel – directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, respectiv cei care se consideră „ceilalți” s-au pus la masă pentru a prezenta evenimentul care începe astăzi la Alba Iulia.

Doar vorbe de bine au avut de spus atât l adresa festivalul cât și despre administrația locală și județeană, fără de care nu se putea organiza acest eveniment, fiind principalii finanțatori: 300.000 de lei (Primăria Alba Iulia) și 150.000 de lei (CJ Alba).

Au vorbit pe rând despre importanța acestei manifestări culturale de la Alba Iulia și cum oamenii își organizează concediul, special pentru a participa la conferințele și la concertele din acest weekend, vorbe repetate în fiecare an, la fiecare conferință de presă.

După jumătate de oră de laudă, a început sesiunea de întrebări. Aici au început de fapt adevăratele DILEME.

Pentru că primarul Mircea Hava a pus accentul pe bugetul de anul acesta, care „este prea mic pentru ce se face”, a venit întrebarea evidentă: „care a fost bugetul?”.

Microfonul s-a plimbat de la unii la alții pentru că nu se știa răspunsul la această întrebare, cel puțin nu-l știau cei prezenți. A răspuns într-un final primarul, cu jumătate de gură: „500.000 de lei”.

„Eu nu l-aș întreba cât costă pe domnul primar. E treaba lui și a Consiliului Județean, ei știu câți bani au, ei știu câți bani pot să dea și aprecierea acestor organe politice pentru Festivalul Dilema nu este direct proporțională, zic eu, cu calitatea monetară pe care i-o dăruiesc”, a declarat invitatul la festival, Ioan Holender.

Vizibil deranjați de acest subiect, s-a trecut repede la altă întrebare. Și de această dată răspunsul a fost unul alambicat, cu toate că te așteptai ca „AS-ul” să fie în mâneca redactorului șef al revistei Dilema, care a repetat pe tot parcursul conferinței că evenimentul se bucură de o creștere a numărului de participanți, vizibilă de la an la an.

În momentul în care a fost pus în situația de a da exemple concrete privind modul în care „contorizează” numărul participanților, Sever Voinescu a povestit despre mesajele primite pe adresa redacției, doi oameni pe care i-a întâlnit la un alt eveniment și care spuneau că și-au luat cazare la Alba Iulia pentru participa la festival etc.

„Dacă luați programul festivalului de acum șase ani, sesizați că numărul evenimentelor a crescut, lucru care s-a făcut pentru că sunt oamenii din ce în ce mai mulți care așteaptă mai mult de la festival. Nu s-a făcut această creștere de program pentru că pur și simplu voiam noi să avem mai multe evenimente în program. Pe de altă parte, mie mi se pare că e evident, eu am văzut anul trecut câtă lume era în piață, am văzut și acum noi ani și mi se pare evident. În ceea ce privește redacția revistei Dilema, numărul cititorilor care, an de an când începe vara, ne scriu sau ne telefonează întrebându-ne când se face festivalul la Alba Iulia, este din ce în ce mai mare”, explică Sever Voinescu.

Vizibil iritat de această întrebare, directorul artistic al festivalului, Aurel Mitran, a venit cu un răspuns ironic, chiar batjocoritor.

„În ceea ce privește piețele publice, după legislația europeană, 0,85 persoane/ mp care stau în picioare, 1,15 pe scaun, luați dimensiunile pieței și vedeți câtă lume e. La asta mai există un factor care nu este luat în calcul și care intră peste tot, adică cum se face socoteala. Este la eveniment chiar dacă stă, chiar dacă nu stă. Ideea este că a auzit de el, ideea este că vine în piață, unul ca să asiste la o conferință, altul vrea să altceva, noi vorbim de un număr de persoane care încep de dimineață de la gardă (n.r. – Schimbul de Gardă a Cetății, care apare în program, deși se desfășoară zilnic în sezonul estival la Alba Iulia) și stau până la 3 noaptea. Real, ceea ce spune domul redactor șef al revistei, este real. Dacă băgăm bilete la spectacol, numărăm la final și vedem ce s-a băgat în coș. Facem borderou, vedem care e cifra de încasări, scădem drepturile…. vreți să continui?”, a fost răspunsul lui Mitran.

„Nu sunt ironic, eu v-am spus care este procedeul”, a continuat acesta, după care s-a ridicat de la masă și a plecat, enervat de afirmația unui coleg: „Domnul Mitran puteți să fiți ironic pe banii dumneavoastră, însă pe bani publici trebuie să fiți transparent.”

Conferința a continuat cu prezentarea punctelor „FORTE” ale întregului weekend, care, din punctul de vedere al lui Sever Voinescu, sunt patru la număr.

„Toate sunt importante, dar din punctul meu de vedere discuția de deschidere („Arta și banii”) sunt convins că va fi un moment memorabil. Apoi este momentul legat de redacție, o să avem un moment de ședință de redacție deschisă, am început anul trecut și vom avea și anul acesta. Un moment important, tot pentru redacție, este când membrii redacției vor citi din cărțile lor, noi în general avem acest punct al lecturilor unor autor contemporani  și ne-am spus că anul acesta poate e bine să ne invităm pe noi înșine, pentru că noi avem scriitori de foarte bună calitate. Prin urmare, anul acesta trei dintre membrii redacției vor citi din cărțile lor. Un alt moment pe care l-aș recomanda este un moment la care mă aștept să fie o reacție foarte bună din partea celor care vor asista. Avem un moment de cafenea, moment în care redacția va veni în fața cititorilor, a celor care vor să-i cunoască și va spune câteva din of-urile ei”, spune Voinescu.

Dacă atitudinea arogantă a organizatorilor și laudele lor la adresa acestei afaceri culturale și-a avut rostul la prima întâlnire cu presa vom vedea în acest weekend.

 

YouTube video

 

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax