Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Conferință de presă cu dileme financiare și ironii gratuite la deschiderea Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia


Publicat

IMG_9305Cum putea începe Festivalul „Dilema Veche” de la Alba Iulia, dacă nu cu adevărate dileme? Cât a costat, cu cât a crescut numărul participanților și ce nu trebuie să ratăm? Sunt întrebări la care s-a răspuns evaziv sau chiar ironic, la prima conferință de presă care deschide festivalul. 

Sever Voinescu – redactorul șef al revistei „Dilema Veche”, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, Dumitru Fulea – vicepreședintele CJ Alba, Ioan Holender – fost director al Operei din Viena, Aurel Mitran – directorul artistic al festivalului, Carmina Dumitrescu – director general Adevărul Holding și Silvan Stâncel – directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, respectiv cei care se consideră „ceilalți” s-au pus la masă pentru a prezenta evenimentul care începe astăzi la Alba Iulia.

Doar vorbe de bine au avut de spus atât l adresa festivalul cât și despre administrația locală și județeană, fără de care nu se putea organiza acest eveniment, fiind principalii finanțatori: 300.000 de lei (Primăria Alba Iulia) și 150.000 de lei (CJ Alba).

Au vorbit pe rând despre importanța acestei manifestări culturale de la Alba Iulia și cum oamenii își organizează concediul, special pentru a participa la conferințele și la concertele din acest weekend, vorbe repetate în fiecare an, la fiecare conferință de presă.

După jumătate de oră de laudă, a început sesiunea de întrebări. Aici au început de fapt adevăratele DILEME.

Pentru că primarul Mircea Hava a pus accentul pe bugetul de anul acesta, care „este prea mic pentru ce se face”, a venit întrebarea evidentă: „care a fost bugetul?”.

Microfonul s-a plimbat de la unii la alții pentru că nu se știa răspunsul la această întrebare, cel puțin nu-l știau cei prezenți. A răspuns într-un final primarul, cu jumătate de gură: „500.000 de lei”.

„Eu nu l-aș întreba cât costă pe domnul primar. E treaba lui și a Consiliului Județean, ei știu câți bani au, ei știu câți bani pot să dea și aprecierea acestor organe politice pentru Festivalul Dilema nu este direct proporțională, zic eu, cu calitatea monetară pe care i-o dăruiesc”, a declarat invitatul la festival, Ioan Holender.

Vizibil deranjați de acest subiect, s-a trecut repede la altă întrebare. Și de această dată răspunsul a fost unul alambicat, cu toate că te așteptai ca „AS-ul” să fie în mâneca redactorului șef al revistei Dilema, care a repetat pe tot parcursul conferinței că evenimentul se bucură de o creștere a numărului de participanți, vizibilă de la an la an.

În momentul în care a fost pus în situația de a da exemple concrete privind modul în care „contorizează” numărul participanților, Sever Voinescu a povestit despre mesajele primite pe adresa redacției, doi oameni pe care i-a întâlnit la un alt eveniment și care spuneau că și-au luat cazare la Alba Iulia pentru participa la festival etc.

„Dacă luați programul festivalului de acum șase ani, sesizați că numărul evenimentelor a crescut, lucru care s-a făcut pentru că sunt oamenii din ce în ce mai mulți care așteaptă mai mult de la festival. Nu s-a făcut această creștere de program pentru că pur și simplu voiam noi să avem mai multe evenimente în program. Pe de altă parte, mie mi se pare că e evident, eu am văzut anul trecut câtă lume era în piață, am văzut și acum noi ani și mi se pare evident. În ceea ce privește redacția revistei Dilema, numărul cititorilor care, an de an când începe vara, ne scriu sau ne telefonează întrebându-ne când se face festivalul la Alba Iulia, este din ce în ce mai mare”, explică Sever Voinescu.

Vizibil iritat de această întrebare, directorul artistic al festivalului, Aurel Mitran, a venit cu un răspuns ironic, chiar batjocoritor.

„În ceea ce privește piețele publice, după legislația europeană, 0,85 persoane/ mp care stau în picioare, 1,15 pe scaun, luați dimensiunile pieței și vedeți câtă lume e. La asta mai există un factor care nu este luat în calcul și care intră peste tot, adică cum se face socoteala. Este la eveniment chiar dacă stă, chiar dacă nu stă. Ideea este că a auzit de el, ideea este că vine în piață, unul ca să asiste la o conferință, altul vrea să altceva, noi vorbim de un număr de persoane care încep de dimineață de la gardă (n.r. – Schimbul de Gardă a Cetății, care apare în program, deși se desfășoară zilnic în sezonul estival la Alba Iulia) și stau până la 3 noaptea. Real, ceea ce spune domul redactor șef al revistei, este real. Dacă băgăm bilete la spectacol, numărăm la final și vedem ce s-a băgat în coș. Facem borderou, vedem care e cifra de încasări, scădem drepturile…. vreți să continui?”, a fost răspunsul lui Mitran.

„Nu sunt ironic, eu v-am spus care este procedeul”, a continuat acesta, după care s-a ridicat de la masă și a plecat, enervat de afirmația unui coleg: „Domnul Mitran puteți să fiți ironic pe banii dumneavoastră, însă pe bani publici trebuie să fiți transparent.”

Conferința a continuat cu prezentarea punctelor „FORTE” ale întregului weekend, care, din punctul de vedere al lui Sever Voinescu, sunt patru la număr.

„Toate sunt importante, dar din punctul meu de vedere discuția de deschidere („Arta și banii”) sunt convins că va fi un moment memorabil. Apoi este momentul legat de redacție, o să avem un moment de ședință de redacție deschisă, am început anul trecut și vom avea și anul acesta. Un moment important, tot pentru redacție, este când membrii redacției vor citi din cărțile lor, noi în general avem acest punct al lecturilor unor autor contemporani  și ne-am spus că anul acesta poate e bine să ne invităm pe noi înșine, pentru că noi avem scriitori de foarte bună calitate. Prin urmare, anul acesta trei dintre membrii redacției vor citi din cărțile lor. Un alt moment pe care l-aș recomanda este un moment la care mă aștept să fie o reacție foarte bună din partea celor care vor asista. Avem un moment de cafenea, moment în care redacția va veni în fața cititorilor, a celor care vor să-i cunoască și va spune câteva din of-urile ei”, spune Voinescu.

Dacă atitudinea arogantă a organizatorilor și laudele lor la adresa acestei afaceri culturale și-a avut rostul la prima întâlnire cu presa vom vedea în acest weekend.

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate