Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Consilierii PSD au boicotat ședința extraordinară CJ Alba. Transportul județean și deșeurile nu reprezintă urgențe pentru aceştia


Publicat

17820909_1430763136945282_792124896_nAtribuirea unor licenţe de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean sau concesionarea delegării „operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale” nu sunt proiecte suficient de importante pentru o ședință extraordinară de Consiliu Județean, consideră consilierii PSD Alba. Aceștia au interpretat „că nu este vorba despre o calamitate” și au considerat că nu se justifică urgența acestei ședințe și caracterul ei extraordinar. Din acest motiv, grupul de stânga din CJ a decis să se retragă și să nu mai participe la ședință. Din lipsă de cvorum, ședința s-a anulat.

Ședința extraordinară a CJ de joi, 6 aprilie, a fost suspendată din cauza consilierilor PSD și ALDE care consideră că este „organizată ilegal”, cu toate că se pare că au fost prezenți în ședințele de comisii pentru a pune avizul pe proiectele de hotărâre.

Înainte de începerea ședinței, liderul grupării PSD, Daniel Zdrânc, a anunțat conducerea și colegii că social-democrații, alături de „adevărații liberali” veniți din grupurile PC, adică ALDE, se retrag de la ședință. Motivul? Proiectele de pe ordinea de zi nu reprezintă o urgență, invocând Art. 94 Legea 215/2001, potrivit căruia:

„Consiliul județean se poate întruni și în ședințe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea președintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată președintelui consiliului județean, în cazuri excepționale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităților, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum și pentru apărarea ordinii și liniștii publice”.

„Noi ca și grup PSD, plus colegul de la ALDE am discutat și am considerat că această ședință este convocată ilegal. Mai exact, proiectele de hotărâre supuse astăzi spre aprobare nu se încadrează în ce spune legea și din acest motiv, decidem ca astăzi să nu participam la această ședință. Noi ne vom retrage și sperăm ca pe viitor să lămurim acest aspect”, spune Daniel Zdrânc.

Secretarul CJ Alba, Vasile Bumbu, le-a explicat consilierilor că articolul invocat are un caracter enumerativ.

Consilierul Daniel Zdrânc a continuat să își susțină punctul de vedere spunând că proiectele de CJ nu se încadrează nici la „epidemii, catastrofe etc.”

De la preluarea noului mandat în CJ, din iunie 2016, și până în prezent au fost în jur de șapte ședințe extraordinare însă este pentru prima dată când un grup de consilieri reclamă acest lucru.

Pe acest subiect și Consiliul Județean Alba a trimis un punct de vedere:

Textul art. 94 alin. 2 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, invocat atât în dispoziția de convocare, cât și de domnul consilier județean Zdrânc Daniel Liviu, prevede următoarele: „consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”.

Considerăm că acest text de lege referitor la convocarea consilierilor județeni în ședință extraordinară, reglementează două modalități de convocare:

1. convocarea consiliului județean „ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului”;

2. convocarea consiliului județean „la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”.

Interpretarea potrivit căreia președintele îi poate convoca pe consilierii județeni, numai „în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice”, este total eronată și nefondată. Din analiza corectă a textului de lege se poate observa că această condiție este necesară doar în cazul în care convocarea este efectuată de președintele consiliului județean ”la solicitarea prefectului”.

Ar fi un nonsens și ar rezulta o contradicție gravă în aplicarea prevederilor legale, dacă ne raportăm la textul legal care prevede, în prima parte, că președintele (sau o treime din numărul membrilor consiliului) poate convoca consiliul județean, pe de o parte „ori de câte ori este necesar”, iar pe de altă parte numai „în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor”.

Opinăm că ar fi extrem de dificil pentru legiuitor, să prevadă și să reglementeze cât mai fidel, mai aproape de realitate și mai exact toate situațiile ipotetice care ar putea apărea în viața de zi cu zi, motiv pentru care, se apelează la generalizări specifice domeniului juridic, sau enumerări care nu sunt limitative.

Un argument suplimentar rezidă din legislația situațiilor de urgență, potrivit cărora prefectul are, în calitate de președinte al comitetului județean pentru situații de urgență, competențe speciale în acest domeniu, și pe cale de consecință poate „solicita” președintelui consiliului județean convocarea consiliului județean, situație în care devin operabile prevederile tezei a II a din textul de lege invocat.

A ne rezuma doar la interpretarea – care a cauzat plecarea consilierilor județeni din ședință – și a aștepta ședința ordinară (care este una singură pe lună, întrucât legiuitorul a folosit sintagma şedinţă ordinară în fiecare lună), și să te limitezi doar la „cazuri excepționale” de natura celor enumerate, ar însemna o limitare forțată a competenței și atribuțiilor consiliului județean – în calitate de autoritate deliberativă – de a reglementa aspecte care necesită urgență, această limitare afectând buna funcționare a autorității. Cu titlu exemplificativ facem trimitere la depunerea unor cereri, răspunsuri, corecții cu privire la proiecte cu finanțare nerambursabilă care ar conduce la pierderea finanțării (a se vedea punctul 7 pe ordinea de zi a ședinței programată astăzi), buna funcționare a instituțiilor din subordine (punctul 1 pe ordinea de zi), obligația valorificării în termen legal a rezultatului unui concurs (punctul 2 pe ordinea de zi), desfășurarea în condiții de legalitate a activității unor societăți comerciale (punctele 5 și 6), asigurarea cadrului legal pentru prestarea unor servicii către populația județului (punctele 8-10), respectarea dispozitivului unei hotărâri judecătorești sau promovarea unor căi de atac.

În plus, consultând practica altor autorități publice locale și județene din țară, se observă foarte clar că instituția juridică a convocării consilierilor locali/județeni în ședințe extraordinare este frecvent uzitată, fără a fi demonstrate/precizate neapărat cazuri excepționale. Spre deplină exemplificare atașăm prezentului material Dispoziția de convocare nr. 264 din 04.07.2016 a Consiliului Județean Timiș, semnată de domnul Sorin Mihai Grindeanu – actualul Premier al României – care, la acea dată îndeplinea funcția de Președinte al Consiliului Județean Timiș (dispoziția de convocare este disponibilă la adresa:

http://www.cjtimis.ro/upload/DISPOZITIE%20%20convoc%20extraordin_1.pdf  sau Dispoziția de convocare în ședință extraordinară a Consiliului Județean Teleorman, în data de 23 februarie 2012, semnată de domnul Liviu Dragnea – care, la acea dată, îndeplinea funcția de Președinte al Consiliului Județean Teleorman (dispoziția este disponibilă la adresa:

http://www.cjteleorman.ro/ro/cjt/cjt/SEDINTE/Sedinte%202012/Sedinta%2023%20feb%202012/D%20I%20S%20P%20O%20Z%20I%20T%20I%20E.htm ).î

Facem precizarea că proiectele înscrise pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean Alba, programată pentru data de astăzi, au o însemnătate deosebită și vor fi reînscrise și pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Alba, întrucât se impune adoptarea cu celeritate a acestora, mai ales ținând cont de faptul că unele dintre ele vizează asigurarea unor servicii publice necesare cetățenilor județului Alba. 

VEZI ORDINEA DE ZI a ședinței de joi: Ședință extraordinară la Consiliul Judeţean Alba. Delegarea serviciilor pentru sistemul de management al deşeurilor şi licenţe de transport

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Doi șoferi din Blaj și Mihalț, cercetați de polițiști după ce au fost prinși în timp ce conduceau sub influența alcoolului

Publicat

etilotest

Doi șoferi din Blaj și Mihalț sunt cercetați de polițiști după ce au fost depistați în timp ce conduceau autoturisme, fiind sub influența alcoolului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, polițiștii din Blaj, în timp ce acționau pe raza localității Cistei, l-au depistat pe un bărbat de 48 de ani, din comuna Mihalț, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 17 ianuarie 2021, în jurul orei 04,30, polițiștii de ordine publică din Blaj, în timp ce acționau pe strada Iuliu Maniu din municipiu, l-au depistat pe un tânăr de 23 de ani, din Blaj, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării tânărului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbați din Blaj, cercetați pentru braconaj piscicol. Au fost prinși pe râul Târnava în timp ce foloseau unelte interzise

Publicat

pesti braconaj

Doi bărbați din Blaj sunt cercetați penal pentru braconaj piscicol. Au fost depistați de polițiști în timp ce foloseau unelte interzise la pescuit.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, în jurul orei 16,00 polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat doi bărbați, de 48 și 58 de ani, din Blaj, în timp ce pescuiau, din albia râului Târnava, prin metoda greblării, folosind unelte interzise la pescuit.

Față de cei doi bărbați, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj piscicol.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba, un județ mai sigur în anul 2020, față de 2019: Mai puține furturi și accidente rutiere. Bilanțul polițiștilor

Publicat

mascati, politie

În 2020, infracțiunile în județul Alba au scăzut cu 15 % față de anul 2019, potrivit datelor transmis de IPJ Alba. De asemenea a scăzut numărul furturilor și a crescut siguranța stradală. Au fost înregistrate mai puţine accidente de circulație. 

Polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Alba au întocmit bilanțul anului 2020. La nivelul județului infracționalitatea judiciară a scăzut cu 21 %,  dar infracţionalitatea economică a crescut cu 3 %, iar cea de altă natură a scăzut cu 7,8 % .

În mediul urban, infracțiunile au scăzut  faţă de anul 2019 cu 17,4% iar 36,3% au fost înregistrate în mediul rural cu 9,7 %.

În anul 2020 au fost înregistrate cu 25,4% mai puține infracțiuni stradale față de anul 2019, Din totalul acestora, 91 % sunt infracţiuni de furt, 22 % dintre acestea fiind furturi din auto, iar 17 % sunt furturi din buzunare.

În anul 2020, poliţiştii au descoperit în flagrant delict 1.146 de infracţiuni.

Infracţionalitatea sesizată în mediul şcolar este în scădere, respectiv de la 18 infracțiuni în cursul anului 2019 la 7 infracțiuni în cursul anului 2020. De asemenea, furturile au scăzut și ele în județul Alba.

În anul 2020, s-a dispus măsura urmăririi naţionale faţă de 142 persoane și internațională față de 16 persoane, iar în urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 134 de persoane aflate în urmărire.

În aceeași perioadă au fost înregistrate 127 de mandate şi sentinţe penale și au fost soluţionate 115.

În 2020 au fost constatate 514 infracţiuni de natură economico-financiară și au fost luate 26 de măsuri preventive.

În domeniul infracţiunilor contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii au fost constatate 226 de infracţiuni de înșelăciune.

În cursul anului 2020, s-au organizat 18 acțiuni de amploare, în domeniul produselor accizabile, silvic, construcții, protecția mediului, sănătate, proprietate intelectuală, asigurări și prestări servicii cu scopul final de evaziune fiscală, delapidare și înșelăciune.

Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 23 de județe (Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Timiș, Caras Severin, Harghita, Hunedoara, Iași, Cluj, Mureș, Maramureș, Sibiu, București, Botoșani, Suceava, Vaslui, Neamt, Sălaj, Satu Mare, Vâlcea, Gorj),

Pentru documentarea activității infracționale a persoanelor vizate de anchete, au fost efectuate 177 de percheziții, iar în urma anchetelor desfăşurate au fost reținute 26 de persoane.

Siguranţa traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul I.P.J. Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

În anul 2020 s-a reușit reducerea numărului accidentelor grave de circulație, cu 17 %, faţă de anul 2019, a persoanelor rănite grav cu 22% și a persoanelor rănite ușor cu 53%.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat un număr de 636 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (189) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu permisul suspendat.

De asemenea au fost aplicate un număr de 35.470 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (15.745) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 280 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.

Au fost reţinute, în vederea suspendării, 2.055 de permise de conducere şi au fost retrase 1243 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea de prioritate.

Apeluri de urgenţă 112: În anul 2020, au fost înregistrate 21.605 apeluri de urgenţă, din care 58,7% au fost în mediul urban, iar 41,3 % în mediul rural.

 

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO Scutul Pădurii: Camion încărcat cu cherestea fără documente de proveninență, depistat de polițiști șilvicultori, la Albac

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au confiscat 12 metri cubi de cherestea care era încărcată într-un camion aflat într-o parcare a DN 75. Posesorul acestuia nu a putut prezenta documente legale pentru încărcătură.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Albac împreună cu silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Horea Apuseni, într-o parcare situată pe DN 74, au depistat un camion încărcat cu 12 metri cubi de cherestea, pentru care posesorul, un bărbat de 26 de ani, din comuna Albac, nu a putut prezenta documente legale de proveniență.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată, iar bărbatul a fost sancționat contravențional, conform art. 19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate