Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Consilierul Mircea Trifu ar vrea să mute Zilele Municipiului Alba Iulia din luna mai în 15 octombrie, dar nu prea știe cum. Proiecte lansate de dragul „celebrității”

Publicat


14193635_1204875939534004_469825473_nAu trecut deja patru ședințe ale noului Consiliu Local Alba Iulia și se pare că întâlnirile aleşilor nu pot intra pe un făgaș normal. Pentru mai puțin de 25 de proiecte se stă câte 3 ore în sală, președintele de ședință abia că îi poate stăpâni pe unii din consilieri și dezbaterile din comisii sunt inutile, pentru că mereu există zeci de întrebări pe subiecte mărunte. Toată mișcarea legislativă a orașului seamănă mai mult cu o zi a porților deschise la o grădiniță.

La ședința din 30 august lucrurile nu au fost deloc diferite. Și de această dată, consilierul care a plecat acasă „cu bulina neagră” este Mircea Trifu, care pare că nu se poate adapta. Nu zice nimeni să nu facă opoziție, dar totuși, normal ar fi să mute „sutele” de întrebări în comisii și să nu vină cu proiecte pe care nici el nu le mai susține după ce le aude cu voce tare.

Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a ședinței de marți era chiar a lui. Trifu, monarhist convins, după cum se declară, voia ca ziua de 15 octombrie să fie denumită zi oficială a municipiului Alba Iulia.

Pentru că inițiativa îi aparținea, a fost invitat să își prezinte proiectul. Surpriză, consilierul dorea mai mult o dezbatere pe această temă, pentru că părea că nu prea știe exact ce a propus. Adică dorește ca Alba Iulia să își serbeze ziua în data în care au fost încoronaţi Regele Ferdinand și Regina Maria, dar nu avea un plan pentru această zi. Voia să lase manifestările de Alba Fest vara, dar cumva să nu fie atunci zilele orașului.

În momentul în care trebuia să prezinte proiectul, Mircea Trifu a făcut o incursiune în istoria orașului, mai exact trei momente importante: intrarea lui Mihai Viteazul în Cetate, Marea Adunare de la 1918 și evident momentul Încoronării din 15 octombrie 1922.

„Chiar dacă procedural așa am găsit formula, aș vrea mai mult să fie o discuție, o dezbatere, și să nu tranșăm astăzi. Cred că este o chestiune foarte importantă, foarte delicată și de aici am plecat cu ideea că Alba Iulia ar trebui să aibă zi a ei, o zi a orașului Alba Iulia. Știm cu toții că există zile în care se sărbătoresc așa zisele zile ale orașului, dar m-am gândit așa că atunci când vorbim de ziua unui oraș trebuie să aibă identitate și ce zi ar fi mai potrivită decât ziua de 15 octombrie”, a spus Mircea Trifu.

Consilierul a început să explice cum și când a fost construită Catedrala Reîntregirii, când a intrat Mihai Viteazul în Alba Iulia, ş.a.m.d.

Trifu a fost oprit de președintele de ședință, Paul Voicu. Acesta i-a explicat că i s-a dat cuvântul pentru a prezenta proiectul, nu pentru a intra în discuții, însă consilierul a insistat că el de fapt vrea o discuție pe această temă, pentru că nu știe exact dacă ar trebui mutate și manifestările sau să fie, dar „cu numele” ziua municipiului.

Voicu i-a explicat că potrivit legii ședințele de CL sunt pentru a da hotărâri sau pentru dispoziții ale primarului, nu pentru dezbateri.

„Dacă vreți să facem dezbateri, facem o altă întâlnire, cu restul, toți consilierii, cu societatea civilă și cu specialiștii și în urma acelei dezbateri să propunem un proiect de hotărâre mai complex sau altfel decât l-ați făcut acum”, i-a spus Paul Voicu.

Și Gabriel Plașa i-a explicat că din punct de vedere al regulamentului nu este normal să vină pentru a supune la vot un proiect de hotărâre și de fapt să își dorească o dezbatere.

„Dacă doreați dezbatere, la capitolul diverse puteam invita pe oricine. Dumneavoastră ați pus carul înaintea boilor pentru că ați vrut să fiți inițiatorul acestui proiect. Nu este nicio problemă, dar uitați ce confuzii creați. Mi se pare cel puțin nepoliticos, dacă nu imoral, să încerci să pui zilele municipiului în data de 15 octombrie, de ziua Încoronării, fără să ai un punct de vedere din partea Casei Regale (…). Cred că ar trebui să învățați să lucrați după regulament pentru că altfel venim aici și ne pierdem timpul cu discuții”, spune Gabriel Pleșa.

După alte intervenții și o altă plimbare prin istorie, consilierii, inclusiv Mircea Trifu, inițiatorul, au decis amânarea acestui proiect.

Independentul a continuat însă pe durata întregii ședințe să intervină pe mai toate proiectele, mai ales pe cele care aveau de-a face cu vânzări de terenuri.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Circul Globus

    marți, 30.08.2016 at 17:29

    Clovnul Trifu loveste din nou!!!

  2. eu

    marți, 30.08.2016 at 18:27

    Gabi Plesa spune prostii. De cand este nevoie de punctul de vedere sau acordul Casei Regale pentru a stabili ziua municipiului, chiar daca data propusa este data incoronarii regelui Ferdinand? Casa regala nu este proprietara asupra timpului, a datelor calendaristice si nici a drepturilor (inexistente de altfel) asupra zilei incoronarii. Daca Trifu a gresit este treaba lui.,..dar si Gabi Plesa spune prostii izvorate din incultura probabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax