Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Consiliul Județean Alba prezintă strategia de sănătate. Planuri pentru servicii de calitate şi rezolvarea problemelor din sistem


Publicat

20170929_124349La Consiliul Județean Alba a fost prezentată vineri, 29 septembrie, strategia județeană de sănătate, ce va fi abordată dintr-un punct de vedere administrativ. Obiectivul final este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din județ, iar documentul intră în corelare cu strategia elaborată de DSP Alba.

La conferința de presă au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, Direcției de Sănătate Publică Alba, Casei de Asigurări de Sănătate Alba și Spitalului Județean de Urgență Alba.

„Această strategie trebuie să fie o strategie a județului Alba. Îmi doresc ca fiecare strategie să implice toate instituțiile și reprezentanții lor din județul Alba. Fiecare strategie în parte trebuie să ne dovedească că avem curajul să spunem realitatea din fiecare domeniu și să luăm măsurile care se impun astfel încât ca în final să oferim servicii de calitate în fiecare domeniu, locuitorilor din județul Alba. Sănătatea este unul dintre domeniile în care trebuie să avem curaj, de a spune ce nu e bine și ce ne lipsește și până ajungem la o idee de reorganizare, astel încât oamenii să fie foarte bine serviți”, a spus președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

„Este un lucru extrem de important ca și Consiliul Județean să aibă o strategie proprie, din viziunea administrației județene. Acum a venit rândul administrației publice județene să își exprime viziunea în ceea ce privește sănătatea județului”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

„Elaborarea acestor strategii în domeniul sănătății la nivel județean este un lucru extrem de bun”, a spus directorul relații contractuale la Casa de Asigurări de Sănătatea Alba, Narcis Muntean.

„Suntem actorul principal într-o astfel de strategie și este mai mult decât binevenită. De șapte ani de când conducem, eu și echipa mea, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, am avut nenumărate discuții cu domnul președinte (n.r. – Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba) și cu echipa dânsului ce înseamnă să identificăm nevoia de servicii de sănătate și cum să răspundem cât mai bine nevoii de servicii de sănătate. Fără strategia administrativă care înseamnă acoperirea nevoii de tehnică medicală și de infrastructură medicală, niciun act medical nu poate fi considerat de calitate”, a precizat managerul Spitalului de Urgență Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă.

Scopul final al strategiei județene de sănătate este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Alba.

În perioada următoare a lunii octombrie vor urma întâlniri cu reprezentanții spitalelor din județ și cu reprezentanții primăriilor care au în subordine acele spitale. În urma acelei întâlniri, fiecare dintre cei prezenți își vor transfera către Consiliul Județean Alba punctele de vedere, nevoile, opțiunile și prioritățile pentru următoarea perioadă, pe structura de obiective. Următoarea etapă va fi o întâlnire cu primarii din mediul rural, cu medici de familie și medici școlari. În final va avea loc o întâlnire cu ONG-urile din domeniu, asociațiile profesionale și publicul larg.

După dezbateri va fi publicat, în dezbatere publică, pe site-ul Consiliului Județean Alba, un draft al strategiei.

Sănătatea populației este un indicator al nivelului de dezvoltare al oricarei țări, atât în ceea ce privește reglementarea și organizarea domeniului sănătății publice cât și în ceea ce privește eficiența gestionării.

Consiliul Județean Alba, în concordanță cu Strategia de dezvoltare a Județului Alba, a inițiat elaborarea unui set de strategii sectoriale, printre care și Strategia județeană în domeniul sănătății.

Strategia  județului Alba în domeniul sănătății își propune un inventar lărgit al domeniului – Analiza diagnostic – cât și un set de concluzii, ce vor constitui partea de proiectare a sistemului de sănătate la nivel județean pentru perioada 2018-2023.

Principiul de bază în elaborarea Strategiei este subordonat dreptului fundamental al fiecărui cetățean de a avea acces la serviciile de sănătate.

Din punct de vedere conceptual și metodologic, Strategia județului Alba în domeniul sănătății va reflecta o abordare sintetică  âa domeniului sănătății publice reliefând acele elemente specifice domeniului asupra cărora administratiile publice pot avea o intervenție directă sau pot dezvolta parteneriate instituționale  pentru acele elemente de sistem ce revin ca și responsabilitate sau competență specifică altor instituții sau organizații, publice sau private din domeniul sănătății.

Rolul asumat de Consiliul Județean Alba în elaborarea și implementarea acestei Strategii este de a reuni, unifica și corela perspectivele tuturor actorilor importanți la nivel județean și a de structura o planificare realistă și asumată a intervențiilor ce vor avea loc în perioada următoare la nivel județean în domeniul sănătății, se arată în documentaţia prezentată la conferinţa de presă.

Sistemul national de sanatate publica este structurat pe nivele de intervenţie:

– servicii medicale primare, asistenta medicala comunitara, medicina de familie

– servicii medicale specializate, servicii in ambulatorul de specialitate, servicii spitalicesti.

Se constată că la nivel național, asistența medicală comunitară este cel mai puțin accesat serviciu medical  desi este cel mai apropiat de publicul beneficiar, de comunitatea locala. Preferința și adresabilitatea pulicului este concentrată la nivelul serviciilor specializate, spitalicești, creând o presiune maximă asupra acestora și antrenând un consum mult mai mare de resurse umane și materiale

O abordare durabilă și sustenabilă în domeniul sănătății ar presupune parcurgerea circuitului de accesare a serviciilor medicale pornind de la servicii asigurate în comunitate spre serviciile specializate oferite de ambulatoriu sau spitale, potrivit surselor citate.

În ceea ce priveşte toate strategiile sectoriale, Consiliul Judeţean Alba propune primăriilor şi instituţiilor publice anumite perspective de dezvoltare şi va integra responsabilii directi – institutii, UAT-uri – in formularea unei viziuni comune si a unui plan de actiune comuna care sa determine dezvoltarea de ansamblu a judeţului.

Consiliul Judetean Alba propune institutiilor, administratiilor, organizatiilor civice si structurilor din domeniul privat elaborarea unui set de documente suport – strategii sectoriale – ancorate in Strategia de dezvoltare a judetului Alba, care sa  fundamenteze si sa coreleze activitatile concrete pe care institutia si le asuma alaturi de ceilalti partenerii institutionali, in perioada 2018-2023.

Strategiile sectoriale sunt subsecvente Strategiei de dezvoltare socio-economica a judetului Alba si au ca punct de plecare directiile de dezvoltare indentificate a fi prioritare si specifice pentru dezvoltarea judetului pe termen mediu si lung.

Cele 14 strategii sectoriale ale judeţului Alba acoperă următoarele domenii: drumurile publice, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilităţi publice, turism, cultură, promovare a judeţului Alba ca destinatie pentru investitori, dezvoltare rurală, educaţie şi formare profesională (VET), protecţia monumentelor istorice, conservarea şi protecţia naturii şi a ariilor protejate, transportul public judeţean, asistenţa socială, sănătate, Masterplanul energetic al judeţului Alba (strategia în domeniul energetic) şi Statutul judeţului Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

12 mai, Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Oamenii care fac imposibilul pentru pacienții din spitale

Publicat

Anual, în data de 12 mai se serbează Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day). 

Totodată, în aceeași zi s-a născut Florence Nightingale considerată fondatoarea și cea care a pus bazele asistenței medicale (12 mai este ziua ei de naștere).

În prezent, asistentele medicale sunt recunoscute ca profesioniști calificați, dar nu a fost mereu așa.

La începutul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau niciun fel de pregătire si nu erau plătite.

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai.

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

În acest context, preşedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical.

Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului.

  • Să faci ceea ce nimeni altcineva nu e dispus să facă, într-o manieră în care nimeni altcineva nu poate, în ciuda tuturor greutăților întâmpinate – asta înseamnă să fii asistent.” – Rawsi Williams, avocat american care lupta adesea pentru drepturile asistentilor medicali

Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.

Florence Nightingale (1820) a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare.

În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Anul 2020 reprezintă o oportunitate pentru asistenţii medicali de a-şi face cunoscută meseria pe care o practică, pentru a avea o lume sănătoasă, aşa cum evidenţiază tema din acest an stabilită de ICN: „Profesia de asistent medical – O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă”.

Asistenţii medicali, femei sau bărbaţi, joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor.

Atributele, profesionalismul şi responsabilităţile pe care şi le asumă asistenţii medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor, potrivit site-ului menţionat.

Există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume, prezenţi din momentul naşterii unei vieţi şi pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor.

De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.

Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora.

Cu prilejul Zilei internaţionale a asistenţilor medicali, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale pentru a continua contribuţia şi a creşte nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int.

Asociaţiile naţionale ale asistenţilor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.

În România, există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Sursă: Agerpres

Foto: Marcela Vîlcan, asistenta șefă a Secției de Boli Infecțioase Alba

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ANCPI: A scăzut numărul imobilelor vândute în aprilie. Situația tranzacțiilor de construcții și terenuri în Alba și în țară

Publicat

blocuri apartamente 2

În luna aprilie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 55.569 de imobile, cu 28.548 mai multe față de perioada similară a anului 2020, potrivit celor mai recente date comunicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În județul Alba, au fost vândute 435 de imobile, mai puține față de luna martie.

Statistica ANCPI arată că numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna aprilie 2021 este cu 7.322 mai mic față de luna martie, la nivel național.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2021, în București – 9.365, Ilfov – 3.243 și Timiș – 3.144. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 175, Călărași – 290 și Teleorman – 355.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în aprilie 2021, a fost de 26.025, cu 3.180 mai mare față de aprilie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.490, Dolj – 2.130 și Ilfov 1.903. La polul opus se află județele Covasna – 60, Sălaj – 63, și Harghita – 65.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2021 sunt  Arad – 672, Caraș Severin – 598 și Buzău – 450.

Situația în Alba

În județul Alba, numărul imobilelor vândute în martie este de 435 (576 în martie, 626 în februarie), din care 150 de case și apartamente (228 în martie, 172 în februarie) și 96 terenuri agricole (78 în martie, 161 în februarie).

Au fost înregistrate 208 de ipoteci (258 în martie, 179 în februarie), 121 dintre ele pentru terenuri cu construcții (107 în martie, 72 în februarie).

sursă: ancpi.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai importante amenințări cibernetice în limba română. Raport anual, realizat la nivelul UE

Publicat

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a publicat raportul anual al amenințărilor în limba română.

Acest raport anual lansat de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) oferă o prezentare generală cu privire la amenințările din zona securității cibernetice, prezentând cele mai importante subiecte la care se face referire în toate celelalte rapoarte ENISA Threat Landscape.

De asemenea, un top realizat de ENISA cu primele 15 amenințări care ne-au vizat în 2020, dar și concluzii și recomandări.

ENISA a mers mai departe și a ales să ofere o variantă de raport în limba română și pentru rapoartele strategice, respectiv tehnice ale amenințărilor prezente în 2020.

Cele mai importante 15 amenințări sunt descrise pe larg în documentul care poate fi consultat AICI.

Pe primele locuri se află malware, atacurile online, pishing, atacurile asupra aplicațiilor web, furtul de indentitate, șantajul digital, criptojacking și spionajul cibernetic.

Sursă: Cert.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Marea asfaltare”, în Apuseni: 50 de km din DN 75, între Bistra și Ocoliș, reabilitați printr-o investiție de 17,8 milioane lei

Publicat

Un sector în lungime de 50 de kilometri din drumul național DN 75, ce trece prin orașul Baia de Arieș și comunele Bistra, Lupșa, Sălciua, Poșaga și Ocoliș din Munții Apuseni, va fi asfaltat printr-o investiție de peste 17,8 milioane de lei. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a lansat marți, 11 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru executarea de covoare asfaltice la cald, cu mixtură asfaltică tip BA16 de 6 cm, cu frezare, pe drumul național DN 74, între km 85+000 și km 135+000.

Valoarea totală este estimată la 17.868.799,73 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, lucrarea este prevăzută a se executa în planul de întreținere periodică a drumurilor publice în anul 2021, durata de execuție a lucrărilor fiind de 2 luni.

Sectorul de drum studiat se află pe raza județului Alba și aparține de drumul național DN 75 care face legătura între localitatea Ștei, județul Bihor și localitatea Mihai Vieazul, județul Cluj și care se află în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

Contractul este împărțit pe trei loturi, respectiv:

  • Lotul 1 – DN 75 km 85+000- km 101+595 (între Bistra și Baia de Arieș) 

 

Potrivit caietului de sarcini, traseul studiat se întinde pe raza comunelor Bistra, Lupșa și a orașului Baia de Arieș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 16.595 m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 106.055,47 mp.

  • Lotul 2 – DN 75 km 101+595- km 119+303 (între Baia de Arieș și Sălciua)

Traseul studiat se întinde pe raza orașului Baia de Arieș și a comunei Sălciua. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 17.708  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 112.117,40 mp.

  • Lotul 3 – DN 75 km 119+303- km 135+000 (între Sălciua și Ocoliș – limita cu județul Cluj)

Traseul studiat se întinde pe raza a trei comune, Sălciua, Poșaga și Ocoliș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 15.615  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 98.040,08 mp.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate