Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Construcții noi în vechea mahala ”Lumea Nouă” din Alba Iulia. Promisiunea primarului la o viață mai bună în favela orașului

Publicat

Un gard mare de metal desparte vechea ”Lumea Nouă” de viitoarea ”Lume Nouă”, adică de o viață nouă, în ”Lumea Nouă”, dar modernă. Pare un joc de cuvinte, dar în spatele lor stau multe promisiuni spuse de după gardul de fier. 

Vorbim despre șantierul din Alba Iulia de pe strada Gheorge Șincai, zona cunoscută ca ”Lumea Nouă”.

De după gardul de fier care împrejmuiește vechiul teren al Talciocului, Primăria Alba Iulia le promite locuitorilor o viață mai bună, în viitor. 

Dacă până de curând zona era populată doar de persoanele de etnie romă care locuiesc în căsuțe dărăpănate, parte dintre ele fără apă potabilă sau canalizare, acum ”Lumea Nouă” este despărțită de un gard lung de metal de după care muncitorii amenajează construcții moderne.

În spatele gardului stă promisiunea la o viață mai bună, prin construirea unui centru multifuncțional care să deservească locuitorii din zonă.

Este o promisiune făcută pe bani europeni, undeva la 47 de milioane de lei.

Contrastul dintre Lumea Nouă veche și Lumea Nouă modernă

Însă contrastul va fi unul izbitor pentru oricine care va ajunge în zonă: dacă pe partea dreaptă va fi ridicat un ansamblu de clădiri cu diferite spații, un teren de fotbal și o nouă piață care să fie folosită ca talcioc, pe partea stângă nimic nu se va schimba.

Aceleași căsuțe dărăpănate și pline de improvizații vor sta în fața unor construcții moderne, care teoretic îi va ajuta pe locuitori să fie integrați în societate.

Aceeași imagine de favelă, care era animată doar duminică de duminică, în vremea în care talciocul funcționa în zonă, dar cu o construcție modernă în față.

În centrul respectiv, copiii din zonă vor putea lua parte la activități social-educaționale și culturale și vor avea parte de un teren de fotbal. De asemenea, se va ridica și o nouă piață pentru funcționarea talciocului.

Însă problemele reale ale locuitorilor din zonă vor rămâne acolo, în casele pestrițe de pe strada Șincai.

Actuala administrație, ca și cea din trecut, din care și Gabriel Pleșa a făcut parte, promite intrarea în legalitate a celor din zonă.

Promite că îi va ajuta să își facă documente și că mai apoi va intabula terenul pentru ca ei să îl poată cumpăra la licitație.

Promisiunile nu sunt noi, fiind repetate ani de-a rândul, locuitorilor.

Plimbare prin șantierul ”Lumii Noi”

Joi, 23 martie, reprezentanții Primăriei Alba Iulia au chemat presa locală la o plimbare prin șantierul din ”Lumea Nouă”.

Este vorba despre un proiect mai mare, prin care se vrea integrarea în societate a persoanelor din mediile defavorizate din Alba Iulia, undeva la 1200 de persoane.

Pe un proiect, zeci de angajați lucrează pentru integrarea persoanelor în societate, adică facilitarea de cursuri de perfecționare, recalificare și calificare, dar și pe educarea copiilor din mediile defavorizate.

În linii mari, încearcă să îi țină în școală pentru a combate abandonul și să facă și cursuri de afterschool cu ei.

Gabriel Pleșa a prezentat în mare proiectul și spune că lucrările câștigate de firma  Tobimar Construct continuă conform planului.

Cu gândul că vor fi demolați

Pe terenul fostului talcioc se vor amenaja mai multe spații de joacă, un teren de fotbal, o clădire cu mai multe compartimente, parcuri și grădini.

Odată cu ridicarea gardului de metal din fața caselor, cea mai mare întrebare a locuitorilor din zonă este dacă le vor fi demolate locuințele.

Toți cei de acolo cunosc pe cineva din ”Turturica” și știu cum cei din blocul în locul căruia ar urma să se construiască o parcare au fost aruncați în stradă, într-o zi friguroasă de toamnă.

Acum locuitorii îi întreabă pe facilitatorii din cadrul proiectului dacă și construcțiilor lor, care le servesc drept adăpost, vor fi demolate.

Este o stare de incertitudine, normală de altfel, generată de schimbarea care are loc în fața lor.

Mai mult de atât, episodul ”Turturica” a generat o stare de nesiguranță pentru majoritatea persoanelor din cartierul ”Lumea Nouă”, odată cu începerea lucrărilor de modernizare din zonă.

Ansamblu de locuințe sociale

Lângă perimetrul vechiului talcioc, o altă zonă este închisă cu un gard la fel de lung, de metal. Este zona în care se ridică o serie de locuințe sociale.

Primul bloc de locuințe sociale va avea 21 de apartamente și un regim de înălțime parter și două etaje. O primă construcție a fost ridicată, iar firma care se ocupă este Lincoln Plus SRL, pe suma de 6.418.626,66 de lei, fără TVA.

Sunt locuințe sociale care vor fi date în folosință celor care reprezintă cazuri sociale.


De la familii monoparlentale, la familii cu mai mulți copii sau persoane cu venituri reduse. Chiriile vor fi modice, în jurul a câteva sute de lei, iar regulamentul de obținere a unei locuințe sociale va fi făcut pentru a fi special destinat persoanelor defavorizate.

În timp ce ”Lumea Nouă” din cartierul Șincai se ridică de la o zi la alta, viața de peste drum de gardul de fier rămâne la fel.

Cu străzi prăfuite, cu câini maidanezi care aleargă printre casele pestrițe, cu o stradă pe care mare parte din taxiuri nu intră la comenzi și cu o comunitate care are nevoie de ajutor pentru a fi integrată în societate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    joi, 23.03.2023 at 20:01

    Având în vedere că suntem o ţară „francofonă” termenul de bidonvile era mai adecvat.

  2. dolfi

    joi, 23.03.2023 at 22:23

    ce prosti suntem noi astia, contribuabilii sau p***imea cum ii placea inaintasului sa zica… ce prosti suntem ba cu ratele noastre la imobiliare…. alti primesc aproape gratis pentru ca… exista.

  3. Chiran Ioan

    marți, 28.03.2023 at 22:02

    de ce spuneți minciuni toți au apă și canalizare de când a fost Primar Domnul HAVA nu mai fiți așa de rasiști cu zona aceasta și nu mai mințiți așa că vă cred oamenii care va aude voi ziceți că vreți să faceți ceva bun pentru oamenii ăștia dar adevărul este că nu faceți mai nimic pentru această zonă Nu toți suntem prosti sau fără școală,Să vă fie rușine pentru minciunile care le născociți și băgați zona asta mai în rahat RUSINE

  4. Chiran Ioan

    marți, 28.03.2023 at 22:21

    Domnul primar Plesa ar trebui sa consulte puțin arhiva acestei zone să vadă că sunt oameni care s-au născut în cartierul aceasta și au DECIZI pe aceste case chiar și impozite la zi plătite și nu ne faceți ici măcar un buletin normal deci se vede rasismul după cum ne tratați, Parcă ați vrea să scăpați de această zonă mai bine ați încerca să ajutați această zonă și ar fi mult mai bine , VĂ MULȚUMESC

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax