Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Convocarea la Adunarea Națională de la Alba Iulia în ziarul „Românul” 1918, exponatul lunii august la Muzeul Unirii

Publicat

La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost prezentant marți exponatul lunii august, respectiv Ziarul Românul, din 8/21 noiembrie 1918. Ziarul conţine Convocarea la Adunarea Națională de la Alba Iulia, respectiv detalii cu privire la modul în care aceasta era organizată.

La data de 2/15 noiembrie 1918, Consiliul Național Român Central a stabilit ca Adunarea Națională ce avea să decidă asupra soartei Transilvaniei să aibă loc la Alba Iulia. În zilele următoare, presa din Transilvania a preluat și publicat textul convocării.

Pregătirea Adunării Naționale constituante de la Alba Iulia s-a făcut într-un timp scurt. În seara zilei de 14 noiembrie, Consiliul Național Român Central a lansat un comunicat prin care făcea cunoscut populației românești faptul că tratativele duse în zilele precedente, la Arad, cu reprezentanții guvernului maghiar, nu au dus la niciun rezultat. În 18 noiembrie, Ștefan Cicio Pop, în numele Marelui Sfat al Națiunii  Române, lansa manifestul „Către popoarele lumii”, prin care se făcea cunoscut refuzul guvernului maghiar de a lua în considerare revendicările românești. În același timp, se sublinia faptul că „Națiunea română … este hotărâtă a-și înființa pe teritoriul locuit de dânsa statul său liber și independent … din ceasul acesta oricum ar decide puterile lumii, este hotărâtă a pieri mai bine decât a suferi mai departe sclavia și atârnarea”.

Începând cu data de 20 noiembrie, era publicat, de mai toată presa românească existentă la vremea respectivă în Transilvania, textul convocării la Adunarea Națională, conținând regulamentul pentru alegerea deputaților Adunării Naționale.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax