Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Copilul-minune dintr-o biserică în Blaj. Cum cheamă la rugăciune prin ”bătaia de toacă”, la doar 2 ani

Publicat

Un copil în vârstă de doar 2 ani oferă un adevărat spectacol, într-o biserică din Blaj. Moment impresionant prin modul în care copilul, la o vârstă fragedă, dovedește că poate înțelege și reda ritmul ”bătăii de toacă” sau ”cântecul lemnului”.

Scena este deosebită atât datorită talentului dovedit de copil, cât și prin rezonanța bătăilor de ciocănele pe scândura din lemn, în lăcașul de cult. ”Bătutul în toacă” semnifică chemarea la rugăciune.

Cel care a postat imaginile pe rețeaua de socializare spune că scena a fost surprinsă într-o biserică din Blaj.

Toaca este construită de cele mai multe ori dintr-o scândură de lemn în care se bate cu două ciocănaşe, la orele fixate pentru rugăciune. Acest intrument a apărut însă din perioada precreştină, iar creştinii l-au folosit cu mult înainte de apariţia clopotelor.

Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugaciune și slujbă, potrivit crestinortodox.ro.

Toata este de fapt o bucată de lemn, lungă de doi-trei metri și lata de 20-30 de centimetri. De cele mai multe ori, în capetele toacei de lemn se dau trei-patru găuri circulare, pentru o mai bună rezonanța a vibrațiilor produse de lovirea cu ciocănelele.

Găsită în clopotnițe sau în curțile bisericilor, fixată în doua sfori sau rezemată de tocul ușii bisericii, aceasta este bătută la începutul sfintelor slujbe sau în cadrul procesiunilor, cu doua ciocanele realizate tot din lemn.

sursă video: Facebook (Nicolae Clinciu)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax