Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Coplata în sistemul sanitar, în dezbatere: Mai puțin de 12 ore de spitalizare îi va costa pe cetățeni 40 de lei

Publicat

YouTube video

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Alba a făcut precizări cu privire la introducerea coplatei în sistemul sanitar, un proiect de lege aflat deja în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății. Medicii susțin că este foarte important ca oamenii să înțeleagă aceste noi moficicări mai ales că acestea vor afecta direct finanțele asistaților: mai puțin de 12 ore de spitalizare va costa pacientul 40 de lei în timp ce spitalizarea continuă va însemna un cost de 60 de lei.

Directorul medical al unității sanitare, Razăvan Curcă a explicat ce înseamnă, introducerea acestui sistem de coplată: „Coplata pentru o spitalizare de zi ar fi de 40 de lei, coplata pentru o spitalizare continuă ar fi de 60 de lei și spre exemplu o tomografie cu substanță de contrast efectuată prin ambulatoriul de specialitate va costa 150 de lei. La consultațiile din ambulator pentru medic specialist va fi 5 lei iar pentru medic primar, 7 lei. Ce nu este încă foarte clar este că, pe lângă faptul că există destul de multe categorii care sunt exceptate, mie nu îmi este foarte clar care va fi nivelul. Îninte era un nivel maximal al coplății pe un an de zile. Care va fi varianta agreată după dezbaterea publică ce se va încheia în 3 septembrie. Până la acea dată încă lucrurile se pot discuta”.

Coplata va intra în vigoare imediat după ce noul proiect al Legii Sănătăţii va fi aprobat. Astfel, asigurările de sănătate vor acoperi doar bolile de risc major, cum sunt cele cronice sau cancerul, iar pentru bolile de risc minor, precum gripa sau bronşita, pacienţii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a acoperi costurile consultaţilor.

De la noul sistem de coplată sunt scutiţi pensionarii cu venituri de sub 700 de lei pe lună, cazurile de urgenţă majoră, copiii dar şi tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani care nu beneficiază de niciun venit.

Vede’i mai jos precizările medicului Răzvan Curcă:

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax