Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Corina Chiriac la Alba Iulia. Minirecital și expoziție cu rochiile purtate de artistă de-a lungul carierei

Publicat

Îndrăgita doamnă a muzicii ușoare românești, Corina Chiriac, s-a aflat miercuri, 8 martie, la Alba Iulia, pentru a participa la o expoziție care îi este dedicată.

Tot cu această ocazie a fost lansată şi cartea autobiografică „Corina Chiriac. Minuni trăite”, la Sala Unirii.

Expoziţia pune în valoare donaţia făcută Muzeului Naţional de Istorie a României, în septembrie 2021.

Sunt expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrate timp de generaţii, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana şi Nichita Nestorescu, negustor din Buzău, ajuns preşedinte al Corporaţiei Meseriaşilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucreţia Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor şi tipograf, cu firmă la Bucureşti, părinţii lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac.

Pe simeze se regăsesc şi documente ale bunicilor materni, paşaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 şi diploma de liceu a soţiei acestuia Paris, născută Madirghian, refugiaţi armeni în România, tablouri de familie din oraşul natal Adabazar (acum Adapazari, Turcia), fotografii de epocă reprezentând-o pe Hasmig Calaigian, mătuşa artistei, căsătorită cu Mampre Biberian, în anul 1926.

O serie de portrete de familie completează expoziţia, alături de portretele de atelier şi rochiile purtate de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii.

De la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac şi purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975 şi „Bratislavska Lyra”, 1976 şi în turneele din R.D.G., Polonia şi Cehoslovacia, la rochia cu paiete argintii sau rochia „cu harpă” realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internaţional al filmelor de televiziune de la Montreux, Elveţia, 1979, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 şi cea purtată în 2019, la recitatul susţinut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov.

Expoziţia „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” va fi deschisă până pe 7 mai 2023, la Sala Unirii din Alba Iulia, iar accesul va fi liber.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ioan CĂLDARE

    miercuri, 08.03.2023 at 18:59

    Miercuri, a fost 7 Martie, iar 9 Martie este joi.
    1. În ce zi ți ce dată are loc evenimentul?
    2. La ce oră?
    3. Cine poate participa?

  2. facsimil

    joi, 09.03.2023 at 11:59

    grotesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax