Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Credenționalul lui Vasile Goldiș, exponatul lunii februarie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a prezentat miercuri, 7 februarie, exponatul lunii februarie. Este vorba despre Credenționalul lui Vasile Goldiș, unul dintre cele mai importante documente deţinute de muzeu, referitor la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Documentul face parte din colecția de credenționale sau mandate ale celor 1.228 de delegați ai națiunii române. Acestea au fost date de diferite instituții și organizații politice, administrative, sociale etc. de pe întreg teritoriul Transilvaniei, pentru cei 1.228 deputați care au constituit Adunarea Națională, transmit reprezentanţii muzeului.

Actul propus ca exponatul lunii februarie atestă calitatea de deputat a lui Vasile Goldiș, ales ca deputat pe Colegiul electoral al Radnei, alături de alți patru oameni.

„Referitor la aceste credenționale, acestea erau niște împuterniciri, niște mandate care se dădeau delegațiilor șau deputaților ce urmau să fie prezenți în cazina militară. Fiecare astfel de deputat preda credenționalul și în baza acestuia primea o legitimație care îi dădea dreptul să fie prezent în Sala Unirii.

Numărul de credenționale este de 1.228, deci atâția deputați a avut Națiunea Română în Sala Unirii. Numărul de legitimații a fost mai mare, cel puțin 1.500. (…) Aceste credențiale au fost adunate ulterior și donate noului Muzeu al Unirii care s-a înființat în 1929. Sunt șase volume legate în format de lux”, a explicat istoricul Tudor Roșu.

Pe parcursul anului 2018, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia vor fi expuse și alte piese care țin de evenimentul de la 1 Decembrie 1918.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax