Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Crescătorii de ovine și bovine din Alba riscă să înapoieze subvenții de 8 milioane lei din cauza unui ordin emis acum doi ani

Publicat

YouTube video

Președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, a readus în discuție, în cadrul unei conferințe de presă, un ordin emis în urmă cu doi ani, care afectează aproximativ 1.000 de crescători de ovine și bovine din județul Alba. Potrivit acestui document, producătorii riscă să returneze subvențiile primite de la stat în ultimii doi ani, din cauza unei neînțelegeri terminologice și ar putea să nu mai primească bani în următorii 2 ani, ceea ce ar duce la închiderea unui sector agro-alimentar.

Potrivit ordinului 215/2010, emis de ministrul agriculturii Valeriu Tabără, peste 1.000 de crescători de ovine și bovine din județul Alba și peste 100.000 de producători din țară riscă să rămână fără subvenție pe următorii 2 ani și sunt notificați să dea înapoi subvențiile din 2010 încoace.

„Doar în Alba va fi confiscată suma de 8 milioane de lei de la producătorii din acest segment, pentru simplul motiv că la momentul respectiv nu li s-a explicat ce înseamnă sintagma de „datorii la stat”. În momentul în care s-au dus la APIA să își declare suprafețele și numărul de animale, acești producători au declarat că nu au datorii la stat. Nimeni nu le-a explicat că este vorba despre datorii curente și nu despre restanțe. Astfel s-a ajuns la situația în care 100.000 de producători din țară au plângeri penale, sunt potențiali infractori și trebuie să plătească subvențiile și pe viitor nu vor mai primi subvenție, un aspect foarte grav într-un an secetos în care a lua banii de la oameni în loc să-i ajutăm înseamnă să închidem un sector întreg și să rămânem cu un sector alimentar lipsă. Vom importa mai mult lapte în viitor, vom importa brânză, vom deveni, probabil cum doresc unii, o piață de desfacere”, a declarat Ovidiu Jidveian.

Președintele PSD Alba Iulia a mai menționat că în cursul săptămânii trecute a avut întâlniri cu primul ministru și cu ministrul agriculturii pe această temă, și i-a asigurat pe cei afectați de ordin că încearcă să găsească o soluție legislativă pentru salvarea acestui sector.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax