Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Cristian Tudor Popescu ridiculizează Monumentul Unirii de la Alba Iulia: Este piciorul unei autostrăzi suspendate

Publicat

YouTube video

”Am crezut că este piciorul unei autostrăzi suspendate”. Așa a descris scriitorul Cristian Tudor Popescu Monumentul Marii Uniri aflat în construcție la Alba Iulia și pentru realizarea căruia se plătesc peste 9 milioane de lei. Într-o dezbatere realizată de Europa FM în colaborare cu Primăria Alba Iulia, renumitul jurnalist a ridiculizat construcția la care se lucrează acum în Parcul Unirii: ”Pare să concureze în materie de nonsens cu micul sau cartoful în țepușă, din centrul Bucureștiului”.

moise guran ctp

”De ce nu ați ieșit în stradă să vă opuneți, albaiulieni împotriva construcției?”, s-a adresat CTP celor câteva zeci de participanți la dezbatere, atunci când viceprimarul Paul Voicu a justificat ridicarea monumentului ca și cum ar fi fost o decizie impusă la Guvern.

În lipsa primarului Mircea Hava, care nu era încă ajuns la conferință, viceprimarul Paul Voicu a fost nevoit să ”scoată singur castanele din foc” și a declarat că nu crede că cineva s-ar fi putut opune, deoarece ”ridicarea monumentului a fost inclusă în într-o lege: Legea Centenarului”.  

”Norocul e cum și-l face omul, e o vorba românească. Nu știu ce anume a avut un rol determinant, norocul sau ghinionul în conceperea Monumentului Unirii de care dădui cu ochii (vorbesc oltenește, că de acolo vin), cand am intrat îndreptându-mă înspre dumneavoastră. Am crezut că este vorba despre piciorul unei autostrăzi suspendate, care urmează a fi construită aici… că e lipsă de autostrăzi.

Nu reușesc să decodific mesajul acestui monument. Acum este neterminat, ceea ce arată mai mult a camuflaj, cu schelele alea. Mă întreb ce va fi când le vor da la o parte, că ceea ce întrevăd eu acolo, pare să concureze, în materie de non-sens, micul sau cartoful în țepușă din centrul Bucureștiului. Ală are ca și simbolistică Revoluția, ala e simbolismul (n.r. monumentului din centrul Bucureștiului).

Deci norocul sau ghinionul, ce legătură au aici? V-a obligat cineva? Ne-a obligat cineva, stimați albaiulieni? Cine a venit cu concepția aia? Dacă s-ar face acum un referendum, ar trece chestia aia de acolo? Da sau nu? Nu! Și atunci care e noroc și care e ghinion. Bănuiesc că este o decizie locală”.

Răspunsul a venit din sală de la un participant la conferință care i-a spus lui Cristian Tudor Popescu că monumentul a fost ideea Ministerului Culturii.

”A venit de la Ministerul Culturii, jurizat și plătit în 93, o să plătească un porcoi de bani pe toate inepțiile astea, că în București mai sunt niște coaste de porc sau de vită în fața fostei Case a Scânteii, care sunt monumentele rezistenței anti-comuniste în România. Un soi de carenă de barcă putrezită, că așa arată acel aşa-zis monument. Ce legătură are cu rezistența? Dar și pentru asta se dau căruțe de bani respectivului.

Care noroc și care ghinion? De ce nu v-ati opus acestui caz venit de la București în legătură cu monumentul respectiv, dumneavoastă albaiulienii?”, a fost întrebarea lui Cristian Tudor Popescu pentru participanții la conferință.

În lipsa lui Mircea Hava care nu ajunsese la momentul respectiv la conferință, Paul Voicu, viceprimarul din Alba Iulia a fost nevoit să îi răspundă jurnalistului:

”Vreau să spun că nu cred că ne-am fi putut opune, pentru că este o lege a Centenarului.  În această  lege a Centenarului sunt cuprinse aceste lucrări care vizează Monumentul Unirii și parcul din fața monumentului, care cuprinde și această operă de artă să îi spunem, că așa este denumită. Un maestru a conceput-o și o execută, și este o lege votată în Parlamentul României”, a intervenit Paul Voicu.

CTP a ripostat: ”Pai și Ordonanța 13 urma să devină lege. Și au ieșit niște oameni în stradă și s-au opus. Dumneavoastră nu puteați să ieșiti în stradă și să vă opuneți?”

”Nu se poate așa ceva, să nu știti în legătură cu un lucru care vă răsare aici.  Și o să trăiți cu el de acum înainte în mijlocul orașului dumneavoastră, fără să aveți nici cel mai mic atașament față de acest obiect parașutat de la București. Și ce o să spuneți după aceea? Am avut ghinion”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

montare monumentul unirii

Monumentul Unirii de la Alba Iulia va avea o înălțime de 22 de metri și o greutate de 1350 de tone. Prețul contractului este de 10 209 700 lei, TVA inclus. Banii respectivi merg direct la autor care își plătește direct firmele cu care execută lucrarea. Nu s-a făcut nicio licitație, nicio selecție de oferte pentru lucrări. Pe lângă suma respectivă mai sunt alocate alte câteva milioane de lei pentru amenajarea zonei denumită Ansamblul Marii Uniri.

În anul 1993 sculptorul Mihai Buculei a câștigat concursul pentru realizarea acestui monument, iar după 25 de ani, la insistențele Primăriei situația a fost deblocată semnarea contractului. Înainte ca guvernul să decidă aprobarea construirii monumentului Primăria a acceptat un proiect al zonei, realizat ”în regie proprie” cu toate avizele necesare, realizat de un arhitect din Alba Iulia.

În 10 aprilie 2018, Mircea Hava posta pe Facebook următorul mesaj: ” Ministrul Culturii a fost oaspetele nostru. A venit, a văzut, sper că s-a convins si, cel mai mult, sper că ne va susține să facem ceea ce trebuie făcut. Alba Iulia e astăzi zonă liberă de declarații, iar această întâlnire ar trebui să ne scoată pe toți din subsolul indeciziei. România s-a născut prin voință, iar pentru a celebra asta trebuie să adaugăm azi și chibzuință. Așteptăm rezultatul negocierilor dintre Ministerul Culturii și sculptorul Buculei.

M-aștept ca pe de o parte să conteze mai mult mândria decât răsplata, iar pe cealaltă România mai mult decât politica. Decizia, lipsită de patimă și ambiție sper, e la sculptor acum. Ministerul și Primăria vor finalizarea monumentului până la data de 1 decembrie. Primăria este pregătită cu documentația necesară realizarii lucrărilor din Parcul Unirii. Un constructor bun și cât mai puține piedici birocratice și contestații ar putea permite finalizarea lucrarilor la parc concomitent cu realizarea monumentului.” își încheia Hava mesajul postat pe Facebook

La câteva ore de la evenimentul la care Cristian Tudor Popescu  a ridiculizat construcția din Parcul Unirii, Mircea Hava a postat pe contul său de Facebook o reacție la criticile jurnalistului:

Un oraș istoric, ca Alba Iulia, nu respinge critica, își trăiește aspirația și continuă să facă inima țării să bată. O dezbatere amplă, despre ce ne-a format, cum am rezistat și responsabilitatea generației care va prelua borna următorilor 100 de ani. N-am rostit o silabă, dar m-am bucurat de fiecare cuvânt, de la albaiulieni sau invitații lor, convins că acest carambol al prezentului ne oferă motivul de a lupta cu tot ce ne stă în putință pentru a păstra unită nu doar România, ci toată Europa.”

MIrcea Hava postare facebook

A doua zi, duminică, în jurul orei 12,00 primarul a revenit cu o completare la mesajul său postat pe Facebook cu o zi înainte: Nu detest și nu refuz opinia, mai ales cea critică. Domnul Popescu a deschis o supapă prin care cei critici la adresa monumentului își pot consuma nemulțumirea. A făcut-o în stil propriu, fără apel și ar fi fost culmea să se abțină. Și sentimentul de a nu fi de acord unește. O acceptare la scară largă e imposibilă pentru lucruri mult mai neînsemnate într-o țară sau o comunitate.

Deplâng faptul că alți artiști nu au tentat ministerul și cu alte opțiuni care să simbolizeze Unirea. Mie nu-mi anulează angajamentul de a împlini Ansamblul Unirii, chiar dacă discuția aluneca dinspre fond spre formă. Simbolul aruncă în ring argumente care dau dreptate ambelor tabere, însă vă invit să nu pierdem esența: în amontele acestei decizii au fost puțini care au oferit altceva.

Eu zic să așteptăm cu încredere finalul și vă asigur că felul în care este interpretat monumentul, nu schimbă felul în care este simțit momentul.” și-a încheiat Hava mesajul postat

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comentarii

 1. pilu

  sâmbătă, 10.11.2018 at 17:12

  Nu-l mai tot citati pe batranul primar, care e uzat dupa atatea mandate si nu-l mai intereseaza nimic. Normal, chiar daca nu prinde (nu cred)postul de europarlamentar, ar trebui sa aiba bunul simt sa stea deoparte,ca nu mai are gloante.
  Poate CTP nu a vazut roata dintata (cica este monument) pe care au fost trasi Horia si Closca.

 2. Tara lui Papura Voda

  sâmbătă, 10.11.2018 at 17:25

  Cum sa se opuna amarastenii acestui sat la constructia unui monument, cand refuleaza cacatul pe strazi la prima ploaie si se face haz de necaz ???

 3. Maria

  sâmbătă, 10.11.2018 at 19:56

  Poate a uitat dnul Voicu cum al sau coleg Roman a stat 3 ore in greva foamei in semn de protest fata de lipsa de finantare a Monumentului Unirii de la Alba Iulia …

 4. dorinteodor

  sâmbătă, 10.11.2018 at 21:45

  momumentul este in acord cu ce sintem noi romanii dupa 100 de ani de Romanie inclusiv 50 de ani de rataciri prin subsolurile istoriei. acum sintem ca o cruce aplecata asa cum este simbolizat in acel monument si este chiar bine sa ne fie reamintit acest lucru. iar pe ziaristul ala nu traba sa-l luati in seama….

 5. Ionel

  duminică, 11.11.2018 at 07:19

  Pai la noi în România încă se construiesc cruci, biserici și catedrale. Proiect din 1993 de pe vremea lu’ Iliescu și noi ne apucăm de el în 2018… jalnic. Nu a spus nimeni lucrurile astea, nu a fost nici o dezbatere publică, nimic. Cine s-ar fi gândit că simbolul centenarului la Alba Iulia e încă un simbol religios 🙁 de parcă n-ar fi destule biserici acolo.

 6. dorinteodor

  duminică, 11.11.2018 at 13:40

  daca onoratul ctp vrea sa vada ” piciorul unei autostrăzi suspendate” pai sa se uite la Cenotaph. Ce-i aia Cenotaph? la-s ca stie el si poate-si cere scuze ca a jignit un monument national!

 7. zoro

  luni, 12.11.2018 at 09:29

  Are foarte mare dreptate,biserica conduce totul in romania si sant sugativele bugetelor locale,nimeni nu are curajul sa taie finantarile catre biserici pentruca popii influenteaza electoratul,rusine!!!!

  • ana achim

   luni, 12.11.2018 at 13:52

   adevar grai-t-ai !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Bubu

  luni, 19.11.2018 at 09:52

  Monumentul Unirii de la Cernauti (dinamitat din pacate de bolsevici) putea fi luat exemplu. Nu biserica. De sute de ani aceasta biserica e o plaga aservita si in complicitate cu… politica.
  Ce vor mai sti nepotii nostri despre Marea Unire? Ca a fost facuta de 4 cruci? ca a fost facuta de biserica? Fals!!!
  Nu vor mai sti cum aratau inaintasii… taranii aia cu palmele batatorite si fata arsa de soare si ridata de vant si ploi… Soldatii care au luptat si au stropit cu sangele lor acest sfant pamant…
  Rusine !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Facturile la energie vor veni cu întârziere. Românii vor trebui să plătească dintr-o dată consumul pe două, trei luni

Publicat

Ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie vine „la pachet” cu o problemă ce va îngreuna și mai mult viața românilor. Facturile la energie şi gaze vor veni cu întârziere, iar oamenii vor trebui să plătească dintr-o singură dată consumul pe două-trei luni, a afirmat, marţi, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

El a arătat că furnizorii de energie nu au avut timp să modifice softurile de emitere a facturilor. Mai exact, OUG 119/2022 a fost adoptată pe 1 septembrie, cu aplicabilitate din aceeaşi zi.

„A modifica un soft presupune timp. Din experienţa modificărilor trecute, înseamnă între două şi trei luni. Deci din păcate consumatorii să se aştepte să primească facturi abia peste două sau trei luni, bineînţeles facturile vor fi mari, pentru că vor cumula cantităţi pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Chisăliţă, potrivit Agerpres.

El a amintit că la fel s-a întâmplat şi în toamna anului trecut, când legislaţia a fost modificată peste noapte. Atunci, unii furnizori au decis să factureze în continuare şi să-şi adapteze softul din mers, dar au fost amendaţi că nu au aplicat din prima noua legislaţie.

„Ei au zis trimitem facturile pe vechile softuri şi în momentul în care softul va fi finalizat vom trimite regularizări. Atunci au fost acuzaţi că nu respectă legea şi că sunt hoţi. Atunci, dacă asta a fost reacţia societăţii, companiile nu vin cu alte facturi până nu este gata softul”, a arătat reprezentantul AEI.

Populația va trebui să plătească dintr-o singură dată facturi mari pentru două-trei luni

Din păcate, cei care suferă sunt consumatorii finali, care vor trebui să plătească dintr-o singură dată facturi mari pentru două-trei luni.

„Cel mai probabil, vorbim de toţi clienţii, de milioane de clienţi. Furnizorii nu sunt obligaţi să eşaloneze aceste plăţi”, a adăugat specialistul AEI.

Asociaţia Energia Inteligentă a lansat marţi Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România, un program care îşi propune derularea unei campanii de analiză, informare şi conştientizare asupra necesităţii reducerii consumului energetic şi a deschiderii către surse de energie curată, ce pot conduce la depăşirea situaţiilor de criză.

De asemenea, toate aceste lucruri sunt esenţiale pentru o tranziţie energetică echilibrată, prin cele patru mari axe: eficienţă energetică, energie curată, transport sustenabil şi prevenirea crizei în energie. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Bărbat din Aiud, REȚINUT după ce și-a agresat și amenințat soția. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Aiud a fost reținut de polițiști pentru că a încălcat un ordin de protecție, și-a amenințat soția într-un microbuz și apoi a amenințat-o prin telefon.

Potrivit IPJ Alba, marți, 4 octombrie, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii pentru 24 de ore, față de un bărbat de 52 de ani, din Aiud, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și nerespectarea măsurilor impuse prin ordinul de protecție provizoriu.

Marți dimineața, în timp de se deplasa cu un mijloc de transport în comun, și-ar fi agresat soția, iar ulterior ar fi amenințat-o, telefonic.

Polițiștii au constatat faptul că bărbatul ar fi încălcat măsurile stabilite, anterior, printr-un ordin de protecție provizoriu, emis ca urmare a comportamentului agresiv față de soția sa.

Acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident la Alba Iulia: o tânără de 18 ani s-a răsturnat cu motocicleta, pe Calea Moților din municipiu

Publicat

O tânără a fost rănită într-un accident rutier petrecut pe Calea Moților din Alba Iulia, ieșirea spre Micești. Fata s-a răsturnat cu o motocicletă pe carosabil.

Potrivit IPJ Alba, marți, 4 octombrie, în jurul orei 14.30, o tânără de 18 ani, din comuna Ighiu, în timp ce conducea o motocicletă, pe Calea Moților din Alba Iulia, a pierdut controlul asupra acesteia și s-a răsturnat pe carosabil.

În urma accidentului, motociclista a suferit leziuni corporale ușoare.

Aceasta a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un deces și 25 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 5 octombrie

Publicat

Au fost înregistrate 25 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), miercuri, 5 octombrie. 

A fost raportat un deces: femeie de 60 de ani, din Mirăslău; era vaccinată, avea și alte afecțiuni.

În județ sunt 314 de cazuri active în total (320 anterior).

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 59.204 cazuri confirmate, 57.926 persoane vindecate, 1.310 decese.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 235 testări: 82 PCR (45 la spitalul județean și 37 la DSP) și 153 teste rapide.

Comparativ, marți erau 26 cazuri noi, după 260 de testări.

Cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Mediul urban

 • Alba Iulia – 7 cazuri (+3 cazuri reinfectare)
 • Aiud – 4 cazuri
 • Sebeș – 3 cazuri
 • Cugir – 2 cazuri
 • Câmpeni – 1 caz

Mediul rural

 • Ighiu – 1 caz
 • Noșlac – 1 caz
 • Sălciua – 1 caz
 • Șpring – 1 caz reinfectare
 • Vințu de Jos – 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,84 (anterior 0,86).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidența Cazuri
Urban
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.03 28
MUNICIPIUL ALBA IULIA 1.69 130
MUNICIPIUL AIUD 1.4 35
ORAŞ CUGIR 0.87 22
ORAŞ CÂMPENI 0.7 5
ORAŞ ZLATNA 0.64 5
ORAŞ TEIUŞ 0.56 4
MUNICIPIUL BLAJ 0.48 10
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.3 10
ORAŞ ABRUD 0.19 1
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0 0
Rural
CIUGUD 2.09 7
HOPÂRTA 1.75 2
NOŞLAC 1.65 3
SĂLIŞTEA 1.28 3
UNIREA 1.25 6
BLANDIANA 1.14 1
METEŞ 1.1 3
ALBAC 1.03 2
CRICĂU 1.02 2
CIURULEASA 0.89 1
STREMŢ 0.83 2
RĂDEŞTI 0.79 1
SÂNCEL 0.77 2
AVRAM IANCU 0.71 1
ROŞIA DE SECAŞ 0.63 1
MIHALŢ 0.62 2
SOHODOL 0.61 1
IGHIU 0.56 4
VINŢU DE JOS 0.54 3
HOREA 0.53 1
MIRĂSLĂU 0.51 1
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.44 1
LOPADEA NOUĂ 0.4 1
LUNCA MUREŞULUI 0.39 1
ŞPRING 0.39 1
JIDVEI 0.38 2
ROŞIA MONTANĂ 0.37 1
LUPŞA 0.36 1
DAIA ROMÂNĂ 0.32 1
VALEA LUNGĂ 0.32 1
PIANU 0.28 1
GALDA DE JOS 0.23 1
ŞONA 0.23 1
BISTRA 0.22 1
SĂSCIORI 0.15 1
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
BERGHIN 0 0
BUCIUM 0 0
CÂLNIC 0 0
CENADE 0 0
CERGĂU 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
CETATEA DE BALTĂ 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0 0
CUT 0 0
DOŞTAT 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRBOVA 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
LIVEZILE 0 0
MOGOŞ 0 0
OCOLIŞ 0 0
OHABA 0 0
POIANA VADULUI 0 0
PONOR 0 0
POŞAGA 0 0
RÂMEŢ 0 0
RIMETEA 0 0
SĂLCIUA 0 0
SÂNTIMBRU 0 0
SCĂRIŞOARA 0 0
ŞIBOT 0 0
ŞUGAG 0 0
VADU MOŢILOR 0 0
VIDRA 0 0

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax