Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Bursa locurilor de muncă în Alba: Este criză de muncitori calificați. Candidații sunt slab pregătiți, dar cu pretenții mari

Publicat

Electricieni, mecanici, mecanici de biciclete, operatori de utilaje, toate sunt meserii la mare căutare în județul Alba, dar și în țară. Criza cauzată de lipsa de muncitori calificați devine mai acută de la an la an, în condițiile în care companiile au locuri de muncă disponibile, dar nu au cui să le ofere. 

Vineri, 14 octombrie, 22 de companii din Alba sunt prezente la Bursa Locurilor de Muncă. Reprezentanții companiior, cei de la Resurse Umane, sunt gata să ofere locuri de muncă muncitorilor calificați în mai multe domenii. 

Din cele 354 de locuri de muncă disponibile, la cele 22 de firme, doar 28 se adresează celor care au studii superioare, restul sunt destinate muncitorilor calificați. 

Însă, de partea opusă a recrutatorilor, de cele mai multe ori sunt persoane care, deși nu au specializarea necesară, au cerințe mult prea mari. Spre exemplu, muncitorii necalificați cer un minim de 2.000 – 2.500 de lei, bonuri de masă, transport asigurat și lucrul într-un singur schimb sau maxim pe două schimburi.

Pe de o parte, este de înțeles cerința celor care caută locuri de muncă, mai ales în contextul actual în care societatea românească se confruntă cu avalanșă de prețuri mari la alimente de bază și servicii.

De asemenea, mai sunt și cei care beneficiază de ajutorul de șomaj și sunt obligați să își caute de muncă. Însă, de cele mai multe ori, aceștia doar bifează prezența la evenimente similare celui de vineri, doar pentru a beneficia în continuare de ajutorul de șomaj.

Ce spun reprezentanții companiilor

În linii mari, reprezentații companiilor caută specialiști, igineri automatiști, mecanici, electricieni, dar nu prea găsesc.

Pe de o parte, reprezentații companiei spun că nu găsesc ceea ce caută deoarece sunt oameni slabi pregătiți. Nivelul de competență în unele industrii este foarte înalt și au nevoie de profesioniști. În unele companii se caută persoane care au experință de minimum 3 ani.

Alte companii caută tineri absolvenți de profile tehnice care să intre în firma lor și să se specializeze acolo. Însă, marea problemă care afectează piața locurilor de muncă în ceea ce privește profesiile de mecanici sau electriceni este desființarea școlilor profesionale, în urmă cu mai bine de 13 ani.

Efectul desfințării școlilor profesionale se simte acum

Efectul desfințării școlilor profesionale de către Ecaterina Andronescu, în 2009, decizie luată peste noapte, nu s-a simțit imediat. Însă în timp, inevitabilul s-a produs: România nu a mai pregătit muncitori calificați, iar în 2022, societatea se confruntă cu o criză a lipsei acestora.

Cei care sunt deja angajați sunt trecuți de 40, chiar 50 de ani, iar o bună parte care ar putea lucra în companiile din județ sau din țară aleg calea Europei. Aleg să meargă să lucreze în afara țării, pe salarii care încep de la 1000 de euro.

O rază de speranță vine din partea sistemului de învățământ dual, unde companiile au simțit că este nevoie de implicarea lor. Încă de pe băncile școlii, sunt pregătiți elevi, care apoi sunt preluați de companiile care au investit în ei.

Așa ajung să devină profesioniști cu salarii bune și un loc de muncă onorabil. Însă, chiar și în 2022, părinții copiilor sunt reticienți în ceea ce privește înscrierea lor la o școală cu învățământ dual, chiar dacă asta le-ar asigura pe viitor un loc de muncă stabil și o pregătire profesională.

La bursa locurilor de muncă, care se desfășoară vineri, 14 octombrie, la sala de conferinţe PAEM situată în Alba Iulia, strada Bucovinei, nr. 6 (zona Piaţa Centru), sunt disponibile 354 de locuri de muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 14.10.2022 at 13:38

    Ce folos că au pus un profesor universitar ministru, că gândirea ei per ansamblu a fost tot de găina leşinată. Ca dovadă. Iar politica proştilor care ne conduc este de a da cât mai multe ajutoare sociale, că lor le trebuie voturi, nu oameni muncitori. Reduceţi drastic locurile la licee şi vor apărea şi maseriaşii. ca pe vremuri. Am votat proşti, prost merge ţara !
    ara !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax