Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Criză politică în România. Dan Barna a anunțat că USR PLUS nu îl mai susține pe Florin Cîțu pentru funcția de premier

Publicat

Vicepremierul Dan Barna a anunțat miercuri după-amiaza că Alianța USR PLUS nu îl mai susține pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru. Potrivit acestuia, demiterea lui Vlad Voiculescu este o decizie imatură, care ridică semne de întrebare asupra capacității lui Cîțu de a conduce cabinetul. 

Principalele declarații ale vicepremierului Dan Barna susținute miercuri, într-o conferință de presă:

  • În astfel de momente se testează maturitatea politică a liderilor. Demiterea în această dimineață a ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu este o decizie imatură, care ridică semne de întrebare asupra capacității lui Cîțu de a conduce cabinetul.
  • În această dimineață am fost invitat de premier la o discuție, în care mi-a comunicat o decizie deja luată și transmisă președintelui României. Cu atât mai mult cu cât luni agreaserăm că ieșim din acest joc de balet politic și ne întoarcem spre programul de guvernare.
  • Este o decizie care aruncă coaliția de guvernare într-o criză majoră. Premierul nu mai are susținerea USR PLUS. Vlad Voiculescu, încă din prima zi a mandatului, a intrat într-o luptă cu sistemul de sănătate căpușat. A încercat transparentizarea datelor despre vaccinare, accelerarea construcției de spitale.
  • Anunțul de a prelua eu interimatul ministrului a fost fără consultarea mea, iarăși o decizie imatură și luată unilateral. Am discutat cu președintele și vom găsi o soluție.
  • S-a vorbit despre dreptul premierului de a evalua miniștri. Da, există acest drept al premierului. Numai că demiterea de azi nu se bazează pe nicio evaluare. Înțeleg că premierul și-a asumat-o unilateral.
  • O coaliție poate funcționa numai în baza respectului. Nu avem cum guverna funcționar România dacă suntem anunțați când premierul ia o decizie, fără a ne consulta.
  • Cerem o întâlnire de urgență a coaliției, pentru un dialog, pentru a discuta retragerea susținerii premierului Cîțu. Stăm de săptămâni întregi într-un balet politic, fără să vedem sprijin de la premier.
  • I se imputează lui Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut niciodată sub control. Campania de vaccinare este coordonată de prim-ministru. Din această perspectivă, o discuție în coaliție sper să aibă loc azi sau mâine dimineață, pentru că USR PLUS este asumată pentru reformare.

Comunicatul USR-PLUS după demiterea lui Voiculescu și Moldovan de la Ministerul Sănătății

Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru, anunță Alianța USR PLUS.

Birourile Naționale ale USR și PLUS, reunite, au decis în ședința de urgență de miercuri, că demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării „capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional”.

„A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare.

De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.

Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”, transmite USR PLUS.

Conform Alianței, încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține:

„Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi”.

„În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.

Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.

Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face. Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu”.

Ludovic Orban, președintele PNL: Îl sprijinim în continuare  pe Florin Cîțu

Îl susținem pe premier și considerăm că e mai importantă buna guvernare decât persoana unui ministru, spune președintele PNL, Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a decis revocarea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății.

„Am luat act de decizia premierului. Așa cum am declarat și luni, e nu numai dreptul, este obligația constituțională a premierului de a veghea la buna funcționare a guvernului și de a interveni când e necesar chiar și prin schimbarea unui ministru.

Pentru PNL nu există o altă soluție politică de guvernare decât actuala coaliție. E strict o decizie care urmărește ca la MS, unul dintre cele mai importante mininistere din structura guvernamentală, evident tot USR PLUS să desemneze un ministru care să gestioneze cu responsabilitate domeniul și care să aibă capacitatea de a lupta eficient pentru creșterea calității actului medical și pentru bătălia împotriva pandemiei”, spune Ludovic Orban.

El precizează că liberalii îl susțin pe Florin Cîțu.

„În ceea ce ne privește, îl susținem pe premier și considerăm că e mai importantă buna guvernare decât persoana unui ministru.

Decizia de susținere în funcția de premier a dlui Florin Cîțu a fost o decizie a PNL și ulterior a coaliției.

Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție.

Îl sprijinim în continuare, evident, pe Florin Cîțu, care e premierul care reprezintă PNL”, adaugă liderul liberal.

Potrivit lui Orban, decizia PNL este de a menține actuala coaliția de guvernare.

Decretul privind revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu, publicat în Monitorul Oficial

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Decretul privind revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu apare în Monitorul Oficial al României ca decret unic, semnat de președintele Klaus Iohannis.

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (2), ale art. 100 alin. (1) și ale art. 106 din Constituția României, republicată, precum și ale art. 42 litera a) și art 43 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere propunerea prim-ministrului, președintele României decretează:

Articol unic 

Se revocă din funcția de membru al Guvernului domnul Vlad Vasile Voiculescu, ministrul Sănătății”, scrie în Monitorul Oficial al României.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că miercuri i-a înaintat președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 14.04.2021 at 19:50

    Ce faceti atata taraboi cu 15 % ? La urmatoarele ca si PMP.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax