Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cum a fost amenajată locația ruinelor celei mai vechi biserici creștine din Transilvania, descoperită la Alba Iulia

Publicat

Locația ruinelor celei mai vechi biserici creștine din Transilvania, descoperită la Alba Iulia, a fost amenajată. Este vorba despre proiectul Consiliului Județean Alba și Arhiepiscopiei Romano-catolice.

Spațiul verde din fața Bisericii catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia a fost amenajat cu lespezi de piatră.

Ideea autorităților a fost să marcheze astfel locul în are au fost descoperite ruinele bisericii, în urmă cu 13 ani, în Cetatea Alba Carolina. Acestea au fost apoi au fost acoperite, astfel că nu se mai puteau vedea.

Pentru lucrări, din bugetul județean a alocat suma de 137.000 de lei.

Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum a fost descoperită

În 13 aprilie 2011 s-a anunțat descoperirea întâmplătoare a unei biserici, la o distanță de circa 24 m spre vest față de catedrala romano-catolică din Alba Iulia. În acel moment, apăruseră în săpătură ruinele unei abside semicirculare, cu fundații late de 1,15 m din bolovani de piatră și rare fragmente de cărămidă, cu o deschidere estimată de 6 metri.

Contextul stratigrafic al descoperirii a determinat afirmarea că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X (posibil ctitorie a principelui Gyula creștinat la Constantinopol) și începutul secolului XI (posibil ctitorie a regelui Sfântul Ștefan, întemeietorul Episcpiei catolice a Transilvaniei).

Citește și Ruinele primei biserici bizantine din Transilvania, clasate ca monument istoric, la 9 ani după ce au fost descoperite

Biserica a fost clasată ca monument istoric situat în Cetatea Vauban, pe platoul din fața catedralei romano-catolice ”Sfântul Mihail” Alba Iulia, în lista monumentelor istorice.

Ruinele desfășurate pe circa 300 mp au fost acoperite după terminarea cercetării arheologice.

Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum este amenajată locația ruinelor

Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia, proprietarul terenului, a dorit marcarea acestor vestigii prin metode peisagistice non-distructive și reversibile. A întocmit proiectul, a obținut toate avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism și a obținut autorizația de construire (în mai 2023), emisă de primăria Municipiului Alba Iulia, cu termen de valabilitate 24 luni.

S-a construit un trotuar din lespezi de piatră așezate la nvelul terenului gazonat, ridicat local cu un pat de siguranță de 25 cm, pentru circulație pietonală.

Desenul trotuarului prezintă amprenta ruinelor bisericii vechi.

Proiectul se numește „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, str. Episcop Marton Aron, nr. 2”.

Biserica era de secol X-XI de influență bizantină și este clasată, din 2019, ca monument istoric (clasă A).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. daian daniela

    sâmbătă, 24.08.2024 at 12:35

    De ce a trebuit sa acoperiti ruinele in loc sa le pastrati,sa le incercuiti ca turistii sa le vada.Dovada pura de incultura si prostie sau rea vointa.Muzeul nu a avut nimic de spus .

  2. Dr.Ing. Ec. Ioan Căldare

    sâmbătă, 24.08.2024 at 13:03

    Nu înțeleg, de ce nu au fost lăsate la vedere ruinele bisericii descoperite. De ce au fost acoperite cu pământ? De ce nu s-a realizat o placă din sticlă circulabilă, asfel ac ruinele să rămână la vedere? Pe cine, anume, a deranjat așa de mult aceste ruinr, de s-aă acoperit cu pământ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate