Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cum arată cele mai noi corpuri de clădire ale spitalului din Alba Iulia: 63 de paturi pentru Neurologie și 25 la ORL


Publicat

După doi ani de construcții și amenajări, Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia dispune de două spații, dotate la cele mai înalte standarde, pentru secțiile de Neurologie și ORL. 

Cu o suprafață construită de aproape 2000 de metri pătrați, cele două secții dispun de 63 de paturi pentru Neurologie și 25 de paturi pentru ORL. 

Este vorba despre o mansardă ridicată pe corpurile de clădire C și D ale spitalului. Lucrările au început în 2019 și s-au finalizat în septembrie 2021. 

Întreaga investiție a fost finanțată integral de Consiliul Județean Alba, în subordinea căruia se află spitalul și se împarte în lucrările de construcție și extindere, respectiv dotarea saloanelor, achiziția de echipamente și aparaturi.

Investiția se se ridică la suma de 15.538.318 de lei (dintre care 1.557.397 de lei reprezintă dotările, echipamentele și aparatura medicală, în vreme ce 13.980.921 reprezintă lucrările de construcție, extindere, finisaje etc).

Ce dotări au secțiile

–         rampe medicale pentru fiecare pat, cu lumină, directă și indirectă, fluide medicale, prize electrice;

–         instalație de detecție și semnalizare în caz de incendiu legată la instalația centralizată a spitalului;

–         instalație apelare pentru asistență de ultimă oră, astfel încât în caz de necesitate personalul medical poate fi găsit oriunde în cadrul fiecărei secții;

–         instalație de internet, atât în spații administrative, precum și wireless pentru pacienți;

–         instalație TV în toate saloanele;

–         instalație de supraveghere video pe holurile secțiilor;

–         ferestre Velux pentru aerisire dar și cu rol de trape de desfacere legate la instalația de detecție și semnalizare;

–         geamuri cu sistem anti defenestrare;

–         instalație de fluide medicale, monitorizată de un tablou de monitorizare și alarmare;

–         ușile scărilor de evacuare sunt prevăzute cu mânere antipanică și sunt legate la un sistem de alarmă;

–         două lifturi speciale pentru ca pacienții greu deplasabili să poată fi evacuați pe paturi, în caz de necesitate;

–         climatizarea (încălzire + răcire) în saloane se realizează cu ventiloconvectoare legate la centrala termică pentru încălzire, respectiv la un chiller pentru răcire;

–         compartimentul terapie acuți din cadrul secției de neurologie este dotat cu stație centrală de monitorizare.

Structura secție de neurologie și compartiment terapie acută:

Sunt 63 de paturi, dintre care 4 pentru terapie acută și 5 pentru cronici. Saloanele sunt dotate cu paturi reglabile pe 3 direcții, rampe medicale, TV, frigidere și grupuri sanitare. Au fost înființate două săli de tratament, cabinete pentru medici și spații administrative.

Au fost achiziționate o serie de echipamente și aparaturi indispensabile actului medical, precum: aparat de spălat și dezinfectat recipienți, electrocardiografe Edan SE-1200 Express cu cărucior, cărucioare de distribuție, colectare și depozitare lenjerie, cărucioare pentru transportul pacienților, injectomate, troliuri pentru medicamente, de urgență și pentru tratament pacienți, monitoare funcții vitale, paturi de spital cu 3 motoare, cadre de mers pliabile, pulsoximetre de deget, stetoscoape și tensiometre, frigidere, televizoare, canapele pentru consultații, termometre și higrometre, respectiv mobilier adecvat pentru spital.

Structura secție ORL și compartiment chirurgie maxilo-facială

Sunt 25 de paturi, dintre care 5 pentru chirurgie orală maxilo-facială. A fost înființată o sală de tratament, cabinete pentru medici și spații sanitare.

De asemenea, au fost achiziționate echipamente și aparaturi medicale: infuzomate, tărgi hidraulice, aparat de spălat și dezinfectat recipienți, defibrilatoare, scaune pentru consultație, injectomate, troliuri de urgență și pentru tratament pacienți, monitoare funcții vitale, paturi de spital cu 2 motoare, cărucioare mobile de distribuție, colectare și depozitare lenjerie, cărucioare pentru transportul pacienților, tensiometre, stetoscoape, frigidere, televizoare, sisteme modulare de transport, mobilier pentru spital, cântare, echipamente tehnice.

Secția de Otorinolaringologie (ORL)

Medicii din cadrul secţiei ORL de la SJU Alba Iulia tratează şi diagnostichează afecţiuni ale urechilor, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor. De asemenea, cadrele medicale abordează patologia rino-sinusală, patologia cavității orale și faringelui, tratamentul insuficienței acute respiratorii, tratamentul afecțiunilor otice și vestibulare, extracție corpi străini nazali, orali și hipofaringieni, dar şi alte afecţiuni ale urechilor, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare sau sinusurilor.

În cadrul secţiei de ORL funcţionează şi compartimentul Chirurgie orală şi maxilo-facială. Aici sunt abordate diferite tipuri de afecţiuni ale cavităţii orale, capului și gâtului, ce au nevoie de tratament chirurgical, între care: extirpare tumori faciale, tratamentul anomaliilor dento-maxilare, extirparea tumorilor intraorale, nazale, de la nivelul gâtului, variate tipuri de cancere din sfera maxilo-facială, traumatisme cranio-faciale, corectare cicatrici, infecţii în zona capului şi gâtului (abcese şi flegmoane ale gâtului şi feţei), malformaţii congenitale (despicături ale buzei şi gurii).

Secția ORL și compartimentul Chirurgie maxilo-facială au 18 angajați, dintre care 5 medici, (4 primari şi 1 specialist). Aceştia au vastă pregătire şi deopotrivă experienţă în domeniu, obţinută în mulţi ani de muncă şi studii. De asemenea, aici mai profesează asistenți medicali, registratori, infirmieri, îngrijitori.

În urma mutării secţiei în noul corp de clădire, pacienţii vor beneficia de condiţii mai bune de spitalizare şi tratament.

Secția de neurologie:

Cadrele medicale ale secţiei de neurologie diagnostichează şi tratează patologia  neurologică vasculară, degenerativă, demielinizantă, epilepsia, patologia medulară, patologie de nervi periferici. Pentru situațiile în care nu este nevoie de internare continuă, se fac internări de zi cu consultații și investigații de câteva ore și indicații de tratament la domiciliu.

SJU Alba Iulia a fost inclus în programul de sănătate ”Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC”, derulat la nivel național de Ministerul Sănătății și coordonat la nivel local de medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin. Astfel, anual, zeci de pacienți cu AVC beneficiază de tromboliză intravenoasă, metodă terapeutică adecvată în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absența contraindicațiilor.

Secția de neurologie are 58 de angajați, dintre care 7 medici (6 medici primar, 1 medic specialist). De asemenea, aici mai profesează și asistenți medicali, kinetoterapeut, maseur, registratori, infirmieri, brancardieri și îngrijitoare.

Calitatea serviciilor medicale se va îmbunătăți considerabil odată cu mutarea în noua construcție întrucât condițiile sunt mult mai bine, iar spațiul pentru efectuarea investigațiilor corespunde tuturor cerințelor.

Cum va fi relocată policlinica de pe strada Mușețelului

Pe lângă necesitatea de creare a unor spații adecvate secțiilor de neurologie și ORL, proiectul de mansardare se află în strânsă legătură cu un alt proiect, de modernizare, extindere și dotare a spațiului în care va fi relocată policlinica. Practic, mansardarea este un prim pas pentru relocarea policlinicii de pe strada Mușețelului, nr. 2, pe Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23, în imobilul SJU Alba Iulia, unde funcționase în urmă cu circa 15 ani. Policlinica a funcționat în locul în care se află acum secția de neurologie.

Lucrările pentru readucerea cabinetelor policlinicii la parterul spitalului, în vechea lor locație, vor începe imediat după mutarea celor două secții, la mansardă.

Funcționarea Policlinicii în imobilul spitalului este necesară atât pentru pacienți, cât și pentru personalul care contribuie la efectuarea actului medical, în primul rând pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să parcurgă drumul dintre cele locații.

Condițiile de confort și dotarea cu aparatură medicală performantă vor duce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale furnizate de spital, respectiv la creșterea gradului de satisfacție a pacienților și totodată a adresabilității.

Se va asigura un spațiu optim din punct de vedere al circuitelor funcționale pentru desfășurarea activității de ambulatoriu, prin consolidarea planșeului construcției existente cu deschidere către Bulevardul Transilvaniei, realizarea a două extinderi pentru această clădire și lucrări de compartimentări și finisaje interioare.

De asemenea, se va realiza achiziția a peste 590 de echipamente și aparatură medicală. Acest proiect este finanțat cu fonduri europene REGIO, gestionate de ADR Centru, fiind câștigat de Consiliul Județean Alba.

Valoarea totală a cererii de finanțare cu titlul ”Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” este de 10.700.749,99 lei, dintre care 98% reprezintă finanțare europeană și 2% finanțare proprie, a Consiliului Județean Alba (lider de proiect). SJU Alba Iulia este partener și beneficiar al acestui proiect.

În cadrul Policlinicii, medicii SJU Alba Iulia efectuează consultații de specialitate și tratamente de ambulatoriu în următoarele specialități: alergologie și imunologie clinică, cardiologie, chirurgie, dermatovenerologie, diabet zaharat, nutriție si boli metabolice, endocrinologie, gastroenterologie, geriatrie și gerontologie, obstetrica-ginecologie, interne, laborator analize medicale, laborator explorări funcționale, medicina muncii, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, O.R.L., oftalmologie, ortopedie-traumatologie, planificare familială, psihiatrie, psihologie, reumatologie și urologie.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Locuitorii unei străzi din Alba Iulia au rămas fără apă potabilă, după ce o țeavă s-a spart și a inundat toată strada

Publicat

O avarie la o țeavă de apă potabilă s-a produs în noaptea de 25 spre 26 ianuarie, pe strada Arieșului din Alba Iulia. În urma avariei locuitorii de pe strada respectivă au rămas fără apă, până când muncitorii de la Apa CTTA vor remedia situația. 

Un cetățean din Alba Iulia a transmis pentru alba24.ro că după ce țeava s-a spart apa a inundat toată strada.

Reprezentații companiei de apă au transmis că în dimineața zilei de miercuri, 26 ianuarie, apa a fost oprită și că se lucrează pentru remedierea situației.

”La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care rugăm clienții, să folosească apa numai in scopuri menajere.
Eventualele perturbaţii, apărute în zona dumneavoastră după reluarea furnizării vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Sucursalei Alba Iulia la numărul de telefon 0723 – 212647 sau Dispeceratului Apa CTTA SA Alba la numărul de telefon 0258 – 834501, în vederea intervenţiei”, au transmis reprezentații companiei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

”Ajutor Covid” pentru fermieri și apicultori în 2022: Condiții pentru obținerea indemnizației de pandemie de 4571 de lei

Publicat

Fermierii sau crescătorii de albine pot obține de la sta un ”ajutor Covid”o indemnizație lunară acordată de guvern dacă au avut activitatea întreruptă sau redusă din cauza pandemiei, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 30/2020.

Cuantumurile celor două indemnizații de pandemie acordate în prezent profesioniștilor au crescut ușor conform legilor bugetului de stat pe 2022, iar acordarea lor până la final de martie 2022 a fost recent oficializată informează agrointel.ro

Ordonanţa de urgenţă nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată joi – 2o ianuarie,  în Monitorul Oficial, și stabilește că până pe 31 martie 2022, profesioniștii și PFA-urile pot primi o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, respectiv 4.571 lei, dacă se află în ”situația întreruperii activității ori a limitării capacității de funcționare pentru sectorul/domeniul de activitate ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României ori suspendarea activității în baza deciziei direcției de sănătate publică ori a hotărârilor consiliului județean pentru situații de urgență sau a municipiului București.

Cuantumul a crescut cu 71 de lei, de la 4.500 lei în 2021 la 4.571 lei în 2022.

Cine poate beneficia de ”ajutorul Covid” pentru fermieri

Pot beneficia următoarele categorii de solicitanți:

a) profesionişti prevăzuţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;

b) persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiţia ca acestea să nu realizeze în această perioadă venituri din alte surse ori activităţi;

c) persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.

Informații suplimentare se pot obține de la Agenția Pentru Plăți și Inspecție Socială a fiecărui județ.

Modalități de transmitere a documentelor:

 • în format electronic utilizând platforma aici.gov.ro
 • în format letric la Agențiile Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială.

Documentele necesare:

 • Cerere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul
 • Declarație pe propria răspundere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul
 • Copie CI
 • Copie extras de cont (deschis în calitatea pentru care se solicită indemnizația)
 1. Societăți cooperative care au încheiat convenții individuale de munca în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si funcționarea cooperației

Documente necesare (se vor depune de administratorul/reprezentantul legal al societății cooperative):

 • Cerere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul
 • Declarație pe propria răspundere – accesează aplicația aici.gov.ro, selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează formularul
 • Lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație – accesează aplicația aici.gov.ro
 • , selectează procedura de acordare corespunzătoare și completează lista.

sursa: agrointel.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat deputatul Radu Tuhuț: Sprijin pentru legumicultori și crescători de animale. PSD e alături de gospodăria țărănească

Publicat

PSD a demonstrat că este interesat de dezvoltarea, prosperitatea și bunăstarea oamenilor din mediul rural. În ultimele luni, reprezentații și specialiștii PSD în domeniul agriculturii au promovat, la nivel parlamentar și guvernamental, mai multe măsuri de sprijinire a fermierilor și gospodarilor din mediul rural, a celor care cultivă pământul sau cresc animale.

Sprijin pentru legumicultori

Ministerul Agriculturii vizează îmbunătățirea criteriilor prin care legumicultorii pot beneficia de sprijin pentru producția de legume în spații protejate.

Propunerea PSD este ca și cultivatorii de tomate să primească sprijin de până la 4.000 de euro pentru producția de tomate. Minimul necesar propus este de 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp. Pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează: pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie; pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie.

Referitor la susținerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru: castraveți – 4.000 kg (față de 5.600 kg); ardei gras/ lung – 2.000 kg; fasole păstăi – 1.500 kg; spanac – 1.000 kg; salată – 15.000 plante (față de 1.440 kg); ceapă verde 100.000 bulbi (față de 1.000 kg).

În ceea ce privește  programul de susținere a usturoiului, valoarea sprijinului de 3.000 EUR / cultură / ha / beneficiar se va acorda pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp.

Sprijinirea gospodăriei țărănești

Legea cooperației agricole în forma adoptată de Parlament, urmare a inițiativei PSD, a fost promulgată. Această inițiativă a fost lansată având la bază dorința fermierilor de a se asocia într-un sistem cooperatist, unindu-și astfel toate forțele pentru susținerea dezvoltării economice, sociale și culturale a comunității și a membrilor săi. Există mai multe facilități pentru înființarea de cooperative, între care scutirea de la plata mai multor tipuri de impozite.

Sprijin pentru crescătorii de animale

Într-o ședință a guvernului din decembrie 2021 a fost aprobată o hotărâre pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ajutorul de stat, pentru anul 2021, a fost majorat, la inițiativa PSD, de la 40 milioane lei la 70 milioane lei.

În urma acestui amendament, s-a modificat și repartizarea sumelor pe specii, proporțional cu fondurile solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv 30.817.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 39.183.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a celor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Nu lăsăm să moară viața de la țară!

Cu respect pentru pentru locuitorii județului Alba,

Deputat Radu Marcel Tuhuț

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Primele imagini de pe șantierul lotului 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești. Tronsonul are o lungime de 30 km

Publicat

Compania Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat primele imagini de pe șantierul lotului 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești, în lungime de 30 de kilometri. Segmentul din autostrada A1 cuprinde 13 poduri, 3 pasaje, un viaduct, 3 noduri rutiere.

Autostrada Sibiu-Pitești va avea o lungime de circa 123 kilometri și la finalizare se va putea circula pe autostradă de la Nădlac până în București în 6 ore și de la Alba Iulia la București în 3 ore și jumătate.

Imagini de pe șantierul Lotului 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești:

 • – consolidare teren de fundare – blocaj de piatră brută, km 105+300
 • – consolidare teren de fundare cu lianți hidraulici și ranforsare rambleu cu geogrile, km 105+600
 • – coloane forate, structura 2, km 92+814
 • – armare elevație pilă P2, elevație pilă P2, armare radier pilă P1, egalizare radier pilă P3 – structura 14, km 111+780
 • – radiere și elevatii finalizate, poduri casetate PC27 și PC28, km 105+711 / km 105+797
 • – armare și cofrare elevație pod casetat PC39, km 113+894

Secțiunea 5 (Curtea de Argeș – Pitești) de 30,35 km are termen de finalizare anul 2025”, a precizat Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la finalul anului trecut.

Tronsonul 5 ar cuprinde 13 poduri, 3 pasaje, un viaduct, 3 noduri rutiere la Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov, 2 spații de servicii, câte unul pe fiecare sens, 2 parcări de scurtă durată, de-o parte și de alta a drumului, 2 centre de coordonare și întreținere, la Bascov și la Curtea de Argeș.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 Piteşti- Curtea de Argeş a fost semnat în mai 2020 cu Astaldi pentru 1,7 miliarde lei.

Sursa: CNAIR

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate