Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cum arată Palatul Principilor la trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare. Când ar putea fi deschis vizitatorilor

Publicat

După mai bine de trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare la corpul E al Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, meșterii au ajuns la partea de finisaje.

Parte din lucrările de reabilitare au fost realizate și mai mult de atât, restauratorii au readus la viață o bună parte din picturile decorative care la un moment dat înfrumusețau pereții interiori ai clădirii. 

Joi, 26 ianuarie, 2023 în diferite puncte ale clădirii corpului E, muncitorii se ocupau de finisaje și de parțile mai fine ale lucrărilor. Mare parte din corp este reabilitat, însă greul, teoretic abia acum începe.

Corpul, cu multe încăperi restaurate, atât la subsol, parter și la etaj, trebuie să primească o întrebuințare și trebuie să fie inclus într-un circuit turistic. Iar pentru asta Primăria Alba Iulia trebuie să vină cu o serie de idei și propuneri care să se concretizeze în ceva real.

Altfel s-ar putea ajunge în situația în care ai o clădire cu foarte multe încăperi goale.

Dacă în 2022, o deschidere era preconizată pentru vara anului ce a trecut, lucrările s-au decalat din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID care au dus la livrarea de materiale cu întârziere. De asemenea și scumpirea prețurilor a dus la întârzieri.

Când ar putea fi deschis publicului

Cel mai probabil, corpul restaurat de palat ar putea fi deschis publicului la sfâșitul verii anului 2023. Cel mai probabil acesta va fi deschis publicului treptat, pe măsură ce încăperile vor fi amenajate.

Restauratorii au scos în evidență în fiecare încăpere refăcută mărturii ale trecerii clădirii prin diferite epoci. Au fost scoase la suprafață picturi, fresce, sau câte un nivel de călcare.

Au fost testate și mai multe moduri de iluminare în interior, în diferite culori.

Însă toate trebuie puse în evidență. Spațiile de expoziție trebuie să aibă exponate, dar pentru a avea exponate, reprezentații primăriei trebuie să poarte discuții cu cei de la Ministerul Culturii și la Ministerul Apărării Naționale, pentru a identifica exponate. De asemenea mai trebuie încheiate acorduri cu alte muzee din țară pentru expoziții cu caracter temporar.

De asemenea, este luată în considerare și introducerea unui circutit dedicat Principatului Transilvaniei și o galerie a principilor care au marcat viața clădirii.

Mai mult de atâtla primărie se ia în calcul și introducerea unor sisteme noi de expoziție, mai exact a unor proiecții grafice, cu ajutorul cărora exponatele pot ”prinde viață”. Sisteme similare sunt folosite în muzee din Germania sau Belgia.

Corpul E singurul corp reabilitat

Palatul este compus din șapte corpuri de clădire, dar până în acest moment, doar un corp a primit fonduri pentru reabilitare, pe lângă acoperișul care a fost schimbat pe toată clădirea.

Logic ar fi ca un corp adiacent cu cel reabilitat în ultimii trei ani să primească finanțare pentru a intra în construcție, însă pentru ca acest fapt să devină realitate, trebuie întocmit un nou proiect.

Cu șapte corpuri din care doar unul realizat, este greu de imaginat că în viitorul apropiat clădirea va fi reabilitată în totalitate.

Cel mai probabil când corpul E va fi deschis publicului, pe restul părților de clădire va fi nevoie de montarea de mash-uri de mari dimensiuni pentru a ascunde starea în care corpurile se află.

Palatul Principilor, monument unic în Transilvania

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia.

Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax