Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată unul dintre cele mai degradate drumuri din Alba. Consiliul județean promite începerea reparațiilor în acest an

Publicat

Drumul Județean 705, între Zlatna și Almașu Mare, este un adevărat calvar pentru locuitorii din zona respectivă.

Pe lângă craterele adânci, sunt porțiuni întregi în care asfaltul a crăpat, iar circulația este un coșmar pentru orice șofer.

Documentația pentru lucrările de reparație la drum a fost depusă de către Consiliul Județean Alba pentru finanțare la Compania Națională de Investiții.

Vicepreședintele instituției, Marius Hațegan, a declarat că în cazul în care CNI nu va finanța drumul, CJ Alba a prevăzut bani în bugetul acestui an pentru lucrări.

”Lucrările încep anul acesta sută la sută, într-un fel sau altul. Suntem cu acest drum pe lista sinteză și mai urmează o etapă. Dacă nu se va aproba, va fi realizat cu bani din bugetul județului” a spus Hațegan.

Acesta a mai spus că în zonă sunt 4 cariere care alimentează lucrările de la Autostrada Sebeș-Turda. Circulația mașinilor grele pe drumul respectiv se va diminua odată cu finalizarea lucrărilor la autostradă, mai spune Hațegan.

Problemele apărute pe acest tronson, între Zlatna și Almașu Mare, au fost semnalate încă de acum câțiva ani.

Șoferii care sunt nevoiți să treacă zilnic prin zonă s-au plâns de starea deplorabilă a carosabilului și de faptul că trebuie să suporte din buzunarul lor reparații la autovehicule.

În satele de dincolo de drum trăiesc aproximativ 1.000 de oameni. În urmă cu doi ani (2019), s-a ajuns chiar la blocarea drumului de câțiva locuitori din Almașu Mare. Între timp însă, nu s-a întâmplat nimic.

Starea drumului s-a agravat sub roțile camioanelor care transportă piatră de la carierele din zonă. Îmbrăcămintea rutieră din beton a cedat și drumul pare „spart” în sute de bucăți.

Unele gropi  mai adânci au fost astupate în timp cu asfalt, în timp ce altele au fost acoperite doar cu pământ sau pietriș.

Ce se întâmplă cu drumul

Consiliul Județean (CJ) Alba a pregătit documentația pentru modernizarea drumului. Potrivit documentelor, carosabilul de pe DJ 705 Zlatna – Almașu Mare – limita județului Hunedoara este serios afectat de traficul greu și nu mai îndeplinește condițiile de siguranță a circulației. Investiția ar putea ajunge la 15 milioane de milioane lei.

Sectorul de drum vizat pentru reabilitare este doar de 6,195 km (între km 40+663 și 46+828), fiind situat la periferia sudică a Munților Apuseni.

Se împarte, din punct de vedere al structurii rutiere, în două tronsoane: primul cu îmbrăcăminte asfaltică (de 840 m, între km 40+633 și 41+473), al doilea cu structură rutieră rigidă din beton de ciment (de 5,355 km, între km 41+473 și 46+828), se arată în documentație. Starea tehnică a ambelor tronsoane de drum este „rea”.

Pe primul tronson au fost constatate defecțiuni de structură a asfaltului (faianțări, fisuri și crăpături longitudinale), defecțiuni de suprafață (suprafață șlefuită sau cu ciupituri), defecțiuni ale îmbrăcăminții rutiere (gropi, praguri, rupturi de margine).

Tronsonul al doilea, cel din beton, are probleme de structură (pompaj, dale tasate, faianțare, distrugere totală a dalelor), defecțiuni de suprafață (suprafață șlefuită, alunecoasă, peladă), defecțiuni ale rosturilor, defecțiuni ale îmbrăcăminții rutiere (fisuri și crăpături, gropi).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax