Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum era sărbătorit eroul Avram Iancu, acum 100 de ani. Expoziție și lansare de carte la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

La Sala Unirii Alba Iulia a fost deschisă o expoziție ce rememorează momentele primei celebrări naționale dedicate lui Avram Iancu în România de după Unire. Este vorba despre Centenarul nașterii eroului revoluției (1824-1924) – „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)”.

Sărbătoarea s-a desfășurat sub egida ASTREI, în prezența Familiei Regale a României, cu un program desfășurat pe trei zile: 31 august – la Baia de Criș, Țebea, Abrud și Câmpeni; 1 septembrie – Muntele Găina, Vidra de Sus, Câmpeni, Turda; 2 septembrie – Cluj.

A fost momentul pentru renovarea cimitirului din Țebea, așezarea unei cruci comemorative pe Muntele Găina, dar și transformarea casei natale a lui Avram Iancu într-un muzeu național, prin construirea unor anexe în curtea acesteia.

Un rol important a revenit orașului Câmpeni, aici constituindu-se un comitet de organizare condus de protopopul ortodox Iosif Gomboș, spun reprezentanții Muzeului Național al Unirii.

Actele acestei comisii s-au păstrat în arhiva Protopopiatului Ortodox Câmpeni. Ofereau informații inedite asupra efortului organizatoric al celor implicați în cazarea oaspeților, construirea unei săli pentru desfășurarea unei piese de teatru, a banchetului regal și a meselor populare, asigurarea transportului, a suvenirurilor serbărilor și decorarea orașului.


Aceste documente, păstrate la Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, completează alte piese din patrimoniul muzeului albaiulian: fotografiile momentului realizate de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, suvenirurile momentului, articole de presă, care, împreună se vor regăsi pe simezele Muzeului Național al Uniri din Alba Iulia.

„Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu”. Colonizarea moților la Satu Mare

Regina Maria a notat în jurnalul său toate momentele serbărilor, așa cum le-a simțit. Filele jurnalului zilelor de 31 august-2 septembrie 1924, întregesc reconstituirea celebrării eroului național de acum o sută de ani, prin colaborarea la această expoziție a Arhivelor Naționale ale României.

Acum 100 de ani, o parte a locuitorilor munților Apuseni au luat drumul pribegiei, stabilindu-se într-o zonă mai roditoare, în județul Satu Mare. Despre cei plecați și adaptarea lor de la munte la câmpie, dar și cât au mai păstrat din tradițiile vechi a cules informații cercetătorul Răzvan Roșu.

Cartea sa, cu acest subiect: De la munte pe hămoacă, 100 de ani de la colonizarea moților în județul Satu Mare (Editura Mega, 2024), este lansată în cadrul vernisajului expoziției „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu”.

Partenerii evenimentului: Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Muzeul Județean Satu Mare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate