Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum se pregătește Alba Iulia pentru noul sezon turistic. ”Turismul de tranzit” și evenimentele din Cetatea Alba Carolina

Publicat

Un nou sezon turistic este pe cale să înceapă la Alba Iulia, însă cei mai mulți turiști vor ajunge în oraș, după luna mai. Situația transformă orașul într-un ”oraș turistic sezonal”, fapt care nu este benefic pentru cei care lucrează direct cu turiștii. 

Alba Iulia mai este și o destinație ”turistică de tranzit”. Asta nu o spunem noi, ci chiar cei care interacționează direct cu turiștii.

Asta înseamă că mare parte dintre turiștii care vin la Alba Iulia vizitează Cetatea Alba Carolina, apoi pleacă. Merg către alte orașe unde se cazează și fac consumație. 

Recent, departamentul care se ocupă de turism și evenimente s-a desprins din Primăria Alba Iulia și a intrat în nou înființata structură, Centrul Cultural Palatul Principilor.

O structură cu 44 de angajați care vor coordona toate activitățile culturale din oraș, artistice și turistice organizate din banii Primăriei. Este o instituție de sine stătătoare, care primește bani de la Consiliul Local.

La sfârșitul articolului puteți citi lista cu evenimentele organizate în 2024, la Alba Iulia, și data la care vor avea loc. 

Am stat de vorbă cu trei persoane implicate direct în noul sezon turistic din Alba Iulia: Robert Roman, directorul Palatului Principilor, Cristian Kalanyos, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi din oraș și Liviu Zgârciu cel care coordonează trupele de reenactment ale Muzeului.

Robert Roman: Rămân evenimentele care au avut succes în 2023, dar aducem și altele noi

Toate evenimentele artistice din Cetatea Alba Carolina care sunt finanțate, sau în parteneriat cu Primăria Alba Iulia sunt gestionate de Palatul Principilor.

Robert Roman a spus că mare parte dintre evenimentele cu tradiție în oraș: Alba Fest, Sărbătoarea Muzicii, Alba Iulia Music and Film Festival, vor avea loc și în 2024. De asemenea vor exista și o serie de noi evenimente.

Dintre cele noi, parte din ele vor fi organizate de către organizatori privați și se vor desfășura în șanțurile Cetății.

Taxă de intrare la Alba Iulia pentru unele concerte, sau alte evenimente

O nouătate, în 2024, o va reprezenta taxa de intrare la unele evenimente organizate în curtea Palatului Principilor.

”Ele se vor desfășura indoor, în curtea Palatului Principilor și lumea va trebui să învețe că la un moment dat, accesul la cultură se face și pe bani. Artiștii trebuie plătiți și ne vom dezvolta și în această parte.

Vom merge în zona de conferințe, sau în zona de proiecții de film, momente mai speciale, sau concerte mai speciale. În momentul de față nu vreau să divulg nume de artiști care vor ajunge, dar accesul la aceste spectacole se va face plătit”, a declarat Robert Roman.

Alba Iulia, în revista de zbor de la WizzAir

Turismul în Alba Iulia va fi promovat în revista de zbor de la WizzAir.

”Tot anul 2024, Alba Iulia va fi prezentă în revistele de zbor” a mai spus Roman.

Momentan, în ediția actuală a apărut o prezentare generală a Cetății, iar în viitor vor urma articole pe anumite teme sau evenimente.

Cristian Kalanyos: Despre Alba Iulia ca destinație turistică de tranzit

Cristian este unul dintre cei mai cunoscuți ghizi turistici din oraș. Acesta are contracte cu diferite agenții de turism care aduc grupuri la Alba Iulia. Potrivit acestuia, sezonul turistic va începe mai târziu la Alba Iulia, după luna mai.

Acesta a spus că are deja programări, însă a precizat că turismul din Alba Iulia ca și activitate sezonieră nu este benefic nimănui.

”Arată destul de bine, (n.r. anul turistic 2024) am deja vechii colaboratori, agențiile de turism care vin de ani de zile. Din păcate intrăm în sezon un pic mai târziu. Adică toate aceste programări sunt după luna mai.

În perioada acesta fiind un pic mai slăbuț. Practic avem acea sezonalitate pe care nu ne-o dorim. Noi nefiind destinație de vară sau de iarnă, de munte sau de mare, ar trebui tot timpul, dar semnele sunt bune pentru sezonul cald”, a precizat Cristian Kalanyos.

Mai multe evenimente care să atragă oameni din afara orașului

Întrebat de reporterul alba24.ro ce ar aduce nou în oraș, sau ar modifica la actuala strategie pentru a adauce mai mulți turiști, Cristian Kalanyos a făcut o serie de precizări.

Acesta a spus că ar fi necesare mai multe evenimente care să atragă oameni din afara orașului. Pe lângă cele care atrag un număr mare de turiști (schimbul de gardă, luptele daco-romane), ar ograniza și alte acțiuni ”care să tragă un pic frâna de mână turistului”.

Adică să îl facă să rămână pe turist pentru o perioadă mai mare de timp în oraș.

Alba Iulia ca oraș turistic de tranzit

O situație pe care a observat-o este aceea a turismului de tranzit, vizitatorii evită cazarea la Alba Iulia, fapt ce afectează restaurantele și comerțul local.

”Foarte multe grupuri care vin doar traversează artera principală și undeva în 20, 30 de minute pleacă. Ar trebui să stea un pic mai mult, iar asta ar atrage mai mulți bani pentru comunitatea locală.

Din păcate este o destinație de câteva zeci de minute, suntem poziționați undeva pentru grupurile de turiști, pentru seniori, la seniori fac referire, undeva între Mănăstirea Prislop și Salina de la Turda, iar atunci Alba Iulia devine doar un pit stop”, să mai tragă lumea aer în piept, a precizat Cristian Kalanyos.

Liviu Zgârciu despre Garda Cetății și Festivalul Roman Apulum

Două dintre cele mai importante atracții turistice din Alba Iulia sunt realizate de cei de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Însă, finanțarea vine tot din partea Primăriei Alba Iulia.

Este vorba despre trupele de reenactment de daci și romani, care au spectacole în fiecare vineri, la Poarta a IV-a a Cetății, și festivalul roman, care atrage sute de participanți și un număr mare de turiști.

Propunerea trupelor de reenactment ar fi să înceapă reprezentațiile de lupte între daci și romani, de la 1 mai, iar festivalul Apulum, 15, 18 august.

De asemenea un alt eveniment va fi Noaptea Muzeelor, în data de 18 mai.

Taxă de intrare la Sala Unirii

Liviu Zgârciu a precizat că din 2024 va exista o taxă de intrare la Sala Unirii. Nu pentru spațiul principal, dedicat unirii țării, ci pentru spațiile secundare, unde se vor organiza diverse expoziții.

”Se va intra liber doar în Sala Unirii, dar în noua expoziție de bază și în cele temporare se va percepe o taxă pentru anul acesta”, a detaliat Liviu Zgârciu.

Evenimente organizate în 2024, la Alba Iulia

22-24 martie – Târgul Grădinarului – Latura de Vest

26 martie – Concert Paște Catolic  – Catedrala catolica

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății – sala

30 aprilie – Concert Pricesne Paște Ortodox –  4 Biserici ortodoxe

11 mai – Festival Voices – CC Studenti

16-17 mai – Târgul ofertelor educaționale – Latura de Vest

18 mai – Noaptea Muzeelor – Palatul Principilor+Muzeul Principia

31 mai – 2 iunie – AlbaFest – Piata Cetatii

1-2 iunie – Ținutul Fericirii – Zona verde din fata Traseului celor 3 Fortificatii

14-15 iunie – Alba Iulia Super Rally –

14-16 iunie – Tradițional-Urban Fest – Piața Amfiteatru

21-23 iunie – Di#fffusion – Palatul Principilor

21-23 iunie – The Fortress – Piața Toboșarului

23 iunie – Fiii Satului Oarda – Stadion Oarda

6-7 iulie – Cupa Patrula Airsoft – Santurile Cetatii

12-14 iulie – Cars and Coffee – Piața Toboșarului

26-28 iulie – Sărbătoarea Muzicii – Piata Cetatii, Palatul Principilor – curte

10 august – RowMania – Mures

10 august  – Suflet de Român – Piata Cetatii

15-18 august – Festivalul Roman Apulum – Zona Catedralei Catolice, Zona Traseului celor 3 Fortificatii, curtea Palatului Copiilor

23-25 august – Alba Iulia Music and Film Festival – Piata Cetatii, Palatul Principilor – curte, Latura de Vest, zona Obelisc

24 august – Alba Carolina Bike Race

31 august – 1 septembrie – Royal Crown Trophy – concurs de frumusete pentru câini, șanturile Cetatii, Latura de Vest

6-8 septembrie  – Apulum Bike Fest – Panoramic

14-15 septembrie – Festival de folclor pentru tineret – Piața Cetății

14-15 septembrie – Apulum Agraria – santurile Cetatii, Latura de Vest

20-22 septembrie – Festivalul Vinului, santurile Cetatii, Latura de Vest

28 septembrie – Alba Iulia City Race – pietonala M. Vitezul pana pe Mamut

5 octombrie – Ziua Mondială  a Educației – sala

15 octombrie – Sărbătoarea Încoronării – Sala CC Studenti

17 noiembrie – Gala Studentilor – Sala CC Studenti

29 noiembrie – 1 Decembrie – Festival de România – Piata Cetatii, santurile Cetatii, Latura de Vest

14 decembrie – Cântecul Generațiilor – sala CC Sindicate

6-22 decembrie – Târg de Crăciun – Piata Cetatii, santurile Cetatii, Latura de Vest

Spectacole de reconstituire militara – mai – octombrie – Pietonala Mihai Viteazul – Poarta a IV-a

Programul poate suferi modificări au precizat pentru alba24.ro, reprezentații Primăriei Alba Iulia.

Video: Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax