Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Cum va ajuta statul extinderea capacității de producție la Cupru Min SA Abrud. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dat detalii despre discuțiile cu conducerea Cupru Min SA pentru extinderea capacității de producție. De asemenea, s-a discutat și despre varianta de prelucrare a minereului de cupru în țară.

Ministrul s-a aflat luni în Alba și a vizitat Cupru Min.

”Sunt două proiecte pe care le-am discutat cu conducerea Cupru Min.

Un proiect este cel referitor la prelucrarea minereului (extinderea capacității de producție – n.r.). A rămas să avem prezentate coordonatele principale ale proiectului și tot ceea ce înseamnă costuri, investiții și a modului în care vom operaționaliza schema de ajutor de stat personalizată.

Al doilea proiect, legat de prelucrarea minereului de cupru, adică obținerea de produse finite pe teritoriul țării noastre, care considerăm noi sunt proiecte de interes strategic pentru Cupru Min.

50% din valoarea investiției poate fi suportată din fondurile care provin din schemele de ajutor de stat.

Urmează să avem deschisă discuția pe modul în care vom operaționaliza ajutorul de stat și despre cum vom sprijini efectiv activitatea de producție a Cupru Min.

Investițiile, în discuții

Compania urmează să transmită propunere de memorandum la Guvern privind proiectul de extindere a capacității de producție prin ajutor de stat, cu detaliile investiției.

De asemenea, în ceea ce privește varianta de prelucrare a minereului de cupru în țară, sunt două variante de lucru: una, construirea la Zlatna a unei uzini de prelucrare a minereurilor de cupru exploatate la Abrud; a doua, prelucrarea minereului să se facă tot de către Cupru Min, spun surse din cadrul delegației ministerului în Alba.

Cupru Min SA este una dintre puținele firme deținute de statul român, care are profit în fiecare an, datorită prețului la care a ajuns cuprul pe piețele internaționale.

Este totodată cel mai mare angajator din zona Munților Apuseni.

Cupru Min SA Abrud este unic producător din România cu obiect de activitate extracția de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere și valorificarea concentratului cupros și a metalelor prețioase.

Societatea se află în subordinea Ministerului Economiei și deține dreptul de exploatare pentru circa 60% din rezervele naturale de cupru ale României.

Despre Moldomin: ”suntem deschiși pentru a găsi forme parteneriale”

Ministrul a făcut precizări și despre Moldo Min și felul în care va fi o formă de sprijin.

”Am explicat schema de ajutor de stat pe care o operaționalizăm prin intermediul Ministerului de Finanțe. Suntem deschiși pentru a găsi forme parteneriale, împreună cu Ministerul Economiei, astfel încât țara să aibă de câștigat și resursa aceasta minerală să o putem folosi în interesul României”, a spus Boloș.

La rândul său, ministrul Economiei a dezvăluit în luna august că se studiază posibilitatea realizării în România, împreună cu noii acţionari de la Moldomin, o firmă turcă, a unui combinat în care să fie prelucrat minereul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax