Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO de colecție: Revelionul ospătarilor din 1989 de la Alba Iulia. Petrecere selectă cu băuturi străine, țigări fine și Pepsi

Publicat

Îmbrăcați cu cele mai frumoase costume, iar soțiile sau colegele cu cele mai elegante rochii petreceau până în zori cu muzica bună, mâncare pe măsură, vin de calitate, băuturi strîine și țigări fine. 

Așa arătau până prin anii 1990 petrecerile de Revelion ale ospătarilor. O breaslă apreciată și respectată în perioada comunistă. După anii 1990 petrecerea de Revelion a ospătarilor a devenit o amintire. 

Pe YouTube, pe canalul aparținând Mariei Păucean au fost postate mai multe video-uri de la Revelionul ospătarilor, din ianuarie 1989, înregistrate în Alba Iulia. 

Ospătarii soseau cu ”getaxurile” îmbrăcaţi cu toţii în cele mai frumoase costume, obligatoriu cu cravată, în timp ce soţiile sau colegele lor purtau rochii elegante. Breasla era una respectată și în general toți chelnerii stăteau finaciar bine. Pentru majoritatea era o carieră, nu doar o etapă în viață.

La aceste petreceri se serveau vinuri fine, dar nu în sticlele ”luxoase” de trei sferturi în care se găseau în mod obişnuit, ci ascuns în sticle de un litru, ca pentru restul lumii. Nu lipsea vodca şi chiar băuturile străine. Totodată, spun cei care participau pe vremuri la aceste petreceri, de pe mese nu lipsea Pepsi.

În imaginile Revelionului ospătarilor de la Alba Iulia se vede că toată lumea fuma și își etala țigările fine, străine, un alt lux al vremii, când majoritatea fumătorilor din România ”preferau” de nevoie Carpați sau Snagov.

Partea I

YouTube video

Petrecerea a început în data de 14 ianuarie 1989 și a durat până în zorii zilei de 15. Participanții, grupați pe restaurante și găști, au ascultat muzică populară, ușoară, dar și muzica de „chef” a acelor ani, au băut vinuri și au mâncat bucate alese, din produse de calitate, ”ca pentru ei”. De altfel, de multe ori, meniul și băuturile de la aceste petreceri erau mai bune decât cele de la petrecerea ”oficială” a ștabilor vremii.

Partea a II-a

YouTube video

După Revoluţie, acestă tradiție a devenit o amintire. De altfel, și meseria de ospătar și-a piedut din ștaiful ei, noile generații tratând-o ca pe o etapă de trecere în viața fiecăruia. Nimeni nu mai vrea acum să facă o carieră în acest domeniu, de alfel destul de dificil. Și nici breasla ospătarilor, cu prieteniile și rivalitățile ei, nu mai există.

Partea a III-a

YouTube video

Partea a IV-a

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    duminică, 08.01.2023 at 10:34

    grotesc 🤮🤮🤮🤮🤮

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax