Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Depozit ilegal de gunoi, îngropat de autorități, la Baia de Arieș. Plastic descoperit în peștii din râul Arieș

Publicat

O groapă de gunoi ilegală, amplasată pe râul malului Arieș, a fost îngropată cu pământ de autorități, însă nu și de ochii reporterilor de la PROTV.

Mai mult de atât, pe lângă poluarea solului cu deșeuri s-a întâmplat ceva și mai grav: peștii pescuiți din apa Arieșului sunt contaminați cu plastic, mai exact cu microplastic. 

Totul a început după ce Radu Stoica, un activist de mediu, a făcut mai multe sesizări la primăria Baia de Arieș și în mediul online cu privire la existența gropii de gunoi clandestine, plină cu PET-uri și alte reziduri.

Gunoaiele, nivelate cu excavatorul și acoperite cu pământ

După sesizările făcute de activistul de mediu, autoritățile locale nu au curățat zona de gunoaie, ci au venit cu un strat de pământ peste, apoi au trecut peste cu buldo excavatorul.

După ce repoterii de la PROTV au făcut sesizări în mediul online, inspectorii Gărzii de Mediu Alba, în frunte cu șeful instituției, fostul prefect de Alba, Dănuț Hălălai, au mers la fața locului.

Primarul a recunoscut că a greșit. Nu a știut că îngroparea deșeurilor este infracțiune

Dănuț Hălălai a precizat că primăria este proprietara terenului unde sunt îngropate gunoaiele și că cel mai probabil va primi o amendă, dar se va face și o plângere penală și că de asemenea toate deșeurile trebuie ridicate trebuie duse la o groapă de gunoi.

În fața Gărzii de Mediu Alba și a reporterilor de la PROTV, primarul din Baia de Arieș, liberalul Traian Pandor, a recunoscut că el a cerut nivelarea terenurilor și automat îngroparea deșeurilor, însă nu a știut că este infracțiune și că se pedepsește.

Acesta a spus că a fost și la fața locului și a văzut terenul nivelat. De asemenea a spus că îi pare rău și că suportă consecințele.

A doua zi, pe terenul respectiv, mai multe grămezi de gunoi au fost incendiate. La fața locului, potrivit repoterilor PROTV era un angajat al primăriei, alături de un localnic din Baia de Arieș. Aceștia au spus că nu ei au dat foc, ci că au fost alarmați de mai mulți localnici care au văzut la rândul lor focul.

Particule de micropastic descoperiți în peștii din râul Arieș

Pe malul apei din proximitatea gropii ilegale de gunoi pasc vaci, dar sunt și pescari care pescuiesc, iar apoi duc peștii acasă pentru a fi gătiți și mâncați de întreaga familie.

Reporterii prezenți la fața locului au luat câțiva pești din apă și i-au dus la Facultatea de Fizică, Universitatea Babeș-Bolyai, unde au fost analizați pentru particule de plastic.

Prof. dr. Simona Panzaru a spus că probabilitatea era mică de a descoperi plastic, dar în urma analizelor, cercetătorii au spus că: ”Am descoperit fibre, polietilenă, celălalt pește, aceleași rezultate”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax