Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Dezinfectantul cu spirt te poate lăsa fără permis. Experiment realizat de un polițist rutier care este și vlogger

Publicat

YouTube video

Fostul adjunct al Poliţiei Municipiului Beiuş, Octavian Perțea, acum ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea şi vlogger cu peste 21.000 de abonaţi pe YouTube, a realizat un experiment, la cererea unor şoferi, în cadrul unei campanii proprii împotriva conducerii sub influenţa alcoolului.

Aceștia au constatat că dacă te dezinfectezi cu spirt și în mașină sunt vapori, aparatul etilotest îi simte.

Întregul experiment a fost filmat. Subcomisarul Perţea s-a testat înainte de a intra în mașină, suflând în aparat, care a indicat alcoolemie „zero”.

După aceea, ofiţerul a urcat la volan, s-a dezinfectat cu spirt pe mâini şi i-a solicitat unui coleg să-l testeze. Acesta i-a făcut atât o testare pasivă, punându-l să sufle spre aparat, cât şi o testare activă, care presupune să sufle efectiv în etilotest.

Rezultatul a fost unul la care nu se aştepta vreunul dintre ei. La primul test activ, etilotestul indica o alcoolemie în aer de 0,26, ca şi când şoferul ar fi băut cel puţin o bere înainte de a urca la volan, în timp ce la al doilea test, făcut la câteva minute după, a indicat o alcoolemie de 0,16 în aerul expirat.

Soluţia? „Mare grijă cât spirt consumaţi când vă dezinfectaţi şi cu ce produse vă dezinfectaţi, pentru că riscaţi să faceţi câteva drumuri la Poliţie”, a recomandat subcomisarul Octavian Perţea în înregistrare, explicând că poliţiştii rutieri sunt obligaţi de lege să ţină cont de cifrele indicate de etilotest, indiferent că ele sunt generate de consumul de alcool sau de un dezinfectant.

Contactat de reporterul ziarului Bihoreanul, ofiţerul a explicat că la experiment a folosit spirt medicinal ca dezinfectant şi că, în mod normal, potrivit legii, în cazul alcoolemiilor care nu constituie infracţiuni, sancţiunea vine şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

„Nu este o eroare a aparatului ce s-a constatat la experiment, pur şi simplu spirtul medicinal are 70% alcool şi e normal ca aparatul să detecteze vapori”, spune polițistul, insistând ca oamenii să se dezinfecteze înainte de a intra în maşină. „Să nu se dezinfecteze în maşină, ci afară, ca să nu fim nevoiţi să mergem la spital cu oameni de bună credinţă”, a spus Octavian Perţea.

Sursă: ebihoreanul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax