Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cele 13 autobuze electrice, în circulație la Alba Iulia. Ce spun primarul Gabriel Pleșa și directorul STP

Publicat

În prima călătorie, la punerea în circulație a celor 13 autobuze electrice la Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa și directorul STP, Stelian Nicola, au răspuns întrebărilor Alba24, privind cum s-a ajuns la consens între cele două instituții, astfel încât acestea să fie puse în funcțiune.

La Alba Iulia, de vineri, au intrat în circulație autobuzele electrice.  Acestea circulă pe liniile 103 și 104 (Centru – Ampoi – Cetate – Gară și retur).

Primarul Gabriel Pleșa recunoaște că amenajarea infrastructurii pentru autobuze a durat mai mult decât era estimat, dar spune că s-a ajuns la un consens pentru a putea fi utilizate în municipiu.

”A durat puțin mai mult decât am crezut amplasarea stațiilor lente și rapide. De regulă toate proiectele noastre în care avem energie electrică și intră și Electrica durează mai mult decât ne-am dori. Foarte multă birocrație.

A mai fost o problemă cu amplasarea. Operatorul a făcut acel hangar, hală în care intră toate autobuzele.

Unul dintre autobuze, cel pe care-l dădusem anterior, a făcut niște curse prin oraș, dar cele 12 nu au putut fi puse în funcțiune decât astăzi pentru că acum avem infrastructura”, a spus Pleșa.

Primăria nu va plăti chirie către STP

Întrebat de reporterul Alba24, despre solicitarea STP ca primăria să plătească o chirie lunară (pentru terenul pe care se amplasează stațiile de încărcare – n.r.), Pleșa a răspuns: ”Au fost niște discuții, s-a ajuns la un consens”.

Primarul precizează că Primăria nu va plăti chirie către STP.

” Au fost niște discuții, normale pe undeva, vizavi de asigurarea autobuzelor de exemplu, pe care oricum o plăteam, indirect, (asigurările) le făcea operatorul și le plăteam noi. Atunci le-am făcut noi direct, probleme de genul ăsta. Da, au fost niște discuții la un moment dat, dar mă bucur că astăzi am reușit să ajungem la acest consens. Până la urmă contează mult pentru comunitate, în primul rând confortul și va conta și costurile ce vor fi, sperăm, reduse, cel puțin pe aceste linii.

Așteptăm prima lună să vedem un consum. N-aș putea să fac prognostic. Dar având în vedere că nu trebuie mentenanță, consumă doar energie electrică, eu cred că vor fi consumuri bune față de autobuzele clasice”, a menționat Pleșa.

Autobuzele electrice, în circulație zilnic, doar până după-amiaza

La rândul său, directorul STP Alba, Stelian Nicola, a făcut precizări despre infrastructura pentru autobuzele electrice.

”Infrastructura necesară pentru punerea în exploatare a celor 13 autobuze electrice ne-a costat 2 milioane de lei până în prezent. În februarie am terminat această infrastructură.

Pentru a le putea utiliza pe două schimburi, este necesară finalizarea stațiilor de încărcare rapidă, o să fie în zona bazar-gară. Cred că vom termina și acolo în două-trei săptămâni”, a declarat Stelian Nicola.

Deocamdată, autobuzele electrice vor circula doar până după-amiaza. În restul intervalului vor intra din nou autobuzele diesel.

”Din cauza autonomiei limitate, putem utiliza în prezent aceste autobuze pentru aproximativ un schimb și jumătate. Adică în jurul orei 17.00 trebuie să ne oprim, se face încărcarea lentă, astfel încât dimineața la ora 5.00 autobuzele să fie active pentru schimbul următor.

În acest context, nu putem scoate autobuzele diesel. Va trebui să le utilizăm în continuare la schimbul doi.

În momentul în care vom avea încărcarea rapidă, vom crea un program și le vom putea asigura autonomia până undeva la ora 23.30”, a menționat Nicola.


Primarul a precizat că infrastructura de încărcare rapidă de la gară ar urma să fie gata cel târziu într-o lună.

Primele călătorii, gratuite

Primele călătorii sunt gratuite, a anunțat Primăria. Această facilitate este aplicată pentru tot parcursul zilei de vineri, 21 aprilie, pentru cei care merg cu autobuzele electrice.

Operatorul de transport STP Alba Iulia a preluat în 13 aprilie, 12 autobuze electrice aflate în proprietatea Primăriei, pe lângă primul livrat anul trecut.

Autobuzele sunt echipate cu tehnologii avansate, sisteme de supraveghere video, atât în interior cât și în exterior, sisteme de informare călători, sistem de contorizare călători și alte noi tehnologii, potrivit primăriei.

Anterior, primarul Gabriel Pleșa a precizat că au fost semnate contractele de finanțare pentru încă patru proiecte prin care vor fi achiziționate autobuze și microbuze electrice, stații de așteptare inteligente și sisteme de ticketing moderne. A amintit și de lucrările de mobilitate urbană aflate în derulare, prin care vor fi create benzi dedicate autobuzelor.

Problemele evidențiate de AIDA-TL

Ioan Iancu Popa, reprezentant AIDA TL și primar al comunei Sântimbru, a explicat contextul în care au ajuns autobuzele electrice în circulație.

”Probleme, într-adevăr, între asociația AIDA Transport Local și municipiul Alba Iulia, pentru că se dorea la un moment dat ca această asociație să nu mai existe. Fără această asociație, autobuzele acestea nu circulau.

Cred că ar trebui să amintim meritul celor care au făcut ca autobuzele acestea să fie aici. Meritul principal l-a avut fostul primar Mircea Hava și echipa sa, care a accesat fondurile respective. După aceea domnul Pleșa a preluat acest proiect și l-a dus mai departe.


Cred că dacă era o colaborare mult mai bună AIDA – operator – Primăria Alba Iulia, autobuzele acestea puteau să funcționeze de mai demult.

Protocolul și contractul încheiat cu Ministerul Dezvoltării și cu cei care livrează autobuzele spunea clar ce obligație avea fiecare în parte. Cine avea responsabilități privind stațiile de încărcare, tot, se știe cine a creat o problemă.

Dar eu zic să trecem peste aceste lucruri, e bine că acestea (autobuzele – n.r.) funcționează. Să vedem care va fi avantajul financiar, în primul rând asta ne dorim.

Au fost discuții că se plătește foarte multă contribuție de la bugetul local. Da, și eu plătesc la Sântimbru, raportat la bugetul pe care-l am, un procent însemnat. Dar toți funcționăm pentru cetățeni și trebuie să facem efortul acesta, pentru ca traficul să se decongestioneze”, a spus Ioan Iancu Popa.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    vineri, 21.04.2023 at 13:44

    mare tâmpenie și cu autobuzele electrice. era mai bine dacă își împărțeau banii de investiție între ei. în felul acesta nu mai erau atâtea probleme.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax