Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO DOCUMENT: Târgul de Fete la Găina era, acum două secole, „petrecerea de despărțenie” a ciobanilor din Apuseni

Publicat


De mai bine de două secole, în fiecare an de Ziua Sfântului Ilie sau în prima duminică de după sărbătoare, locuitorii munților Apuseni și cei care traversează aceste meleaguri urcă pe muntele Găina, pentru a lua parte la Târgul de Fete. Pentru că, în ziua de azi, evenimentul are o altă „atmosferă” decât în trecut, haideți să ne amintim de unde a pornit, cine i-a pus bazele și ce se întâmpla acolo, la origine.

Fondatoarea grupului de tulnicărese din Avram Iancu, prof. Elena Pogan (n. 20 iunie 1925 – d. 13 decembrie 2010) din Vidra, își amintește că a urcat pentru prima dată în „Târgul Găinii” la vârsta de 6 ani.

„Acolo, pe muntele Găina, se adunau păstorii din trei comune, Vidra, Bolzești și Almaș și stăteau acolo cu oi, cu vaci, cu cai, cu ce aveau. Când venea vremea să coboare acasă, era vremea strânsului fânului. Atunci au vrut să facă o petrecere de despărțenie. Și așa a început Târgul de la Găina”, își amintește Elena Pogan.

Trocul: Ce mărfuri aduceau moții pe munte?

„Petrecerea de despărțenie” a ciobanilor era și un prilej pentru schimb de produse. Cei de la Vidra duceau greble, donițe, pieptare, pungi, obiecte vestimentare din piele de oaie. Ceilalți aduceau țuică de cireșe întoarsă „cum îi trăznetu’ ”, miere cu fagure sau „rozole”, adică sirop de fructe de pădure.

După ce trocul lua sfârșit, toți se așezau la masă și se ospătau cu plăcinte, fripturi de găină, slănină și brânză. Sătui, aceștia începeau jocul.

„Seara, cât era marginea pădurii, erau numai focuri”

„La Târgul Găinii se suiau de sâmbătă seara, și cât era marginea pădurii, de jur împrejur, erau numai focuri. Le plăcea să urce de sâmbăta seara pentru ca să fie în munte la răsăritul soarelui. Atâta era de frumos. La răsăritul soarelui, toți se ridicau din culcușul lor și se rugau lui Dumnezeu”, mai spune Elena Pogan.

În 1924, a fost ridicată Crucea Iancului. De atunci și până în ziua de azi, preotul din Avram Iancu urcă la cruce, unde oficiază Sfânta Liturghie, în dimineața zilei de duminică.

„Târgul de Fete era, la început, Târg de la revedere până anul viitor”

Pe muntele Găina, cei care urcau pentru a face schimb de prodese, îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători. „Înțelesul” se făcea pe loc între părinții fetei și ai băiatului, iar de multe ori, cununia avea loc chiar pe munte, oficiată de preoți veniți la eveniment cu această misiune.

„Târgul de Fete” este, potrivit Elenei Pogan, o denumire pe care evenimentul a primit-o recent: „Tare aș vrea să nu se mai spună Târg de Fete, să-i spună Târgul Găinii, așa cum a fost de când s-a înființat”, încheie ea.

Astăzi, sărbătoare câmpenească pe muntele Găina

În ziua de azi, Târgul de Fete de pe muntele Găina s-a transformat într-o sărbătoare câmpenească, prilej de petrecere și voie bună, cu spectacole de muzică și dansuri populare, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională. Cei care ajung în comuna Avram Iancu în aceste zile, pot asista și la finala concursului „Cultură pentru Cultură”, în care câștigătorii celor patru etape anterioare se confruntă încă odată pentru marele premiu, de 50.000 lei, dar și pentru celelalte premii în bani, acordate de Consiliul Județean pentru reabilitarea Căminelor Culturale.

Târgul de fete de la Găina se desfășoară în comuna Avram Iancu din județul Alba, într-o poiană de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1.486 m.

FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Emil-Anton COMȘA

    sâmbătă, 20.07.2013 la 12:17

    Găina cu ouă de aur, ne spune ce bogăție de tradiții are județul Alba…

  2. Elena Iuliana COMSA

    vineri, 02.02.2018 la 19:39

    Conceptul de peisaj cultural este gândit ca o împletire inseparabilă între natură și cultură.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

RADARE în weekend în județul ALBA: Locațiile în care Poliția monitorizează traficul rutier. Recomandări pentru șoferi

Publicat

radar

Poliția Rutieră atenționează șoferii să respecte regulile rutiere, să nu conducă obosiți, sub influența alcoolului sau altor substanțe interzise, să nu depășească limitele legale de viteză și să manifeste prudență în trafic. Și în acest weekend, traficul rutier din județ va fi monitorizat cu radare. Amplasarea radarelor în perioada 14 – 16 decembrie 2019 DN […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urări de la Cercul Polar pentru cititorii Alba24. Corul ”Theotokos” din Alba Iulia a plecat la colindat în străinătate

Publicat

Corul de copii ”Theotokos” din Alba Iulia au colindat și au transmis o urare pentru cititorii Alba24, de la Cercul Polar. Copiii au început sâmbătă un nou turneu prin mai multe țări. De data aceasta, copiii din cor au plecat spre Laponia, unde, la Cercul Polar, petrec mai multe zile în așa-numita ”Țară a lui […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Un tânăr român, absolvent de Teologie, găsit mort pe Muntele Athos. S-a prăbușit de la 40 de metri

Publicat

Sfârşit tragic pentru un tânăr român, în Grecia. Băiatul de 28 de ani, proaspăt absolvent al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, a murit pe loc după ce s-a prăbuşit în gol 40 de metri, pe Muntele Athos. Autoritățile din nordul Greciei investighează moartea unui român de 28 de ani, al cărui cadavru a fost găsit […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Târg de Crăciun organizat de elevii din Teiuș. Banii strânși se vor transforma în pachete pentru copiii defavorizați

Publicat

Școlarii şi preşcolarii din Teiuş, împreună cu dascălii lor, i-au invitat locuitorii oraşului la Târgul de Crăciun. Evenimentul, ajuns la a şaptea ediţie, este cunoscut în oraş. Produsele expuse pentru vânzare au fost confecţionate de elevii Liceului Teoretic Teiuș, îndrumaţi de cadrele didactice, ajutaţi de părinţi, de fraţi şi surori sau prieteni. Este o activitate […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate