Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Documentar tulburător realizat de un călugăr de la Mănăstirea Oașa. 71 de ani de la deportările în Siberia

Publicat

YouTube video

În urmă cu câteva zile s-au împlinit 71 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Tragedia prin care au trecut acești oameni a fost documentată video de un călugăr de la Mănăstirea Oașa, din județul Alba. Dacă priviți acest film mai mult de câteva zeci de secunde, vă va captiva în asemenea măsură încât veți dori să îl vedeți imediat în întregime și le veți spune și prietenilor despre el.

m

Monahul Moise Iorgovan a realizat cu eforturi de care puțini oameni ar fi fost în stare, un film documentar numit: ”Să nu ne răzbunați”, un titlu inspirat de Mircea Vulcănescu.

Un film pe care absolut toți românii ar trebui să îl vadă. Forța mărturiilor acestor oameni depășește orice posibilitate de a le repovesti.

Câteva dintre aceste confesiuni sunt la fel de puternice ca cele ale lui Alexander Soljenițân, cu care, de altfel, unul dintre protagoniștii filmelor părintelui Moise, a împărțit lagărul. Altele, poate mai puternice.

Mulți dintre protagoniștii documentarului nu au povestit nici măcar familiilor lor prin ce au trecut în lagărele rusești. Experiențele lor și modul în care și-au deschis sufletul în fața monahului de la Oașa reprezintă un document extraordinar, care ar trebui să rămână în arhiva eternă a poporului român de pe ambele maluri ale Prutului.

Monahul Moise de la Oașa a documentat și alte subiecte extrem de dure, cum ar fi foametea provocată de ruși în Basarabia, în 1945 și patimile deținuților din închisorile comuniste.

Ce s-a întâmplat atunci

Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, operaţiune denumită conspirativ ‘IUG’, s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 ”Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Conform documentelor de arhivă, la această operaţiune au participat 4.496 de ‘lucrători operativi’ ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi din alte republici, 13.774 de ofiţeri şi soldaţi şi 4.705 de activişti de partid din Moldova.

Pentru asigurarea transportului intern al celor ce au fost ridicaţi au fost mobilizate 4.069 autovehicule, iar pentru transportarea basarabenilor în Siberia şi RSS Kazahă au fost pregătite 30 de eşaloane de tren, respectiv 1.573 de vagoane de vite.

Surse: deschide.md, fericiticeiprigoniti.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax