Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Două clădiri vechi din centrul municipiului Alba Iulia, puse la pământ. Va fi construit un bloc de șase etaje

Publicat


De mai bine de două săptămâni, în centrul municipiului Alba Iulia a apărut un nou șantier. Mai exact, două clădiri vechi, de pe strada strada Frederic Mistral, care păstrau o ultimă urmă a perioadei interbelice, au fost puse la pământ.

Au supraviețuit ”sistematizării” din perioada comunistă însă nu și vremurilor noi, când regulile urbanistice din Alba Iulia au devenit greu de înțeles. Era vorba despre două clădiri: într-una dintre ele funcționa un resturant iar în cealaltă, mai multe cabinete de avocatură.

Pe locul celor două clădiri demolate se va înălța o nouă construcție, compusă din parter și șase etaje (patru etaje principale la stradă și două retrase). Noul ansamblu va fi format din spații comerciale și locuințe colective. De asemenea, se vor amenaja locuri de parcare la nivelul solului și la nivelul subsolului, cele din urmă fiind accesibile cu ajutorul unui elevator pentru parcare subterană.

cladire demolata

În ședința de Consiliu Local din data de 26 februarie 2019, Cosilierii Locali din Alba Iulia au aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru „construire locuințe colective cu spații comerciale și servicii la parter,” în Alba Iulia, pe strada Frederic Mistral, la numerele 4 și 5.

downtown

Solicitanții au fost Filimon Ion, Filimon Elena, IBR Invest SRL prin Ion Bogdan, Otvoș Elenuța, Jidveian Ovidiu Viorel și SC TRANS TIP SRL.

cladire daramata

 

La aproximativ două săptămâni de la aprobarea în Consiliul Local a PUZ-ului, utilajele de demolat au intrat în funcțiune.

Prima construcție care a fost pusă la pământ a fost clădirea în care, în trecut, a existat restaurantul ”Olivia” și mai târziu a funcționat pub-ul ”Downtown”.

La scurt timp, utlilajele au început dărâmarea clădirii vecine, un spațiu în care activau mai multe cabinete de avocatură. Fațada clădirii păstra printre ultimele amintiri ale perioadei interbelice, care a influențat orașul, dar din 26 martie 2019, aceasta a devenit istorie.

cladire demolata

 

Pe noul spațiu, se va ridica o nouă construcție de locuințe colective și spații comerciale la parterul acesteia.

fatada 1

”Funcțiunea propusă este servicii și spații comerciale la nivelul parterului și locuințe la nivelele superioare.se arată în decizia de încadrare, emisă în 5 septembrie 2018.

fatada2
De asemenea, în spatele clădirii, se va ridica încă un ansamblu de locuințe, format din parter și 4 etaje. Complexul de locuințe va fi dotat cu spații de joacă, parcare la suprafață și parcare subterană, cu un număr total de 77 locuri de parcare.

plansa 122333


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. ...

  miercuri, 27.03.2019 la 15:10

  Maghernițele alea nu aveau ce căuta în zona centrală a orașului.

 2. pilu

  miercuri, 27.03.2019 la 16:04

  Ca ne mai legam de doua cladiri retrase ale fostului ”centru vechi”. Adevaratul Centru vechi a fost demolat la indicatiile unui inginer ratat, care a mai lasat un pui dupa el si ale unui tablagiu ajuns mai sus decat a visat tot neamul lui.
  De multe ori sunt intrebat de catre diversi turisti unde este centrul vechi.Ce poti sa le raspunzi, cand din Centrul vechi a mai ramas Palatul Gisella, restul sunt niste blocuri hade cu un regim de inaltime mult peste ceea ce a fost in Centrul vechi.
  Oare chiar in Centrul vechi nu se mai gaseste un ”investitor”sa ne scape de balariile din fata Casei de cultura a studentilor? Dar, cred ca asta se va intampla in mandatul noului primar al carui nume va fi dferit de particula Hava.

 3. Wesgon

  miercuri, 27.03.2019 la 22:23

  cladirile apartineau domnului jidveanu, imi imaginez ce dezastru si inghesuiala pe acolo cand se va lucra, saracii copii de banii gata unde isi vor mai bea cafeaua la amiaza ? numai zic ca acolo la doi pasi e palatul de finante si langa hotel parc.

 4. Albaiulian

  joi, 28.03.2019 la 08:19

  Urat cu spume. Sa speram ca nu sunt doritori sa cumpere o porcărie. Cum sa dai aviz acolo nu înțeleg
  Dar nu te mai mira nimic. Pt bani orice

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Sebeș și-a agresat fosta iubită la ieșirea din judecătorie. Care a fost motivul și ce au făcut polițiștii

Publicat

Un bărbat din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce și-a agresat fosta concubină, pe stradă, imediat după ce au ieșit din sala de judecată. Este cercetat pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și violență în familie, iar polițiștii au emis și un ordin provizoriu de protecție. Potrivit IPJ Alba, la data de 21 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri de ordine publică, asigurate de jandarmii din Alba la meciul de volei dintre C.S. Volei Alba Blaj și C.S. Medgidia

Publicat

Jandarmii din județul Alba vor fi prezenți pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică la meciul de volei dintre C.S. Volei Alba Blaj și C.S. Medgidia, în data de 25 ianuarie. Cu ocazia desfăşurării manifestărilor dedicate aniversării a 161 ani de la Unirea Principatelor Române, în data de 24 ianuarie a.c., efective din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr urmărit internațional pentru furturi în Austria, prins de polițiști la Alba Iulia. Are mandat european de arestare

Publicat

politie

Un tânăr de 25 de ani, din Baia de Arieș, pe numele căruia autorităţile austriece au emis un mandat european de arestare pentru infracțiuni contra proprietății, a fost depistat de poliţiştii din Alba, cu sprijinul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internațională al Poliţiei Române. Potrivit IPJ Alba, miercuri, poliţiştii Serviciului de Investigaţii […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

”Caravana cu păpuși”: Teatrul ”Prichindel” Alba Iulia prezintă spectacolul ”Sânziana și Pepelea”. PROGRAM

Publicat

La finalul lunii ianuarie, Teatrul de Păpuși ”Prichindel” Alba Iulia va prezenta spectacolul „Sânziana și Pepelea”, în cadrul programului Caravana cu Păpuși. Sunt programate două reprezentații, la Blaj și Sebeș. Spectacolul plin de veselie și îndrăgit de copii „Sânziana și Pepelea”, adaptare după piesa cu același titlu de Vasile Alecsandri și regie de Cristian Pepino, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate