Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Dragnea anunţă că PSD-ALDE vor avea un candidat comun la alegerile prezidenţiale. Tensiuni mari la vârful partidului

Publicat

Liderii PSD s-au reunit, sâmbătă, la Neptun, în ședința Comitetului Executiv Național(CExN) pentru a găsi căi de rezolvare pentru conflictul din PSD. După o şedinţă tensionată, în care Firea i-a cerut demisia lui Carmen Dan, Liviu Dragnea a anunţat o decizie surprinzătoare: nu va candida la alegerile prezidenţiale. Senatorul PSD Niculae Bădălău, unul dintre liderii social-democraţi nemulţumiţi de Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă, înainte de şedinţa Comitetului Executiv că deşi cutuma partidului este aceea de a avea candidat propriu la prezidenţiale, nu e exclus ca liderul ALDE să fie candidatul PSD.

Liviu Dragnea a avut un discurs împăciuitor la CEx, el a făcut apel la unitate în cadrul PSD. „Nu este cazul să ne dinamităm din interior”, a declarat liderul PSD la finalul ședinței.

Coaliţia PSD-ALDE va avea un candidat comun la alegerile prezidenţiale, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, sâmbătă, după şedinţa CExN al social democraţilor.

„În opinia mea trebuie să adoptăm hotărârile (…) să avem un candidat comun la alegerile prezidenţiale. De principiu am avut această discuţie cu domnul Tăriceanu. Încep discuţiile în partid pe care trebuie să le finalizăm într-un termen rezonabil”, a declarat Dragnea.

El a precizat că „într-un termen rezonabil” se va stabili cine va fi candidatul PSD-ALDE la alegerile prezidenţiale.

„N-am avut niciodată obiectivul de a candida la alegerile prezidenţiale şi nu cred că se va schimba acest lucru”, a mai afirmat Dragnea.

Este același mesaj pe care l-a transmis și vineri, când s-a intâlnit cu opozanții lui din partid.

Liviu Dragnea s-a confruntat cu contestatarii săi din partid, la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN).  În fruntea revoltei din PSD stau două doamne: Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu. Gabriela Firea, vicepreședinte PSD și primar general al Capitalei a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, ca urmare a violenţelor de la mitingul din 10 august.

Pe de altă parte, senatorul PSD Ecaterina Andronescu vrea ca însuşi Liviu Dragnea să plece din fruntea social-democraţilor, spunând că „sunt mulţi care ar putea fi preşedinţi de partid”. Senatoarea crede că doar astfel se va pune punct speculaţiilor că Puterea modifică legile Justiţiei doar ca să îl scape pe liderul partidului de închisoare.

Despre un posibil candidat a vorbit sâmbătă și senatorul social-democrat Niculae Bădălău care spune că nu exclude varianta ca PSD şi ALDE să desemneze un candidat comun la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

El a afirmat, înaintea Comitetului Executiv Naţional al PSD, că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi „extrem de bun pentru preşedinţia României”, potrivit Agerpres.

„În istoria PSD a existat o cutumă în care preşedintele partidului a candidat. În acelaşi timp, am avut şi în cadrul USL, dacă vă mai amintiţi, un protocol în care domnul Crin Antonescu, din partea PNL, era candidatul la preşedinte al alianţei, guvernarea, premierul, revenind la PSD. Şi în acest moment, suntem într-o alianţă şi nu este exclus ca domnul Tăriceanu să fie candidatul nostru, urmând în continuare ca PSD să aibă prim-ministrul. Domnul Tăriceanu este un om cu viziune, un om echilibrat, un om care ar fi extrem de bun pentru preşedinţia României şi pentru români”, a spus Bădălău.

„Eu îl respect foarte mult pe domnul Tăriceanu şi ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD, pentru sutele de mii de membri, a ajunge în situaţia în care să nu aibă un candidat viabil şi să se bucure că are alternativă la un partener de guvernare cu un scor mult mai mic în sondaje, este un moment de mare tristeţe, este un moment istoric la modul negativ. Întotdeauna PSD, stânga din România a avut un candidat la preşedinţie. Este dreptul românilor să voteze pe cine consideră că este bun ca preşedinte”, a mai spus Firea.

Gabriela Firea a spus că relația sa cu Liviu Dragnea „este tensionată” în acest moment. Firea s-a arătat nemulțumită  de faptul că ministrul de Interne, Carmen Dan, a venit pregătită la CEx cu un dosar în care avea  „xeroxuri cu SMS-uri şi WhatsApp-uri, convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat”, ceea ce indică faptul că „totul a fost bine pus la punct și regizat”.

Întrebată de ce nu a adus în discuţie în şedinţa CExN retragerea lui Dragnea din fruntea partidului, Firea a spus că i se reproşează mereu că este nouă în partid, potrivit Digi24

Mie mi se repetă la fiecare Comitet Executiv că sunt nouă în partid şi că s-o las mai moale cu propunerile prea curajoase şi, dacă se consideră că este nevoie de schimbarea conducerii partidului, cred că trebuie doamnele şi domnii care sunt mai vechi în partid să analizeze şi să facă aceste propuneri, să vadă dacă în urma votului există un sufragiu majoritar şi să se organizeze sau nu congres. Nu pot eu, repet, om căruia i se reproşează mereu că este nou în politică şi în partid, să vin să stric ordinea statutară a partidului„, a afirmat Firea.

Totodată, ea a precizat că simte că PSD a pierdut din simpatizanţi şi că ar trebui făcut ceva.

„Simt că am pierdut, din nefericire, chiar şi oameni care ne-au simpatizat, mă refer şi în ţară şi în marile oraşe şi în Bucureşti şi simt că trebuie să facem ceva. Care este acel ceva, nu trebuie să spun doar eu, că nu sunt guru PSD, să spună colegii, cei mai vechi„, a mai spus Firea.

De asemenea, ea a adăugat că nu percepe ceea ce s-a întâmplat la şedinţa CExN ca „pe o lovitură”.

Nu o percep ca pe o lovitură (…) Am fost întotdeauna un om vertical, un om care, după ce şi-a luat toate informaţiile şi a fost sigur pe ceea ce spune, a avut curajul, cu orice consecinţe şi cu orice aspecte mai puţin plăcute care s-ar întâmpla, să spună lucruri pe nume. Să nu ne minţim, să nu fim ipocriţi şi nu cred că trebuie să-ţi fie ruşine, dacă eşti vertical şi onest. (…) Simt că timpul îmi va da dreptate”, a declarat Firea.

surse: Digi24, AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax