Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Expoziție de păpuși vintage și reclame vechi pentru jucării la Alba Iulia. Cum ajunge o pasiune în vitrina unui muzeu

Publicat

Colecțiile de orice tip, în general, sunt cel mai bine înțelese de colecționari. Este vorba despre ani întregi de căutări, studiu, documentare și răbdare.

De asta a dat și dă dovadă și Smaranda Cutean, conservatoare a muzeului din Alba Iulia care în aceste zile își expune colecția de suflet, o colecție de păpuși vintage.

Este o colecție proprie, în care Smarada a investit timp, pasiune și bani. 

Aceasta are în colecție păpuși de epocă, 150 de exponate, pe care le-a colecționat în mai bine de opt ani.

Vorbim despre păpuși de epocă, atent îngrijite, în hainele orginale, perfect conservate, iar aici se vede experiența colecționarei.

”Pentru mine fiecare exemplar este deosebit, nu pot să spun care este mai frumoasă sau care nu”, Explică Smaranda Cutean.

Mare parte a păpușilor sunt de secol XIX, sfârșitul secolului, explică conservatoarea.

De asemenea, pe lângă expoziția de păpuși, în aripa de nord a Sălii Unirii, unde este amenajată expoziția, reprezentații muzeului, au expus și o serie de reclame la jucării.

Mai exact sunt reclame pentru păpuși, sau jucării pentru copii.

Ioana Rustoiu a urmărit reclamele vremii la păpuși și jucării și a descoperit că nu erau foarte diferite de cele de azi. Și în trecut firmele îi avertizau pe clienți că pe piață există jucării contrafăcute și cum se aleagă produsele originale.

Mai mult de atât, a descoperit că reclamele la jucării erau influențate de evenimentele vremii. Spre exemplu în perioada Primului Război Mondial, cele mai multe reclame erau la arme de jucărie sau soldați.

Pe toată perioada lunii iunie, în aripa de nord a Sălii Unirii, cei interesați pot admira gratuit, expoziția de păpuși, dar și povestea promovării jucăriilor în reclamele tipărite în presa românească a vremii (1890-1948), magazinele speciale care le vindeau, dar și ce tipuri de jucării existau ori care erau preferințele copiilor acelor timpuri în materie de jocuri și jucării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate