Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Felicitări de Crăciun primite de oamenii din Alba în urmă cu 100 de ani. Urarea unui ofițer din Alba Iulia, aflat pe front

Publicat

Când viața, dar și lumea era mai simplă, o carte poștală pe spatele căreia erau scrise câteva cuvinte avea o mare însemnătate. În timp, modul în care transmitem un gând bun sau o urare de sărbători a evoluat. Acum, totul se rezumă la urare digitală făcută printr-un mesaj pe telefon. 

În trecut, să trimiți dar să și primești o felicitare, sub forma unei cărți poștale, era un motiv de mare bucurie. Muzeul din Alba Iulia alături de Arhivele din Alba au organizat o expoziție de felicitări de Crăciun și de Anul Nou, care datează de acum 100 de ani, din timpul Primului Război Mondial și din perioada interbelică. 

Cea mai veche felicitare din expoziție are 115 ani și este o felicitare simplă, imprimată pe carton, cu ocazia sărbătorilor de iarnă din 1906, deoarece aceasta a ajuns la destinatar pe 12 ianuarie 1907. 

Am stat de vorbă cu Ioana Rustoiu, muzeograf al Muzeului Național al Unirii, care a povestit, pentru alba24.ro, cum a ajuns să organizeze o expoziție de felicitări, dar și de la ce a pornit ideea proiectului.

Ideea de a organiza o expoziție de felicitări a luat naștere în urma unor ateliere de lucru organizate pentru copiii de grădiniță din Alba Iulia. Mai exact, Ioana Rustoiu a vrut să lase imaginația celor mici să iasă la suprafață și să confecționeze felicitări de Crăciun sau de Anul Nou.

Atelierele au început acum mai mulți ani, dar în 2022 i-a venit ideea de a face și o expoziție cu felicitări vechi.

Arhiviștii de la Serviciul Județean de Arhive Alba, coordonați de Dana Zecheru, au căutat și scos din arhive mai multe felicitări.

Carte poștală veche de 100 de ani

Cea mai veche carte poștală – o felicitare de an nou, din expoziție, datează din 1907. Este ilustrat un covrig, pe o ramură de brad, pe care mai este prinsă o fundiță galbenă.

Acesta este adresată familiei Rau din Feneș, iar pe verso stă scris mesajul: ”Vă urează An nou fericit!”, semnat Mardan.

Felicitări către Elvira

O altă felicitare, datată un an mai târziu, din 1908, este o felicitare de Crăciun, din partea unei fete, Elvira, către bunicul său, Nicoale Florescu din Ighiu. De remarcat este modul și formularea plină de respect a fetei care se adresează bunicului cu ”mult iubitoare și supusă nepoată”.

Interesant este și un set de felicitări către Elvira Giurcă din Zlatna, (foarte probabil să fie Elvira cea care a trimis felicitarea către bunic), care între timp din Giurcă, devine Albescu, după căsătorie.

Dacă prima felicitare din colecție adresată Elvirei, carte poștală de dateză din 1914, la început de Prim Război Mondial are și un text, doi ani mai târziu, în plin conflict, fata primește o felicitare, cu tematică de iarnă, pe care, pe spate sunt o serie de semnături.

 

Ioana Rustoiu explică faptul că această modalitate era un semn că mai mulți tineri din localitate, din Zlatna, erau toți împreună în război și încă în viață.

O felicitare ce datează din 1931, de pe 2 decembrie, este adresată Elvirei Albescu, semn că Giurcă s-a căsătorit și a preluat numele soțului.

Cărțile de vizită țineau loc de felicitări

Mai multe cărți de vizită ce aparțineau unor oameni importanți din Alba: prefectul județului, doctori sau ofițeri de armată se află în expoziția dedicată felicitărilor de Crăciun.

În trecut, cărțile de vizită puteau fi folosite ca felicitări trimise în perioada sărbătorilor, iar cei care le trimiteau chiar foloseau mesaje prescurtate.

Spre exemplu, o carte de vizită din perioada interbelică ce a aparținut prefectului de Alba, doctorul Cușuță I., are un mesaj prescurtat: A.N.F. adică ”An Nou Fericit”.

Descoperire suprinzătoare: Urările colonelului Victor Domșa, din tranșeele italiene, către soția sa din Alba Iulia

Tot cu ocazia colecției a fost făcută o descoperire surprinzătoare. Muzeul avea în colecție o fotografie, din tranșeele italiene, din Primul Război Mondial, în care apăreau trei soldați, cu un brad împodobit și niște sticle cu băutură.

Este o poză de la Crăciunul din 1917, petrecut de soldații din Alba, departe de casă, pe frontul din Italia.

Este o fotografie din timpul războiului, unde Victor Domșa, căpitan din Alba, îi transmite urări de bine și de Crăciun soției sale Letiția Domșa.

Scris în maghiară, pe verso scria: ” Dragă Letiția, îți trimit o poză despre Crăciunul nostru de pe front. Te sărută și te îmbrățișează soțul tău credincios, Victor. 3 ianuarie 1917. A venit îngerul pe Tormeno și în baraca mea. Victor. Doamnei Letiția Domșa, soție de căpitan, Alba Iulia, Strada Mănăstirii Mari, nr 36”.

Victor a supraviețuit frontului din primul război mondial și s-a întors la Alba Iulia.

Reprezentații muzeului nu știau nimic desppre Victor Domșa, însă cu ocazia cercetărilor pentru expoziția de felicitări au descoperit cartea sa de vizită din 1935, trimisă către o altă persoană, ca felicitare.

Din câte se pare familia Domșa a fost una foarte importantă în perioada interbelică din Alba Iulia, fiind mereu prezenți prin ziarele vremii, în special pentru actele de caritate pe care le realizau.

”Pentru că astăzi era digitizării a produs efecte și asupra felicitărilor imprimate, acestea fiind înlocuite cu imagini virtuale, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale au considerat că rolul lor în cadrul serbărilor de iarnă nu trebuie uitat, imagini și text aducând bucurie generaților întregi pe timp de pace, dar și în vremuri de război.

Alături de aceste piese de colecție se vor afla și câteva felicitări realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia în cadrul Atelierelor Eco desfășurate în luna decembrie la Muzeul Național al Unirii”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentații muzeului, cu ocazia lansării expoziției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax