Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Fenomen astronomic rar joi, 9 noiembrie 2023: Ocultația Lună – Venus. Cum poate fi observat

Publicat

ocultatia venus luna sursa foto Facebook Telescop-Expert
sursa foto: Facebook/ Telescop-Expert

Un fenomen astronomic rar va avea loc joi, 9 noiembrie 2023. Ocultația Lună – Venus va oferi un spectacol cosmic fascinant, pe care iubitorii de astronomie nu ar trebui să-l rateze.

Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu orele 12.00 vom avea parte de un fenomen astronomic inedit. Este vorba despre ocultația Venus – Lună, care va oferi un spectacol cosmic fascinant pe care iubitorii de astronomie nu ar trebui să-l rateze.

Ocultația reprezintă momentul când o planetă sau un corp ceresc trece în fața altuia, blocându-l temporar din perspectiva observatorului de pe Pământ, informează Telescop-Expert pe pagina de Facebook.

Mai exact, Luna va trece prin dreptul planetei Venus și o va acoperi în totalitate timp de aproximativ o oră și jumătate.

YouTube video

Fenomen astronomic rar joi, 8 noiembrie 2023: Momentul exact când planeta Venus intră în discul Lunii

Fenomenul va începe joi, 9 noiembrie 2023, în jurul orei 12:00. Atunci, planeta Venus va deveni vizibilă în stânga Lunii, chiar înainte să fie complet acoperită. Acest moment va fi unul deosebit de interesant, deoarece se va putea observa momentul exact când planeta Venus intră în discul Lunii.

De la 13:30, Venus va începe să iasă din spatele Lunii și va deveni vizibilă în partea dreaptă a Lunii. Momentul marchează finalul ocultației.

Potrivit astro-info.ro, pe teritoriul României, ocultația va începe mai întâi în nord-vest, umbra deplasându-se spre sud-est.

Tot în același mod se vor petrece lucrurile și finalul ocultației, ultima dată emersiunea va avea loc în zona sud-estică a țării.

YouTube video

Totuși, pentru ca acest fenomen stronomic să fie vizibil este important să să fie prielnice condițiile meteo, iar cerul trebuie să fie senin.

Ocultația Lună-Venus se putea observa din Groenlanda, Europa (cu excepția Peninsulei Iberice) și nordul și nord-estul Africii, între orele 10:58 și 14:11 (ora oficială a României).

Pentru a putea observa evenimentul astronomic este nevoie de un telescop astronomic sau cel puțin un binoclu de calitate, care vor face vizibile detaliile acestui spectacol.

Observatorii experimentați ar putea însă vedea planeta Venus cu ochiul liber pe cerul zilei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax