Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Funcţionarii care cer copii după acte sau dosar cu şină vor fi cercetaţi disciplinar. Anunțul ministrului Digitalizării

Publicat

Funcţionarii care cer în continuare copii după acte emise de instituţii ale statului român sau dosar cu şină vor putea fi cercetaţi disciplinar. Precizarea a fost făcută de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la Alba Iulia. Măsura va putea fi aplicată din iulie.

„Legea pe care am iniţiat-o în calitatea mea de deputat şi care a ajuns la maturitate, a fost votată de Parlament şi promulgată de preşedintele Iohannis, impune câteva interdicţii asupra administraţiilor publice, centrale şi locale şi asupra instituţiilor de drept public – universităţi, companii de utilităţi deci toți cei care furnizează un serviciu public pentru cetățeni.

Despre ce interdicţii este vorba? Nu au voie să solicite copii după acte emise de instituţii ale statului român, nu au voie să găzduiască xerox-uri în incintele instituţiilor – de multe ori cetățenii erau trimiși la xeroxul de după colț, la care trebuiau să cheltuiască bani pentru copii după acte emise tot de statul român – nu au voie să mai solicite dosar cu şină şi produse de papetărie. O să spuneţi că e o chestiune minoră, dar simbolic”, a afirmat Sebastian Burduja, la Alba Iulia.

Termenul de implementare este de șase luni, a spus ministrul.

„Deci, din iulie, practic, cetăţenii care sunt puşi în faţa unei asemenea solicitări din partea funcţionarilor pot să invoce prevederile legii, iar respectivii funcţionari se fac vinovaţi de încălcarea legii. Deci, pot fi cercetaţi disciplinar şi, în funcţie de gravitatea faptelor, dacă o fac cu intenţie sau fără, se poate merge mai departe”, a precizat Burduja.

Platformă națională de interoperabilitate

Reporterul Alba24 a punctat că în cazul unor instituții va fi imposibilă implementarea legii, momentan, din cauza lipsei de comunicare între instituții. În replică, ministrul a spus, referitor la faptul că nu există un flux digital, că ministerul este aproape de a lansa procedurile de achiziţie publică referitor la cloudul guvernamental, care va include şi o platformă naţională de interoperabilitate.

„Legea interoperabilităţii, de asemenea trecută, anul trecut, d Parlament şi promulgată, impune pentru prima dată sancţiuni instituţiilor care nu-şi interconectează bazele de date. E adevărat, nu se va putea pe termen scurt. În acelaşi timp, pentru instituţiile care au în continuare proceduri şi ţin arhiva în format fizic, în loc să ceară copii de la cetăţeni, vor lua actele emise de statul român, actele în original, şi vor face copii funcţionarii. Nu îi vor pune pe cetăţeni pe drumuri. E un mic câştig. Dar până rezolvăm partea tehnică, cloudul guvernamental, platforma de interoperabilitate, este o viaţă puțin mai bună pentru cetăţeni, în sensul în care statul face copia după actul emis tot de către stat, nu îi mai pune pe ei pe drumuri”, a spus Sebastian Burduja.

Termenul din PNRR este 2026 (pentru operaţionalizarea cloudului guvernamental); primul centru de date şi primele aplicaţii din cloud vor fi până la finalul acestui an, a precizat ministrul.

„Dar pentru ca românii să simtă efectiv că nu mai sunt puşi pe drumuri între ghişee, 2026 este un orizont de timp rezonabil”, a încheiat Burduja.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax