Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Furturi din bancomate, la Sebeș, prin metoda ”furculița”. Cum au acționat trei hoți, cât au furat și ce pedepse au primit

Publicat

atm bancomat

Într-o singură zi, în doar două ore, trei bărbați au folosit în Sebeș o tehnică de furt de bani din bancomante, făcută celebră de români atât în Italia, dar și pe teritoriul României.

Este vorba despre metoda ”furculița”. Un dispozitiv  ca o agrafă care se montează în fanta de eliberare a banilor și blochează bancnotele solicitate de clienți. 

Vezi și Cea mai mare spargere din Alba, din ultimii 10 ani: Filmul furtului de 600.000 de lei din casa patronilor companiei Elis Pavaje

Așa au procedat și în Sebeș cei trei bărbați care în două ore, au furat aproape 800 de lei, din automatele a trei bănci diferite. Faptele s-au petrecut în data de 11 octombrie 2017, dar cei trei bărbați au fost trimiși în judecată trei ani mai târziu în 2020. O primă condamnare în instanță a venit din partea Judecătoriei Sebeș, patru ani mai târziu, în 15 iunie 2021.

Metoda a fost folosită atât de mult în Italia de către hoți din România și nu numai, încât autoritățile italiene au realizat ample campanii de prevenire a cetățenilor. Într-un video din 2013, trei moldoveni au fost surprinși pe camerele video cum montau într-un bancomant un dispozitiv de tip furculiță.

Video-ul a fost făcut public de polițiști la momentul respectiv și suprinde exact modul de operare și montare a dispozitivului artizanal.

YouTube video

Ce au procedat cei trei bărbați

În ziua respectivă, în jurul orei 18.30, unul dintre cei trei bărbați a montat într-un bancomat dispozitivul tip furculiță. La scurt timp un cetățean a mers să scoată suma de 600 de lei, dar suma nu a fost emisă de ATM și acesta a plecat în ideea în care a crezut că bancomantul este defect. În jurul orei 19.00 unul dintre bărbați a mers, a scos dispozitivul din bancomat și suma de 600 de lei cerută de cetățean.

Între timp, la un alt bancomant, în jurul 20.00, bărbații au montat un alt dispozitiv. Un alt cetățean vine și înecarcă să scoată suma de 150 de lei, dar fără succes și pleacă de lângă ATM. Bărbații merg la bancomat, scot dispozitivul artizanal și suma de 150 de lei.

În jurul orei 18.40, cei trei inculpați mai montează un dispozitiv într-un alt bancomat, însă nu l-au montat cum trebuie. Un client al băncii solicită ATM-ului o sumă de bani, dar fanta nu se deschide cum trebuie, însă banii se vedeau parțial așa că bărbatul reușește să își ia suma solicitată, în defavoarea hoților.

Toată activitatea a fost surprinsă de camerele de supraveghere montate în jurul bancomantelor.

Cum explică procurorii metoda ”furculița”

”Metoda folosită pentru sustragerea sumelor de bani din bancomate consta în introducerea dispozitivului artizanal tip ”furculiță” în fanta de eliberare a banilor, fantă care, în prealabil, era forțată cu un obiect ascuțit. Odată introdus, dispozitivul reținea „prin agățare” sumele de bani solicitate de către posesorii de carduri care doreau să efectueze retrageri de numerar de la bancomat, astfel că, deși efectuau operațiunile obișnuite pentru retragerea de numerar, nu primeau suma solicitată, fiind restituit doar cardul.

În realitate, suma de bani solicitată de clienți era eliberată și contul era debitat, însă banii erau opriți în „furculița” introdusă prin fanta rejectoare, ulterior inculpații, după plecarea solicitantului, scoteau dispozitivul din bancomat împreună cu sumele de bani debitate din cont”, se arată în motivarea instanței din Sebeș.

Pedepsele primite de bărbați

Cei trei bărbați nu se află la prima pedeapsă într-o instanță de judecată.

Aurel S., pentru fapta sa, dar și pentru alte fapte (pedepsele au fost calculate prin contopire) a primit 8 ani și 6 luni de închisoare, dar aproximativ 3 ani deja i-a executat în regim de detenție.

Daniel F.C., a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare.

Mihai T.M. a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax