Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Harta României înainte de Trianon, exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au prezentat marți, 2 iunie, exponatul lunii. Este vorba despre o Hartă a României înainte de Trianon, hartă care a apărut în 1918 și care cuprinde teritoriile pretinse de România. Harta include teritoriile Partiumului și Banatului până la linia Tisei.

Mini-expoziția cuprinde și fotografii ale delegației României la Paris și o colecție de vederi ilustrative pentru propaganda maghiară vizând Tratatul de la Trianon.

„Pe 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Avem o mini-expoziție cu piese din colecțiile Muzeului Național al Unirii care vorbesc despre realitățile politice, despre evoluția lucrurilor în preajma Tratatului de pace de la Trianon”, a explicat istoricul Tudor Roșu.

Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, a fost semnat de cele 5 mari puteri prezente la Conferința de Pace de la Paris și alte 12 state aliate și asociate (printre care și România), pe de-o parte, și Ungaria, pe de altă parte. Pentru România, “Trianonul” a însemnat confirmarea internațională a hotărârii de la 1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, națiunea română din Transilvania, Banat și Țara Ungurească a decis unirea cu România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax