Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: HIGHWAY, robotul construit de elevi de la Colegiul Militar Alba Iulia, cu care speră să ajungă în SUA

Publicat

YouTube video

Elevi de la Colegiul Naţional Militar Alba Iulia vor participa, în weekend, la etapa naţională a concursului de robotică ,,BRD First Tech Challenge România”, de la Bucureşti. Au construit, de la zero, în câteva luni, un robot capabil să execute sarcini specifice. Cu „Highway”, roboţelul „militar”, tinerii speră să ajungă în lotul ce va reprezenta România la etapa internaţională a competiţiei, la Detroit, în SUA.

În această săptămână, membrii echipei ArmyBot a Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” se pregătesc intens pentru competiţie. Luni, au susţinut şi un exerciţiu demonstrativ în care au prezentat ce poate face „Highway”.

Robotul construit de elevii de la Colegiul Militar Alba Iuia este programat astfel încât să treacă cu succes de probele din concurs: va putea să distingă 2 culori (roşu şi albastru) sau să pună un cub în “gheare”; apoi, controlat de 2 driveri, va ridica mai multe cuburi, pentru a le pune în “bibliotecă” şi va manevra un obiect (statuetă) cu braţul extensibil, ne spune elevul caporal Horaţiu Creţ, din clasa a XI-a B.

Elevii l-au dotat cu roţi la 45 de grade, astfel încât să se poată deplasa rapid în orice direcţie.

Un astfel de robot ar putea fi folosit inclusiv în teatrele de operaţiuni, mai spune Horaţiu Creţ, din partea echipei „ArmyBot”.

Echipa a fost fondată la începutul lunii octombrie a anului trecut, din dorinţa elevilor de a concura la cel mai mare concurs de robotică pentru licee din România, First Tech Challenge.

Reuneşte 13 elevi ai claselor a X-a şi a XI-a, cu aptitudini orientate spre ştiinţele exacte sau arte (deoarece partea de promovare şi marketing reprezintă un aspect important), şi două profesoare (de informatică şi fizică).

Competiţia constă în construirea unui robot de la zero, care să fie capabil să execute un set de sarcini specifice. Acest robot trebuie să fie capabil să funcţioneze atât autonom (pe baza unei preprogramări a senzorilor, camerelor, motoarelor…), cât şi controlat de către doi operatori, numiti driveri.

Concursul încurajează munca în echipă, dezvoltarea imaginaţiei prin necesitatea de a găsi soluţii la probleme tehnice extrem de variate, dar şi o foarte bună organizare pe partea de management, deoarece echipele trebuie să-şi găsească singure sponsori, iar materialele necesare fiind destul de scumpe.

Totodată, competiţia presupune dobândirea unor cunoştinţe din cadrul unor domenii complexe, care nu se studiază la şcoală: proiectare 3D, programare Java, mecanică aplicată.

“Am căutat foarte buni informaticieni, foarte buni fizicieni, oameni care să aiba viziune, să fie buni matematicieni, dar şi oameni cu viziune artistica”, a afirmat, pentru Agerpres, liderul ArmyBot, Bogdan Cătană, elev sergent în clasa a XI-a.

Echipa a primit din partea organizatorilor un kit în valoare de 3.000 de dolari, sub formă de piese şi componente, peste 10.000 de lei fiind atraşi de tineri din sponsorizări.

Au construit robotul în aproximativ patru luni şi nu a fost uşor. Au întâmpinat probleme tehnice, iar unele piese au sosit cu întârziere, aşa că au fost nevoiţi să improvizeze.

,,În urma calificării la etapa naţională, 90 de echipe din România şi 6 echipe internaţionale (Rusia, Israel, Republica Moldova şi Bulgaria) vom concura la Bucureşti în perioada 23-25 martie, urmând ca 4 dintre acestea să reprezinte România la campionatul internaţional, care va avea loc la Detroit, SUA”, transmit reprezentanţii colegiului.

Tinerii speră să se califice în lotul pentru campionatul internaţional.

Echipa „ArmyBot”: elev caporal Horaţiu Creţ, elev sergent Cristian Curta, elev sergent Bogdan Cătană, elev fruntaș Alexandru Apetrei, elev caporal Ştefan Negrea, elev caporal Constantin Boerescu, elev fruntaș Nicolae Ilie, elev sergent Cristian Faur, elev caporal George Radu, elev fruntaș Costin Peiu, elev fruntaș Miodrag Nemtov, elev caporal Anca Badoiu, elev fruntaș Darius Tătar.

foto: Facebook (Team ArmyBot)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax