Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Imagini spectaculoase cu Soarele publicate de NASA. Un film compus din 87.000 de capturi foto făcute timp de zece ani

Publicat

YouTube video

Solar Dynamics Observatory de la NASA a publicat un video în care au fost adunate imagini spectaculoase cu Soarele, făcute timp de 10 ani. SDO fotografiază Soarele, începând din 2010 la fiecare 0,75 de secunde, fiind prima misiune inițiată de NASA cu scopul de a înțelege activitatea Soarelui, cu variațiile sale și impactul asupra Pământului.

Cu o durată de 61 de minute în total, videoclipul uimitor a fost produs din imagini de înaltă rezoluție captate de nava spațială Solar Dynamics Observatory (SDO) în ultimul deceniu. Fiecare secundă din videoclip reprezintă o zi în centrul sistemului solar.

În imagini poate fi urmărit cum coroana Soarelui – partea cea mai exterioară a atmosferei sale – strălucește și arde zi de zi, cu particule de plasmă încărcate care se învârt în sus și în jos de la suprafață. Aceasta este o vedere a Soarelui ascunsă în mod normal vederii noastre, prin luminozitatea sa.

87.000 de fotografii cu soarele, din oră în oră, timp de zece ani

Pentru realizarea time-lapse au fost făcute 87.000 de capturi, o fotografie din fiecare oră de observare, în perioada 2 iunie 2010 – 1 iunie 2020. Coloana sonoră a filmului adecvată epică, numită Solar Observer, a fost furnizată de muzicianul Lars Leonhard.

Punctul culminant din imagini apare în data de 5 iunie 2012, când Venus trece în fața Soarelui – lucru care nu se va mai întâmpla până în 2117.

SDO colectează imaginile folosind o varietate de lungimi de undă ale luminii pentru observații, preluând detalii și caracteristici care altfel ar fi ratate. Pentru acest videoclip, a fost utilizată o lungime de undă ultravioletă extremă (17,1 nanometri).

Prin captarea unei imagini o dată la 0,75 secunde, SDO a acumulat 425 milioane de fotografii uimitoare de la lansarea sa la 11 februarie 2010 – un total de 20 de milioane de gigaocteți de date și suficient pentru a umple nenumărate albume foto.

Pe cât de important este Soarele pentru viața pe planeta noastră, există încă multe lucruri pe care nu le înțelegem – inclusiv comportamentul coroanei sale. Observații precum cele făcute de SDO ar trebui să ne ajute să ajungem la răspunsuri mai repede scrie sciencealer.com

Nu vă alarmați dacă vedeți cum brusc Soarele dispare din vizualizare de altfel – fie Pământul, Luna, fie ambele se împiedică, fie rezultatul problemei temporare pe care SDO a avut-o cu instrumentele sale în 2016.

În pagina oficială a NASA pentru Solar Dynamics Observatory se poate vedea unde se află în prezent pe cer nava spațială , dar și câteva dintre cele mai bune fotografii capturate vreodată și multe altele.

surse: Sciencealert.com, NASA

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax