Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Intervenție pe râul Mureș a pompierilor voluntari din Teiuș, după o ”glumă proastă” făcută de niște localnici


Publicat

Pompierii voluntari din Teiuș au intervenit, luni, pe râul Mureș, pentru a recupera podul plutitor de la Pețelca ajuns în mijlocul apei după ce, potrivit autorităților locale, a fost dezlegat din locul în care era fixat la mal de persoane care au vrut să facă ”o glumă proastă”.

Primăria Teiuș a anunțat, luni, că brudina de la Pețelca a fost dezlegată și a postat un video din timpul intervenției de recuperare, efectuată de pompierii voluntari.

”SVSU Teiuș la datorie! Intervenim pentru a anula gluma proastă de la Pețelca, podul plutitor care a fost dezlegat de ”glumeți”! Felicitări băieți, meritați din plin aprecierile!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș pe Facebook.

În final, podul plutitor, care a ajuns în mijlocul apei, a fost tras pe mal cu un tractor.

Brudina pe care pompierii au recuperat-o din Mureș a trecut zilnic, timp de ani buni, mașini, utilaje, căruțe și oameni, de pe un mal pe altul al apei.

După inaugurarea podului construit în zonă, în luna octombrie, brudina a rămas ancorată pe mal.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Arafat: Elevii pot duce mărțișoare și flori de 1 Martie la școală. Care este condiția

Publicat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat vineri că elevii pot duce mărțișoare și flori de 1 martie la școală. Condiția este să fie respectată distanțarea socială.

„Cred că domnul ministru al Educației s-a pronunțat pe această temă și nu are rost să intrăm într-o discuție foarte controversată. Da, eu am înțeles că e posibil să se ducă flori mărțișoare luni. Distanțarea și tot trebuie păstrate”, a declarat Arafat, la DigiFM.

Vezi și MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor

Șeful DSU a precizat chiar că și el va duce colegelor mărțișoare.

După ce ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății cu regulile pentru redeschiderea școlilor a interzis „schimbul de obiecte personale”, categorie în care ar fi putut intra mărțișoarele și florile oferite cadrelor didactice și elevelor de 1 și 8 martie, ministrul Educației afirmă că nu există nicio interdicție și că acestea sunt permise, floarea fiind „un simbol”, nu un „obiect personal”.

Precizările Ministerului Educației din 24 februarie: ”În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.

surse: digi24.ro, digifm.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

APM Alba: Calitatea aerului în Sebeș, Lancrăm și alte localități, în parametri normali. Ce poluanți au fost măsurați

Publicat

apm

Calitatea aerului, în Sebeș, Lancrăm, Pianu de Sus și Crăciunelu de Jos, se încadrează vineri, în limitele prevăzute de lege, au transmis reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Alba (APM). 

Aceștia au măsurat în fiecare locație poluanții: formaldehidă, benzen, metanol, monoxid de carbon, amoniac, dioxid de azot și dioxid de sulf și au observat că valorile nu au depășit limitele. 

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Alba au mai transmis că săptămânal vor efectua măsurători pentru determinarea calității aerului în localitățile din județ.

Redăm integral comunicatul transmis vineri, 26 februarie, de APM Alba:

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a efectuat măsurători suplimentare în vederea determinării calității aerului în județul Alba, în luna februarie 2021, în patru puncte. Acestea au fost: localitatea Pianu de Sus, pe strada Bisericii, municipiul Sebeș – Lancrăm, pe strada Veche, municipiul Sebeș, pe strada Vânători și localitatea Crăciunelu de Jos, pe strada Câmpului.

În fiecare locație au fost măsurați poluanții: formaldehidă, benzen, metanol, monoxid de carbon, amoniac, dioxid de azot și dioxid de sulf.

Valorile concentrațiilor poluanților măsurați s-au încadrat în limitele prevăzute de Anexa 3 a Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și STAS 12574 – Aer din zonele protejate – Condiții de calitate.

Determinările au fost realizate cu analizorul mobil, pe probe de 30 minute, respectiv o oră.

APM Alba va continua efectuarea de măsurători pentru determinarea calității aerului atât în Sebeș, cât și în alte localități ale județului”, au transmis reprezentații APM Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: BAREMELE de corectare pentru testele de antrenament, primul set publicat. Evaluare pe discipline

Publicat

examen

Au fost publicate baremele de corectare pentru primul set de teste de antrenament (modele de subiecte) la examenul de Bacalaureat 2021.

Sunt variante de pregătire pentru elevi, pentru evaluarea rezolvării acestora.

Vezi și BACALAUREAT 2021: Primele TESTE de antrenament pentru examen, publicate de minister. Modele de subiecte pe discipline

Modelele de subiecte sunt concepute de instituția din subordinea Ministerului Educației care elaborează și subiectele de la toate examenele naționale.

Reamintim că în acest an ministerul a modificat programa pentru examen. Din fiecare disciplină care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de anul anterior, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Vezi LISTA: Programele modificate pentru EXAMENELE de Bacalaureat 2021 și Evaluare Națională 2021, publicate de Ministerul Educației

Pe baza acestor noi programe sunt construite subiectele de examen.

Simularea pentru examenul național de Bacalaureat se desfășoară în luna martie.

CALENDAR Simulare examen național de Bacalaureat 2021 pentru clasele a XII-a și a XIII-a:

22 martie 2021: Limba şi literatura română – proba E.a)
23 martie 2021: proba obligatorie a profilului – proba E.c)
24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d)
25 martie 2021: Limba şi literatura maternă – proba E.b)

Probele propriu-zise ale examenului de Bacalaureat 2021 vor fi în perioada 14-25 iunie, cele orale, respectiv 28 iunie – 1 iulie, cele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie.

CALENDAR EXAMEN BACALAUREAT 2021 – sesiunea iunie-iulie 2021:

31 mai-4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

14-16 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

16-17 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18-23 iunie 2021: Evaluarea competențelor digitale – proba D

23-25 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

6-9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale

BAREME TESTE de Antrenament / Modele de subiecte / BACALAUREAT 2021:

BAREM – Modele de subiecte / Teste pregătire la Limba și literatura ROMÂNĂ – BACALAUREAT 2021:

Real tehnologic:

Barem Test 1 Română

Uman

Barem Test 1 Română

BAREME Modele de subiecte / Teste pregătire la MATEMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Matematică-informatică

Barem Test 1 Mate-Info

Matematică – Științe ale Naturii

Barem Test 1 Mate-Științe Nat

Matematică – Tehnologic:

Barem Test 1 Mate-Tehn

Matematică – Pedagogic

Barem Test 1 Mate-Ped

BAREME Modele de subiecte / Teste pregătire ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Barem Test 1 Istorie

BAREME Modele de subiecte / Teste pregătire ANATOMIE – Bacalaureat 2021:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

3.761 cazuri COVID confirmate în România, în ultimele 24 de ore. 66 decese noi, 968 pacienți la ATI. Date oficiale, 26 februarie

Publicat

Au fost raportate 3.761  noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise vineri, 26 februarie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt  66 decese noi. 968 pacienți sunt la ATI.

Citește și ALBA: 59 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 26 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 795.732 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

736.020 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.761 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 20.233 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 25.02.2021 (10:00) – 26.02.2021 (10:00) au fost raportate 66 de decese (40 bărbați și 26 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

62 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.847. Dintre acestea, 968 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.986.365 de teste RT-PCR și 288.306 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.016 teste RT-PCR (15.794 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.222 la cerere) și 8.860 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 39.472 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.232 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.767 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 133 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.120 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 591 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 25 februarie, 5.100 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 946.800 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID – 26 februarie:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Timiș – 38483 – 346 – 4,61

Maramureș – 16731 – 98 – 3,08

Ilfov – 31196 – 166 – 2,79

Brașov – 31893 – 225 – 2,77

Cluj – 39685 – 233 – 2,77

Mun. București – 1E+05 – 523 – 2,47

Alba – 15440 – 59 – 2,35

Hunedoara – 15530 – 106 – 2,23

Satu Mare – 9762 – 71 – 1,82

Sibiu – 19940 – 97 – 1,69

Sălaj – 7936 – 43 – 1,66

Arad – 17176 – 80 – 1,57

Gorj – 6773 – 73 – 1,57

Dolj – 19381 – 174 – 1,41

Constanța – 31918 – 128 – 1,37

Vâlcea – 11819 – 45 – 1,32

Dâmbovița – 17724 – 53 – 1,24

Teleorman – 9806 – 33 – 1,2

Suceava – 20894 – 86 – 1,19

Bacău – 20210 – 84 – 1,14

Botoșani – 10858 – 28 – 1,13

Iași – 33457 – 116 – 1,13

Galați – 20271 – 58 – 1,12

Neamț – 13915 – 64 – 1,1

Giurgiu – 7760 – 18 – 1,01

Mureș – 17899 – 46 – 0,96

Vaslui – 12931 – 35 – 0,96

Bihor – 21194 – 73 – 0,94

Caraș – Severin – 8296 – 20 – 0,93

Ialomița – 8191 – 31 – 0,91

Mehedinți – 6004 – 16 – 0,86

Bistrița – Năsăud – 8745 – 26 – 0,83

Covasna – 5910 – 9 – 0,8

Olt – 11309 – 50 – 0,78

Argeș – 21078 – 73 – 0,71

Brăila – 9773 – 29 – 0,71

Tulcea – 6395 – 20 – 0,71

Vrancea – 8224 – 38 – 0,68

Prahova – 27204 – 45 – 0,67

Călărași – 7579 – 18 – 0,65

Buzău – 9520 – 32 – 0,63

Harghita – 6204 – 14 – 0,63

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 733 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 111

Constanţa – 56

Braşov – 41

Timiş – 35

Suceava – 34

Iaşi – 27

Cluj – 25

Hunedoara – 24

Ilfov – 23

Mureş – 23

Gorj – 22

Arad – 21

Alba – 20

Galaţi – 19

Bacău – 17

Satu Mare – 17

Sălaj – 16

Sibiu – 16

Maramureş – 15

Teleorman – 15

Dâmboviţa – 14

Argeş – 13

Vâlcea – 13

Botoşani – 12

Vaslui – 11

Buzău – 10

Olt – 9

Bihor – 8

Dolj – 8

Neamţ – 8

Covasna – 7

Prahova – 7

Tulcea – 7

Caraş – Severin – 6

Giurgiu – 6

Harghita – 4

Ialomiţa – 4

Mehedinţi – 3

Vrancea – 3

Bistriţa – Năsăud – 1

Brăila – 1

Călăraşi – 1

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate