Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO INTERVIU cu Livia Dioșan, profesoară la Colegiul HCC din Alba Iulia: Are voie elevul să își contrazică profesorul?

Publicat

Are voie elevul să își contrazică profesorul? O întrebare simplă, la care reporterii alba24.ro au pornit în căutarea unui răspuns. Mai exact, au pornit în căutarea profilului de profesor. Ce înseamnă profesorul în anul 2024. 

Un prim răspuns a venit din partea Liviei Dioșan, profesoară în cadrul Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Acesta spune că este un drept al elevului contrazicerea profesorului, însă pe baza unor informații bine documentate. 

”Este un drept pe care elevul îl are, să își contrazică profesorul, pentru că aș spune că, astăzi, provocările cu care ne întâlnim noi, dascălii și elevii noștri sunt poate dincolo de provocări de ordin pedagogic, sunt provocări epistemice”. 

YouTube video

Într-o lume în care toată informația este la un click distanță sau la un simplu tap pe ecranul telefonului, reporterii alba24.ro au pornit în căutarea unor răspunsuri la o întrebare: Ce rol are profesorul în 2024 și cum dă mai departe informația către elevi.

Livia Dioșan – profesorul modern care crede în surse multiple de informare

Livia Dioșan este în învățământ de mai bine de 15 ani. Le predă elevilor de la HCC filosofie, logică și argumentare, psihologie și economie. Este licențiată în filosofie, sociopedagogie, are trei masterate, dintre care unul în Franța și, mai mult de atât, un doctorat în filosofie.

Universitățile absolvite:

  • Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Filosofie – Licență în Filosofie
  • Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Sociologie, profil Sociopsihopedagogie – Licență în Sociologie
  • Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Filosofie – Masterat în Filosofie Franceză
  • Universitatea din Poitiers, Franța, UFR Sciences Humaines et Arts – Masterat în Istoria Filosofiei
  • Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Facultatea de Teologie – Masterat în Consiliere Pastorală
  • Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Institutul de Studii Doctorale – Doctorat în Filosofie

Dacă în trecut profesorul și cartea de materie era aproape unica sursă de informare pentru un elev, situația actuală este foarte diferită. Există multiple surse de informare pe care profesorul pe poate folosi în 2024.

Din simplul motiv că, profesorul pe lângă informație, transmite și atitudinea sa față de cunoaștere. Și cu cât spectrul din care își alege sursele (profesorul) cu atât mai mult elevul primește mai multe informații.

Cariera de profesor

Livia Dioșan a ales să intre în lumea pedagogică și a pus un accent pe ”ales”, deoarece a intra în lumea cunoașterii și a predării este o alegere. Spune că trebuie să existe o dedicare pentru profesia de profesor, că este mai mult decât un loc de muncă.

Cum s-a schimbat elevul în ultimii zece ani

Elevul este într-o continuă evoluție, iar asta se datorează tehnologiei la care au acces. Profesorul este cel care trebuie să formeze o punte de dialog între elev și dascăl. Iar puntea trebuie să fie adaptată la societatea actuală.

Mai pe scurt, ceea ce au învățat profesorii în trecut trebuie adaptat într-un limbaj modern, pe care elevul actual să îl înțeleagă.

Exercițiu de imaginație

Reporterii alba24.ro au provocat-o pe profesoara Dioșan să facă un exercițiu de imaginație. Mai exact, ce i-ar spune eleva Livia, profesoarei Dioșan, dacă acestea s-ar întâlni.

Înainte să răspundă la întrebare, profesoara Dioșan i-a amintit pe cei care i-au fost ei profesori. Deoarece, când era în băncile școlii, tot la HCC, locul în care acum predă, profesorii pe care i-a avut i-au marcat viața. Cadre didactice de care și-a amintit în primii ani când a ajuns la catedră.

Dar dacă eleva Livia s-ar întâlni cu profesoara de acum, i-ar spune simplu: ”Ține-o tot așa. În fiecare zi este ceva nou de învățat, despre noi elevii”.

Vă invităm să vedeți și să ascultați tot interviul cu profesoara Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, pe link-ul de YouTube de la începutul articolului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate