Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU: Heart, câinele dansator din Alba Iulia și dresoarea Camelia Tuhuț: O poveste despre pasiune, iubire și loialitate

Publicat

Heart, câinele dansator din Alba Iulia. Poate fi un titlu de film, sau un serial TV. Dar nu este, Heart colindă străzile orașului alături de stăpâna și prietena sa, Camelia Tuhuț. 

Camelia la baza este psiholog, iar în timpul liber dresor de câini. Pe lângă dresajul de bază, Camelia a trecut la un alt nivel cu Heart, cel de ”dog dancing”. Mai exact timp de trei ani s-a antrenat cu Heart zilnic, pentru a îmvăța ”pașii de dans”. 

Ne-am întâlnit cu Heart și Camelia în locul preferat al câinelului, în Șanțurile Cetății Alba Carolina, zonă în care își antrenează dansul. Heart este un Border Collie, un câine foarte energic. Provine dintr-o rasă plină de energie, ei fiind câinii perfecți pentru ghidajul turmelor de animale.

YouTube video

De asemenea, rasa Border Collie este considerată a fi cea mai inteligentă dintre toate rasele de câini.

Ce este dog dancing-ul

Heart este dresat în ”dog dancing”. Este un fenomen la nivel global, iar în străinătate există competiții de profil, cu premii serioase în bani. Însă pentru a ajunge la un nivel cum este și câinele din Alba Iulia este nevoie de multă muncă. Mai exact ani. Heart a început în urmă cu trei ani dresajul specific de dans, pe lângă dresajul de bază.

Pasiunea pentru dresaj canin

Lucky este câinele care i-a insuflat Cameliei pasiunea pentru dresaj. Lucy este fostul câine al acesteia, iar Camelia a vrut să îi păstreze amintirea vie. A făcut cursuri pentru dresaj de disciplină la școala ”Dog Masters” din Cluj Napoca. Însă, domeniul dresajului de câini este unul dinamic în care trebuie să înveți lucruri noi în fiecare zi.

Iar asta face Camelia Tuhuț la fiecare etapă de dresaj pe care o face cu câinii din Alba Iulia. Dresoarea lucrează cu toate rasele de câini, de la căței de talie mică și până la câini care ajung să cântărească și câteva zeci de kilograme.

Echipa om-câine, cel mai important element la dresaj

În cadrul orelor de dresaj pe care le ține, Camelia Tuhuț pune accentul pe legătura dintre om și câine. Fără o legătură puternică între cei doi, dresajul va fi mai dificil. Mai exact încă din prima oră de dresaj atât omul, dar și câinele învață elemente de bază.

Dar, deoarece în fiecare poveste există un dar, nu doar omul ”dresează” câinele ci și invers. Câinele poate învăța omul foarte multe lucruri. De la loialitate, respectul, încrederea și mai ales iubirea necondiționată.

”Sunt niște profesori extraordinari” a mai spus dresoarea de câini din Alba Iulia, în timp ce Heart se uita la ea, cu urechile ciulite, gata de joacă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate